Samodzielny Publiczny Wielospecjalistycznę
Zakład Opieki Zdtowotnej w Statgardzie
W R
ul. Wojska Polskiego 27 75-114
SAMODZIELNY PUBLICZNY
WIELOSPECJALISTYCZNY
ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W STARGARDZIE
województwo zachodniopomorskie
Stargard, dn. 28.10.2019
Nasz znak: : SPWZOZ-III.9/1/2017
Dotyczy: Wniosku o infotmację publiczną-Sieć Obywatelska Watchdog Polska
Odpowiedzi na pytania:
Ad.1. Tak w szpitalu zatrudniono dietetyka. Załącznik : zakres obowiązków dietetyka.
Ad. 2. W szpitalu jest zatrudniony jeden dietetyk.
Ad.3. W szpitalu nie udziela się indywidualnej porady dietetyka.
Ad.4.Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
wynosi średnio 16,57 zł.
Ad.5. SPWZOÓZ nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
AD.6.Załącznik — przykładowy jadłospis diety podstawowej. Odnośnie dopuszczalnej
ilości konserwantów , barwników i dodatków do żywności to posiłki przygotowywane są
z produktów dostarczanych przez firmy na podstawie przetargów żywnościowych.
Warzywa są dostarczane świeże, produkty mięsne również świeże( nie peklowane) kilka
razy w tygodniu z załącznikiem Handlowy Dokument Identyfikacyjny .
Ad.7.Jakość posiłków kontrolowana jest przez dietetyka codziennie.
Ad.8.Nie.
Ad.9. Nie dotyczy — brak umowy z firmą cateringową.
Ad.10.Wszystkie skargi zgłaszane są do pełnomocnika do spraw pacjenta.
Ad.11.Brak.
Ad.12.Lekarze ustalają rodzaj diety dla pacjenta wynikającej ze wskazań medycznych.
Dodatkowych szkoleń nie było.
Ad.13.Załącznik — ilości diet w 2018 roku .Źródło ich opracowań to : wiedza lekarza,
dietetyka oraz publikacje naukowe: ”Podstawy naukowe żywienia w szpitalach „„Instytut
Żywności i Żywienia; *Dietetyka . Żywienie zdrowego i chorego człowieka „Mgr
Ciborowska „Mgr Anna Rudnicka Współpraca Mgr Artur Ciborowski; ”Zasady prawidłowego
żywienia chorych w szpitalach „Redaktor naukowy Prof. Dr hab. N. med. Mirosław Jarosz;
Nowelizacja — Normy żywienia dla populacji polskiej pod redakcją prof. Dr hab. N. med.
Mirosław Jarosz
Ad.14.SPWZOZ zapewnia pacjentowi dietę bezmleczną i bezglutenowa.
Ad.15.SPWZOZ zapewnia pacjentowi dietę wegetariańską i wegańską „jeżeli lekarz nie widzi
przeciwwskazań .
Ad.16.Tak.
KIEROW
DIE
Maria Bubacz
SPW ZOZ w Stargardzie Wojska Polskiego 27, 73-110, $targard
>|
| Stan żywionych wg oddziałów wg posiłków/osobodni za okres od dnia 2018-01-01 do dnia 2018-12-31, Stany żyw.: plan dla WSZYSTKICH POSIŁKÓW.
os | | q_oa]_|
esz |_|
EA
|| | 42m
EM
a
o
w
ND O
O
©|-
4
29
a
co
ND |S
po |
an |n
—
—
1
|
|
s | | el se | | w| 20
ss] |_| al we] | | e] ua] —
am |_| zj me | | ej ae] | | 20
zosgso| | | szn| oso] | | szef zem] | | e20s0
mss | |a| oo| | |tt] ass] | | tto
o
4291
„R,
pr |o |o>o
na|aun |
© |O|©
Chorób Wew.
ND
<o
"1
©
aa | | o| oo| | | a e | | sm
[Tee ow || es tee | | a
otzycewa pos |a| taras ez] oco] 42 214550] 4261| oo| 4201 torzys| 4zer|atasó| 45056
es | |ts] so | |ie| zes] | | | eo)
1760 e] 600| 428] zt4w| | om] te] oo| | | 40
nas| | |a| ma | |e| rsa | | «0
epos | | sf s | | m
2 ,
428
4 834
4834
Pom
250 |a| ssj |_| | | os
! ss] |
| ws|-| | as |
|S|amyowe | 2] srs] 2] oo| 2] 1a] 2] oo| 2] sz]
enea | sf zaj | | e ej |
emo | ms] zesj | om] te] soo] 2
sma | es[ aaas] te] oo| ne] seo] za] oso] tre] zoo] o] oo| es
uk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl_
W >
© 4
© oi
try
strona 1 z7
Własność SPW ZOZ w Stargardzie. Wszelkie prawa zastrzeżone Data i godzina wydruku: 2019-10-25
VeBi
O
ormularz: Stany_Zywionych_Group_by_oddzial_posilki.fr3
SPW ZOZ w Stargardzie Wojska Polskiego 27, 73-110, Stargard
> |
se [osb os [osie [os [isc [os iese_ [osb _ ies |ose | os |
osi z Die] mise] oo| te] em] | || se] | | tes
De sej | | ep se | | ef ej | | m0
aczyczw espero] s] se] of oo| sf ts] eo 0
zycza ps zaa | [ate | Pzp o | | 0
Mae] 28 1ae| 0| 1] sm] | || zas] | | tous
pas | Po oe | [p os | | 0
oznacza -e| aa | | ej sa | | ej ej | | so
pozer m se | | gf aa | | m
ee | | sf te | | w
zm] om|2ar|1es| | oo| zz] mózsj 6] om] zem
poaj ooo] zer7| 140650 s] oo| 2szr|_nezs| s] om] zara
pap w | | e oe | | am
psa | | m zaj | | mo]
ss] | | sl sa | | mm
sej || sf te] || to
Deo | | ef se || co
sj o] | | fsj aa] | | ao
ej as | | ef oe | | 4a
Miej oo || tej me || mm
o
zas
=
[o)
A
2
s”
5 [o
2 z 2
o 2 |=
w = =
a. w o
m =
=. 5
a
rd
6
500-04-01 a
Pediatryczny
s|s|s|s|l|s|N
s|s|s|E |5$|Q
|eo|0|56 |= |
e |e je |o|o |2
o|ojo|=|5S|=
e |GI2|6|5|6
S|loa|2|E|= |=
5IX|35|2|5|8
a151? |=
e |8 ©
5 |= =
6 6
w
R
<o
o
a
w
N
A
a
w|a|w|—-
NPD |o|S|<
wW | —
RP | O
go |=
eo |o
© | ©
125 31,25
10,50
podstawowa z ciemnym pieczywem | 140] 000]
1,25
|=
Acer [oe] see | | sf ta | [w
Ę | |ecósau p rsj | |rm|oso| | |om|trea| | | ao)
Ż |sotoraa pa aj | | gl se | | gp a | | am
lekkost 2a] mo] | | ae] tam] | | am] eos] | | 28275
low] | | a] oo| | | z] mo] | | mo
978 978| 000] gBa| 48200| 984] oo0| Bo] 2400| sso| dg00| 103050)
log] am] | | sl am] | | e] zs] | | oo
1486] 374,00] 1496] 000| 1498] 74800| 14e8] ooo| 1ag0| ama] | | | 148550
bezmieczna l_mj ew] | | r] sew| | | m] mms] | | | m7
os] e] | | sl am] | | sl te] | | | so
WJ
o |a o =
e |o N
| G
= |5 =
6 | S
6 |3
= | Ś
>|5
©
o |N
o |=
»|Z
5
N
3,
<D
W
o
3
ND
s
= ele
D = |=
t(Q A N
OD N
4 < |<
5 S|G
s|S|5|8
a a|$
=
=
0 O |5
w O
| 9
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
| Własność SPW ZOZ w Stargardzie. Wszelkie prawa zastrzeżone
Fornpelarzi Stany_Zywionych_Group_by_oddzial_posilki.fr3 1 p
Stan żywionych wg oddziałów wg posiłków/osobodni za okres od dnia 2018-01-01 do dnia 2018-12-31, Stany żyw.: plan dla WSZYSTKICH POSIŁKÓW.
strona 2 z 7
Data i godzina wydruku: 2019-10-25
SPW ZOZ w Stąrgardzie Wojska Polskiego 27, 73-110, Stargard
» |
Stan żywionych wg oddziałów wg posiłków/osobodni za okres od dnia 2018-01-01 do dnia 2018-12-31, Stany żyw.: plan dla WSZYSTKICH POSIŁKÓW.
ea | amor | meme | petaey | pam ama]
se [ost [isc oss iso [os [isc [oso iese [os iose |ossh | os |
| ogo]io sos 1005 z śsz| oo| se szaoo| smo| oo| 1030550
as | | fa] waj | | al se] | | m
es | | a] moj | | ml as | | zm
| om a] so | | el ee | | o
w | ze sej | | zl se || mo
e | [of se] | [pf ae | [wo
m | | 2 | | | 2 oe | | 200
żołądkowa
= | |c
EJROEJEJEJE|
=|olo|5 |=
a jo |a |ó |G
=|2 |O |= |5o-
SIE |G|lIS|8
e|2|5
= a |S|=
5|E|N|0|5
> |=|=
e|o|0Q
5|E |=
5 |6
A |p |-—
_ —|u|wo|R|IN
2 |pjo|N|S|I|a
— | W
© |plo|5
nla|jo|u
o |6|6o|6
930,00
wm
m ej | fe [ef ae | to
5 podsawazcemymaczywn| 8| 0] | | e| oo| | | ef ea| | | 8a
zpose Ap os oe 4 oe | | fos | | m
pom —————— [eos| was | |aeejzoew| | |oe] ws] | | | tam
wo | sj sa | | zej em] | | ze] se] | | 26%
eo epos | [else | | sl es | [ma
oo| _e| 000] B7| 44350| 8e7| opo| 885] 221,25] 685)
co
Go
R
| 78] 1m|_opo| 174|_sezoo| tiz4| ooo] tie] azs] | | 116950
biegunkowa 6|_a|ow| mx] tom] | | a| ssj | | 21,00
bezsolna m| | | m] wew] | | m] ros] | | 41,00
|
| 44,25)
_ 500-05-01
o Q
[o =
Ń =
3 Z
D
Q 8
=) =
© un
o
O
0
ND |N
= O|N
o|aa|NP|<
p-|R |S|o
a|jajn|e
ss | | m] se] | | e] amo] 1378
ro 7sz5o|z 207] om 7 ze)» 50.52 or oo| 7 6a] 1 oso oo 721678
ae | el maj | | e| ua] | | m] aa] | | ea
| [ef me | | am
[fw 400
af 2
[| «m
=
|
Ej
(2)
© | m | co
SJKENKZJE
n|o|<
S|5S|a
|
|
| || | w] ||
podstandz __ | sm| 14275] sri| o00| 586] 208,00 | sm] aa |
podstaw. _ | 4oe6|12ta7s] _ | | 5355] 2677,80] [5166] 1250] |
[0
|
[0
rehabilitacja Ill
papłowaa ||| | u] as] | | m] ss] |
lekkosrdz __ | a] os] a] oo] a] | | | | 07
lekko |_| | |_—__| te] oso] | | te] sw] | | | _ 4825
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl |
| Własność SPW ZOZ w Stargardzie. Wszelkie prawa zastrzeżone
,
,
,
,
,
!
197,75
1
N
s | =
W | — |
o |o| M
© |O |
Formularz: Stany_Zywionych_Group_by_oddzial_posilki.fr3
strona 3 z 7
Data i godzina wydruku: 2019-10-25
SPW ZOZ w Stargardzie Wojska Polskiego 27, 73-110, Stargard
| Stan żywionych wg oddziałów wg posiłków/osobodni za okres od dnia 2018-01-01 do dnia 2018-12-31, Stany żyw.: plan dla WSZYSTKICH POSIŁKÓW.
ni |etiem | osa poto] ee Jiu] aa
se [osb [os [os [ie [os |ioso_ [os iee_ [osb — oo [os | 0% |
lzyswóws | 08] 075] se] oo| st] tosso| s07| oo| 7we| tps | | s08%0
emo | ep ef | Pop ep | | a ie |
emo | a so | | al eo | | e| sa | | 86
w| |_|
|
rehabilitacja III
ego | af se | | 2] woj | | aj so 200
wee | 8] maj | | g| maj | | | 150 502
| sm | ragejodza| ats] oo| 7 az)» ws6on|1 2ń7| ooo] 7ota|1ozsno| «to| 20%] 764050
mamom | gl sa] | |a| waj | | e] ae] | | 8%
woeiakow | Hf 3a] aoc] | rej | | uf ae | | m
woo | ef aa | | el sej | | ef e] | | m
lwogwesekow —— | if as | | A sej | | uf asf | | m
ogona | że] ws | | | mej | | ef ae] | | 2a
mtoe | af sa | | a| waj | | al se | | 2%
2 |potiawowaz demympeczwa| 12] 00] | | z] oo| | | aj we | | ea
Ę [sse|1ass| | |s|zaw| | |srjram| | | swo
ż sej mam] | | | zm | | e] ae | | «0
*5 | gotowane warzywa z mięsem
| 00]
| |osl_ow] | | sl ao] | | 280
|000| 466| 28300| 466| ooo| 45e| 11475| 46o| 2295] _ 487,20
|000| 1278] 63750] 1z74| opo| 1262] sigo] | | _1aropo
l les] ze | | «| moj | | 44,75
| !
| |
000
6
6
cukrzycowa 6 pos
1
RD
co
=
bezmleczna
>
= |" oO |" | o
1125]
| 02] | | |oa] os] | | 100]
|_67| | | | m] e] | | 2678
6 | 2 050001 70m 8 780 a szaco| 1 7ao| 000] 8-5w|2 is] «| zas] oem)
| 0, Suma _____ |38148| 816850| 8 306| 000| 34 440 |1698300| 7 500| 000| 33612| 8520,26 | 2734 |1d670| 3380845]
śóła | | we] dow] | | tej stw] | | te] wom] | | 16180]
pwmma || ||| | a] om] | | aj os] | | a] os] | | 10
podstaw | am] sos] | | | ta] ego] | | taw| sez] | | | 1288,00]
lekko || ||| | mma] 19825] | | mo] oem] | | re] waw] | | ras
hewaa | | e] ow] | | e] oo| | | m] soo] | | sos
ruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
| , , ky Własność SPW ZOZ w Stargardzie. Wszelkie prawa zastrzeżone
Formularz: Stany_Zywionych_Group_by_oddzial_posilki.fr3
bezglutenowa
= [e) o |5
o
= ©
=
2 Z =|2
o N S |2.
5 ó 5]|2
= © = |=
© z
=
= 2
6 8
A
NR
la
Ginekologiczny
Wyd
strona 4 z 7
Data i godzina wydruku: 2019-10-25
SPW ZOZ w Stargardzie Wojska Polskiego 27, 73-1 10, Stargard
|
Stan żywionych wg oddziałów wg posiłków/osobodni za okres od dnia 2018-01-01 do dnia 2018-12-31, Stany żyw.: plan dla WSZYSTKICH POSIŁKÓW.
Diem: |uom|er |iea | aw li|-1 |
ie [os iose [osiowe [os ioso [osobie |ossb _ |ieso [osb | Ob |
omów — | _5|_5|_s|oo| | | s|o| | iso| s| ej ca)
ńrywese | a] ae | | sf ae | | of ej | | so
cyowsm |a| so] «oo| | em] aloe] sj sj | | «5
eu ie | DĄ ae | osp ts || aa
wegoańate | A] os] | | A oe | [A os | |
«mo [ama] was] w oo|asjtmam| sj owo|ase| owtys| «| zes] — zato65
m > | a] sa | | w| em] | | sej ae] | | sur
pm | m] zaj | | | a] | | ej re | | | so
eo [asa] ea] | |zeiftrsm| | | ze] so] | | za6rs
| oo|
Ginekologiczny
„maa || | r] oo| | | 7 l olor] os] | | 880]
g |pzycowaóps | so] taso| s0| om] si] ss] st] ooo] se] 1a] se] zs] Saso
ż |ukzycowadpos. __ | o] 2] | | a] am] | | a|__226]
5,00
2,00
ńmywspa | s 18] so] s] 2a] som] | ta
begun | 2 | | | 4 tej | | 2] os
wegeaańte | s] As] | | 5 ze| | | 5[ ta 500
[amo [ssee| t0ags| ss) oco) 61 srogo] se] om] 3 051| _ota50 362050
wabowa | ||| | a] om] | | a] os] | | a] oe] |
lm] sos) | | m] 225] | | 97,75
| ergo] | | ws] ass] | | 17500]
| | m] sw] | | zoo
| |3ss] eo] | | 354050
| |] azs] | | 15028
| |z| ems] | | 244700
| | sl as| |
L_0.00) |
|
[000
—
—
©
©
—
©
©
los] os] | | 80)
| osl s] | | sm
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
| Własność SPW ZOZ w Stargardzie. Wszelkie prawa zastrzeżone
Formpelarz: Stany_Zywionych_Group_by_oddzial_posilki.fr3 8 p
strona 5 z 7
Data i godzina wydruku: 2019-10-25
SPU! ZOZ w Stargardzie Wojska Polskiego 27, 73-110, Stargard
Stan żywionych wg oddziałów wg posiłków/osobodni za okres od dnia 2018-01-01 do dnia 2018-12-31, Stany żyw.: plan dla WSZYSTKICH POSIŁKÓW.
O
—, les | —a
p|o|pR
na |e|u
bezmleczna
o
W
O
—a
n|N
Chirurgiczny
=|g
D
N
O.
=
E
o
=
o
=
w
R
m |N | 1
egetariańska
7 468| 1 864,75 | 1 038| 0,00| 7 530| 3 760,50 |
7.4681 864,75] 1088| 0,00| 7630| 376050| 1038| ooo| 7531] 18s,o0| 1088| st6s| 756190]
loom] | | aj m] | | el os| | |
l 86] | | e] tem] | | | 82] |
loom] | | al om] | | al og] |
l os] | | al a] | | al ozs| |
>
©
co
N-
Q.
2
8
=
0
© |N
|
[Telos | Ts[ ars|
ae| sa| oc] 69] mam] | | | tns]
pres |_ |zejrmo| | |zee| mm] | | wa
gej || af we] | | af ze | [00
etos z że sj oo| s | | | sl zaj | [w
eo | ej as | | e] ua] | | te] ae | |
uywaóm — | | me| aloe] s| mm] som o| sej © ze | m
ryswasps | m8] mas | | | ma] | | m] me] | | w
akc pos ero] ee] oo| | sss] | oo| re] tem] | | mo
emo | aj w] | | al sa] | | zl ej | | 2a
begun |] sa] || dej | tj ae || ań
wegoaratte | sf asf | | śl ej | | sf as | | wo
| sm [amoftowzs| res] om 42m] 2 oso] za] ooo] a zra|1owazs| | zas] 4265)
ma [are toteps| rss] 000|_4261| 218050] te] 000] 47a] toeszs| se] zosj —zte4s
pow [2] oe] | | oe ae |DO PP 250
|| losowa pos | [2 te | [4] oe [ [0
| eo 27 [Pete [Pzp oo | [wm
| egewom — | z m | | [ PETE E-[ TF 050
em | ef am| opo] oj sw oj om a] mo] oj om] oo
78m e] zo] ol wo] tj se] of oe | to] oj o] | «0
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
62
91
o |so|o|l|ęlę|s
| |ZIN
a|a|5|2E|= |
a|e|=5|a|a|G
a 2 | 2
= |< slóle
=|Ż z|=|2
R 6|5|G
LJ
ji
R |o|w | —
1
5
BD
5
=
©
=
5
=
0
Otolaryngologiczny
Wł ść SPW ZOZ zie. Wszelkie prawa zastrzeżone
Formularz: Stany_Zywionych_Group_by_oddzial_posilki.fr3 amnożć 8 Bzwdnygardzih, Mszelide pra
strona 6 z 7
Data i godzina wydruku: 2019-10-25
| "SPW ZOZ w Stargardzie Wojska Polskiego 27, 73-110, Stargard . o o. R
Stan żywionych wg oddziałów wg posiłków/osobodni za okres od dnia 2018-01-01 do dnia 2018-12-31, Stany żyw.: plan dla WSZYSTKICH POSIŁKÓW.
Dem |z| om __Jpusmij meu ti
lose osb. oso [os [ie [osb — oso [osie [och — ies [os | 0% |
pw | | am] | |] sm] | | moj wej | | tors
DOPET[ TLE | as
KJ !
KJ !
ówka
EM
| sm | | zas] | omo| aj sorgo) oj oo| rr] teszs| oj
am |a| zwas| oj ooo] ri] senso] of oo| rt] tsas| 0
m | eselisoroso|iro0s] oo| 4702 ooo rose oco rose oczy |ozes| ans] Teooo
530-53-17
Stoł
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl strona 7 z 7
| Własność SPW ZOZ w Stargardzie. Wszelkie prawa zastrzeżone . -
Fondulerzi Stany_Zywionych_Group_by_oddzial_posilki.fr3 9 p Data i godzina wydruku: 2019-10-25
SPW ZOZ w Stargardzie . 5 z” . "Gi
Wojska Polskiego 27, 73-110, Stargard Jadłospisy tygodniowe w dniu 2019-10-08 KUCHNIA GŁÓWNA
mj owwo Gi WAU W] dKam i /|GTaM IE]
kawa zbożowa ml z/c 250 ml (MLE, GLU) napój z soku malinowego 250 ml masło roślinne 20 g Energia 2346 kcal
chleb zwykly 100 g (GLU) zupa brokulowa z ziemniakami 400 ml (MLE, chleb zwykly 100 g (GLU) Białko ogółem 92 g
masło roślinne 20 g GLU, SEL) jajko 1 szt (JAJ) Tłuszcz 83 g
szynka luksusowa 60 g (MLE, GLU, SEL, SOJ, | gulasz drobiowy 300 g (GLU, SEL) herbata z/c 250 ml 250 g Węglowodany ogółem 337 g
GOR kasza jęczmienna z gryczaną 100 g (GLU) pomidor 50 g Błonnik pokarmowy 32 g
płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU) surówka z białej kapusty 120 g (JAJ) ser żółty 30 g (MLE)
rzodkiewka 30 g
5
5 g
= | 5
co
8|5
=) Ga
w 8
© a
2
A
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl , , . strona 1 z 1
| Własność SPW ZOZ w Stargardzie. Wszelkie prawa zastrzeżone
|
Formularz: Jadlospis_Tygodniowy_posilki_w_kolumnach.fr3 Data i godzina wydruku: 2019-10-28 10:31:09
c SPWZOZ w Stargardzie Wojska Polskiego 27, 73-110 Stargard
ALERGENY
Gluten i produkty
pochodne
Mleko i produkty
pochodne
Jajka i produkty
pochodne
Jajka i produkty pochodne
Orzechy
ziemne(arachidowe) i
4 Orzechy ziemne
produkty pochodne
D Orzechy włoskie Orzechy włoskie i ORZ
BE produkty pochodne
seler Seler i produkty SEL
e pochodne
7 Dwutlenek siarki, siarczyny Dwutlenek siarki
8 Ryby Ryby i produkty RYB
pochodne
9 Skorupiaki Skorupiaki i produkty SKO
pochodne
10 mięczaki Mięczaki i produkty MIĘ
pochodne
11 soja Soja i produkty SOJ
pochodne —|
12 gorczyca Gorczyca i produkty GOR
: pochodne |
13 ziarno sezamu Nasiona sezamu i ZIA
produkty pochodne
14 łubin Łubin i produkty ŁUB
pochodne
Pieczęć nagłówkowa zakładu pracy
A.
ZAKRES
OBOWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI
DANE
1. Imię i Nazwisko:
2. Wykształcenie:
3. Stanowisko:
4. Data objęcia stanowiska:
SPRAWY ORGANIZACYJNE
1. Stanowisko podlega: Kierownikowi Działu Techniczn-Gospodarczego
2. Pracownik jest zastępowany przez wyznaczoną osobę przez Kierownikowi Działu Techniczno
-Gospodarczego
ZAKRES OGÓLNYCH OBOWIĄZKÓW PRACOWNIKA
Realizację misji Szpitala.
Ścisłe przestrzeganie zasad etyki zawodowej.
Przestrzeganie porządku i dyscypliny pracy.
Przestrzeganie przepisów BHP i przepisów p/pożarowych.
Przestrzeganie przepisów o ochronie tajemnicy służbowej.
Przestrzeganie zarządzeń wewnętrznych.
Należytą dbałość o powierzone mienie.
Przestrzeganie przepisów sanitarno — epidemiologicznych
PNIUAWGNPH
ZAKRES SZCZEGÓŁOWYCH OBOWIĄZKÓW PRACOWNIKA
Organizacja pracy personelu kuchni, kuchenek oddziałowych poprzez ustalanie grafików pracy
oraz składanie do działu kadr kwartalnych rozliczeń pracy.
Udział w pracach związanych z tworzeniem standardów jakościowych procesu
żywienia ( opracowywanie receptur, diet, jadłospisów)
Kontrola usługi żywienia w zakresie prawidłowości prowadzonych procesów technologicznych,
przestrzegania norm żywieniowych i sanitarnych
Dbałość o pełną i terminową realizację narzuconego planu
Informowanie bezpośredniego przełożonego o stanie realizowanych spraw oraz przeszkodach
przerastających własne możliwości
Egzekwowanie przestrzegania porządku i dyscypliny pracy oraz regulaminu pracy
przez pracowników
Kontrola nad właściwą obsługą sprzętu i urządzeń mechanicznych znajdujących się w kuchni
i kuchenkach oddziałowych.
Wdrażanie do stosowania ogólnie obowiązujących przepisów dotyczących zadań realizowanych
oraz zarządzeń i poleceń Dyrektora
Zgłaszanie wszelkich awarii do Działu Techniczno-Gospodarczego
Prowadzenie i organizacja szkoleń z zakresu Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki
Produkcyjnej dla personelu kuchni SPZZOZ
Wykonywanie innych poleceń wydawanych przez przełożonego
Czuwanie nad prawidłowym zużyciem mediów: wody, energii elektrycznej i cieplnej
Kontrola nad przestrzeganiem zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej
w trakcie całego procesu produkcyjnego
Znajomość programu i rozliczanie kuchni w oparciu o program MAPI.
Dbałość o koszty surowcowe w procesie produkcji żywności.
Układanie planu dietetycznego dla pacjentów SPWZOZ.
o Stosowanie zasad systemu HACCP ( System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli)
w trakcie przygotowania potraw.
o Wnioskowanie o wprowadzenie zmian organizacyjnych związanych z prowadzonym procesem
produkcji.
e Wnioskowanie o zmianę asortymentu oraz jakości kupowanych surowców i półproduktów.
« Przekazywanie wniosków przełożonemu.
e Współdziałanie z Działem Zamówień i Zaopatrzenia w trakcie przeprowadzania postępowania
o Zamówieniach Publicznych.
s Kontrola realizacji umów dot. Kuchni polegająca w szczególności na:
a) przestrzeganiu przepisów dotyczących zamówień publicznych oraz sprawdzeniu,
czy dostarczane towary i usługi są zgodne z umową,
b) informowanie z wyprzedzeniem umożliwiającym zorganizowanie przetargu (Dział Zamówień
Publicznych) na dostawę towarów lub usług, z uwagi na wykorzystanie maksymalnej kwoty
zobowiązania lub upływający termin umowy.
E. UPRAWNIENIA
Zatwierdzenie przyjęcia towaru . Przyjęcie towaru i jego wydawanie na kuchnie.
F. ZASADY ODPOWIEDZIALNOŚCI PRACOWNIKA
1. Pracownik odpowiada za całokształt spraw należących do jego obowiązków.
2.Odpowiedzialność pracownika w jednakowym stopniu dotyczy realizacji powierzonych
zadań, podejmowania przez pracownika zarówno decyzji, jak i inicjatywy wymaganej
na jego stanowisku pracy.
3. Ponosi odpowiedzialność materialną za środki trwałe kuchni SPZZÓZ.
OŚWIADCZENIE PRACOWNIKA
Oświadczam, że zapoznałem się z Kartą Opisu Stanowiska oraz treścią zakresu obowiązków,
uprawnień I odpowiedzialności, który przyjmuję do wiadomości i stosowania.
Data i podpis pracownika
Podpis pracodawcy lub bezpośredniego przełożonego