Szpital Bocheński
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni,
„Szpital Powiatowy” im. bł. Marty Wieckiej
SPZOZ-DTG-K-0131-10/19 Bochnia, dn. 24.10.2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na Państwa wniosek z dnia 15.10.2019 r. (data wpływu do tut. Szpitala: 16.10.2019)
dotyczący udostępnienia informacji publicznych, przesyłam dane:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie
przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie
zakresu jego/ich obowiązków./ Tak.
s opracowanie dekadowych jadłospisów dla chorych w zakresie wszystkich diet
z uwzględnieniem prawidłowej wartości odżywczej, energetycznej, zgodnie z normami
wyrażonymi w składnikach pokarmowych i produktach spożywczych i przekazywanie
ich na poszczególne Oddziały,
« opracowanie dekadowych jadłospisów na Stołówkę Szpitalną i przekazywanie
ich do Działu IT celem umieszczenia na stronie internetowej lub do Zastępcy
Kierownika Działu Techniczno-Gospodarczego w zakresie żywienia,
e obliczanie asygnat
« sporządzanie zestawienia diet na podstawie zgłoszeń diet z poszczególnych
oddziałów,
« obliczanie wartości odżywczych poszczególnych posiłków oraz wpisywanie norm,
« współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi Zakładu, ze szczególnym
uwzględnieniem zaleceń żywieniowych dla Pacjentów wydanych przez uprawniony
personel medyczny
* udzielanie porad dietetycznych pacjentom na oddziałach,
* ustalanie diet/zaleceń żywieniowych dla Pacjentów opuszczających Szpital
« czuwanie nad przygotowywaniem posiłków zgodnie z normami, kontrolowanie
właściwego porcjowania i wydawania
« Praca w programie magazynu żywieniowego i opakowań, w tym:
- rozliczanie faktur — wprowadzanie przychodów
hd Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni „Szpital Powiatowy” im. bł. Marty Wieckiej
32-700, Bochnia NIP: 868-16-04-021 Fax: (14) 615-32-02 z ISO 9001
ul. Krakowska 31 Centrala, tel.: (14) 615-34-00 Strona www: www.szpital-bochnia.pl L-C (Certification)
REGON: 000304349 Sekretariat, tel.: (14) 615-32-01 E-mail: administracja ©szpital-bochnia.pl
Rachunek bieżący (podstawowy): 35 1240 4722 1111 0010 5181 7287
Nawiązki sądowe: 26 1240 4722 1111 0010 5181 7740
CERTYFIKAT 2018/2
Szpital Bocheński
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni,
„Szpital Powiatowy” im. bł. Marty Wieckiej
- rozliczanie rozchodów poprzez asygnaty
- prowadzenie kompletnej dokumentacji magazynowej
e zamawianie towarów z poszczególnych hurtowni
e _ opisywanie towarów zgodnie z wymaganiami WSSE
2. llu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?/ 189
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak,
to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?/ Tak. Pacjenci informowani
są przez personel medyczny danego oddziału.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
szpitala?/ 17,61 zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych
do przygotowania posiłków?/ Nie.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie./ Pytanie postawione w sposób nieprecyzyjny. Nie ma jednoznacznego
wskazania czy chodzi o poszczególne produkty używane do przygotowania
posiłków, czy o gotowe posiłki.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? Tak. Codziennej kontroli
jakości posiłków dokonuje dietetyk.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?/ Brak danych.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?/
Nie dotyczy.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia
ww. skarg./ Tak.
1
—
„Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku./ Brak skarg.
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni „Szpital Powiatowy” im. bł. Marty Wieckiej
32-700, Bochnia NIP: 868-16-04-021 Fax: (14) 615-32-02 z ISO 9001
ul. Krakowska 31 Centrala, tel.: (14) 615-34-00 Strona www: www.szpital-bochnia.pl LL-C (Certification)
REGON: 000304349 Sekretariat, tel.: (14) 615-32-01 E-mail: administracja ©szpital-bochnia.pl
Rachunek bieżący (podstawowy): 35 1240 4722 1111 0010 5181 7287
Nawiązki sądowe: 26 1240 4722 1111 0010 5181 7740
CERTYFIKAT 2018/2
Szpital Bocheński
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni,
„Szpital Powiatowy” im. bł. Marty Wieckiej
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu? / Brak danych.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem
źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
NR CHARAKTERYSTYKA
DIETY NAZWA DIETY DIETY ZASTOSOWANIE DIETY
Głodowa — nie podajemy Po zabiegach operacyjnych,
pokarmów przez krótki przed badaniami. Dieta
0 Zerowa okres czasu, od kilku godzin | stosowana na wyraźne
do 1 - 2 dni polecenie Lekarza
prowadzącego
Herbata gorzka, okres Po zabiegach operacyjnych,
czasu 1 -2 dni jako rozszerzenie diety
dRaynika głodowej oraz przy
zatruciach
Podajemy kleiki z kaszy W ostrym okresie schorzeń
jęczmiennej, manny, przewodu pokarmowego,
płatków owsianych, wątroby, dróg żółciowych,
II Kleikowa sucharki, herbata gorzka. pęcherzyka żółciowego, w
Stosujemy 1 — 3 dni, chorobach nerek, w
dłuższe stosowanie może chorobach zakaźnych oraz
prowadzić do niedoborów w stanach pooperacyjnych
pokarmowych
Podajemy kleik z ryżu, Stosujemy przy
sucharki, herbatę gorzką, współistnieniu ostrego
lil Kleikowa ryżowa stosujemy 1 -3 dni okresu schorzenia
przewodu pokarmowego z
biegunką
Jest to modyfikacja diety Schorzenia układu
podstawowej, z diety trawiennego, choroby
wyklucza się pokarmy gorączkowe, podeszły wiek,
trudno strawne, zawierające | trzeci okres po operacjach
IV Lekkostrawna dużą ilość błonnika, brzusznych
wzdymające, przesiąknięte
tłuszczem, długo zalegające
w żołądku, a także ostre
przyprawy
Jest to modyfikacja diety IV. | Nadkwaśność żołądka oraz
Celem diety jest przy III okresie choroby
KA ograniczenie wydzielania wrzodowej żołądka i
IVa Pa Ra Lyóż soku żołądkowego. dwunastnicy
a wyłączamy z diety pokarmy
silnie pobudzające
wydzielanie soku
modzielny Publiczny Zaktad Opieki Zdrowotnej w Bochni „Szpital Powiatowy” im. bł. Marty Wieckiej
32-700, Bochnia
ul. Krakowska 31
REGON: 000304349
NIP: 868-16-04-021
Centrala, tel.: (14) 615-34-00
Sekretariat, tel.: (14) 615-32-01
Fax: (14) 615-32-02
Strona www: www.szpital-bochnia.pl
E-mail: administracja © szpital-bochnia.pl
Rachunek bieżący (podstawowy): 35 1240 4722 1111 0010 5181 7287
Nawiązki sądowe: 26 1240 4722 1111 0010 5181 7740
LL-C (Cenification)
z
CERTYFIKAT 2018/2
Szpital Bocheński
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni,
„Szpital Powiatowy” im. bł. Marty Wieckiej
żołądkowego. Podajemy
pokarmy, które z jednej
strony wiążą nadmiar
kwasu solnego / białkowe,
głównie mleko/, a drugiej
słabo pobudzają lub hamują
wydzielanie soku
żołądkowego /tłuszcze,
słabe roztwory cukru/
Jest to dieta lekkostrawna o
konsystencji płynnej
Stosowana w ciężkich
schorzeniach jamy ustnej i
przełyku, po zawale mięśnia
IVb Płynna sercowego /przez okres 2-3
dni/ oraz u pacjentów
nieprzytomnych karmionych
sondą
Jest to dieta lekkostrawna o | Stosowana u pacjentów w
konsystencji papkowatej wieku starczym, u których
występuje trudność w
Ive Miksowana połykaniu, przy
schorzeniach jamy ustnej i
przełyku oraz u pacjentów
karmionych sondą
jest to modyfikacja diety IV, | Stosowana w schorzeniach
w diecie ograniczamy ilość | wątroby, pęcherzyka
M Wątrobowa tłuszczu żółciowego i dróg
żółciowych oraz przy
niedokwaśności żołądka
Jest to dieta Stosujemy przy cukrzycy
niskotłuszczowa z dużą
ilością błonnika, w diecie
ograniczamy głównie
tłuszcz zwierzęcy, dlatego
produkty zawierające
tłuszcz zwierzęcy muszą
być chude /chude mleko,
przetwory mleczne, mięso,
wędliny, ryby/ Z produktów
VI Cukrzycowa węglowodanowych
stosujemy produkty
zbożowe jak: kasze, płatki
zbożowe, chleb granam
oraz ziemniaki. Wyłączamy
miód, cukier, dżemy,
konfitury, ciasta. Ważne
jest, aby każdy posiłek
zawierał błonnik
pochodzący z produktów
zbożowych i warzyw.
VII
Podstawowa
Jest to dieta ogólna
Stosujemy u pacjentów ze
| Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni „Szpital Powiatowy” im. bł. Marty Wieckiej
32-700, Bochnia
ul. Krakowska 31
REGON: 000304349
NIP: 868-16-04-021
Centrala, tel.: (14) 615-34-00
Sekretariat, tel.: (14) 615-32-01
Fax: (14) 615-32-02
Strona www: www.szpital-bochnia.pl
E-mail: administracja ©szpital-bochnia.pl
Rachunek bieżący (podstawowy): 35 1240 4722 1111 0010 5181 7287
Nawiązki sądowe: 26 1240 4722 1111 0010 5181 7740
ISO 9001.
LL-C (Certification)
Z
CERTYFIKAT 2018/2
Szpital Bocheński
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni,
„Szpital Powiatowy” im. bł. Marty Wieckiej
szpitalna spożywana przez ludzi schorzeniami chirurgicznymi
zdrowych, jednak Inp.. złamania/, ze
stosowana u pacjentów schorzeniami
została lekko ginekologicznymi oraz u
zmodyfikowana przez pacjentek ciężarnych
ograniczenie produktów
wzdymających oraz trudno
strawnych, potrawy można
gotować, dusić, smażyć, itp.
Jest to modyfikacja diety IV | Otrzymują ją pacjenci ze
z częściowym lub schorzeniami sercowo-
całkowitym ograniczeniem naczyniowymi przy
soli nadciśnieniu oraz gdy
następuje nadmierne
zatrzymanie płynów w
organizmie, stosujemy ją
również u pacjentek
ciężarnych jeśli wystąpiły u
VIII Bezsolna
nich obrzęki
Jest to modyfikacja diety IV, | Stosujemy u pacjentów z
w której wyłączamy nietolerancją białka
pokarmy zawierające gluten | roślinnego — glutenu,; w
/białko roślinne/, nie można | chorobie trzewnej
podawać pacjentowi
produktów zbożowych,
takich jak: pszenica, żyto,
IX Bezglutenowa owies, jęczmień.
Dozwolone produkty
zbożowe to: ryż, kukurydza,
mąka ziemniaczana.
Wyłączamy z diety również
cukier buraczany, dżem,
wyroby cukiernicze
zawierające gluten
Jest to modyfikacja diety IV, | Stosujemy przy schorzeniu
w diecie tej zwiększamy nerek — nerczyca oraz przy
X Wysokobiałkowa ilość białka do 29/kg masy | zapaleniu miąższu wątroby
ciała o przebiegu lekkim, przy
oparzeniach i nowotworach
Jest to modyfikacja diety IV, | Stosujemy przy schorzeniu
w diecie ograniczamy ilość | nerek - niewydolności oraz
AA Niskobiałkowa | pałka od0,3do0,7 gikg _ | w przewlekłych chorobach
masy ciała nerek
Jest to modyfikacja diety IV, | Stosujemy przy nietolerancji
z diety wyłączamy produkty | mleka i przetworów
zawierające mleko i mlecznych
XI Bezmleczna przetwory mleczne;
brakującą ilość białka
zwierzęcego występującą w
mleku i przetworach
modzjelny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni „Szpital Powiatowy” im. bł. Marty Wieckiej
32-700, Bochnia NIP: 868-16-04-021 Fax: (14) 615-32-02 z ISO 9001
ul. Krakowska 31 Centrala, tel.: (14) 615-34-00 Strona www: www.szpital-bochnia.pl L1-C (Certification)
REGON: 000304349 Sekretariat, tel.: (14) 615-32-01 E-mail: administracja © szpital-bochnia.pl
Rachunek bieżący (podstawowy): 35 1240 4722 1111 0010 5181 7287
Nawiązki sądowe: 26 1240 4722 1111 0010 5181 7740
CERTYFIKAT 2018/2
Szpital Bocheński
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni,
„Szpital Powiatowy” im. bł. Marty Wieckiej
mlecznych pokrywamy
białkiem zwierzęcym, które
znajduje się w mięsie,
wędlinach, rybach
Diety opracowane na podstawie wiedzy dietetyka oraz publikacji naukowych.
14.Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza
(np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki
pacjentowi?/ Nie dotyczy.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?/ Tak.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? / Tak.
Z poważaniem,
DYREKGTO
Jarosław 5 je
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni „Szpital Powiatowy” im. bł. Marty Wieckiej
32-700, Bochnia NIP: 868-16-04-021 Fax: (14) 615-32-02 z ISO 9001
ul. Krakowska 31 Centrala, tel.: (14) 615-34-00 Strona www: www.szpital-bochnia.pl LLC (Certification)
REGON: 000304349 Sekretariat, tel.: (14) 615-32-01 E-mail: administracja ©szpital-bochnia.pl
Rachunek bieżący (podstawowy): 35 1240 4722 1111 0010 5181 7287
Nawiązki sądowe: 26 1240 4722 1111 0010 5181 7740
CERTYFIKAT 2018/2