OKRĘGOWY SZPITAL KOLEJOWY W KATOWICACH gó. a
Fo
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej ś S
40-760 Katowice, ul. Panewnicka 65 >
tel. 32 605 35 00, fax 32 6053508 %
OSK/DOP/169/2019 Katowice, 25.10.2019 r
Szanowni Państwo
Szymon Osowski
Katarzyna Batko-Tołuć
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
Ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
Dotyczy: Wniosek o informację publiczną
W odpowiedzi na Państwa wniosek o udzielenie informacji publicznej wysłany drogą
e-mail z adresu: sprawa-16848(Qfedrowanie.siecobywatelska.pl, informuję:
Ad. 1.
TAK
Zakres obowiązków dietetyka szpitalnego:
1. Monitorowanie stanu pacjentów i zamawianie posiłków wg zalecanych diet
2. Kontrola posiłków pod względem ilościowym i jakościowym i przesyłanie
ewentualnych reklamacji (telefonicznie lub pisemnie)
3. Dystrybucja posiłków na oddziały, odbiór pojemników po posiłkach
4. Współpraca z firmą cateringową w zakresie planowania jadłospisów i realizacji
Umowy
Przygotowanie specyfikacji przetargowej
Rozliczenie faktury na poszczególne pozycje kosztów
. Prace związane z utrzymaniem porządku i czystości w Dziale żywienia
Ad. 2
50-60 Pacjentów/tydzień — 1,5 etatu
Ad. 3
NIE ISTNIEJE
Ad. 4
Na 1 pacjenta szpitala przypada dziennej stawki żywieniowej w wysokości: 16,80 brutto
Ad. 5
Szpital korzysta z usług firmy cateringowej. W umowie nie określono minimalnej kwoty na
zakup składników, ale podano konkretną kaloryczność i zawartość składników odżywczych
dla każdej z diet
Ad. 6
TAK — w załączeniu 3 egzemplarze jadłospisów
sau
4% Śląskie.
Jednostka ochrony zdrowia Samorządu Województwa Śląskiego
Ad. 7
TAK (pracownik działu żywienia, dietetyk, kontrola przy każdej dostawie posiłków tj.
śniadanie ok. 7:30, obiad + kolacja ok. 12:00
Ad. 8
TAK. Pielęgniarki oddziałowe na podstawie bieżącej obserwacji. Kontrola wagi ciała w
czasie pobytu w oddziale (decyduje lekarz).Uwagi: Oddział okulistyczny — krótkie pobyty
(około 2 dni), Oddział wewnętrzny — leki odwadniające — naturalny spadek wagi, Oddział
ginekologii z położnictwem oraz Oddział chirurgii — Pacjenci po zabiegach operacyjnych
Ad. 9
TAK
Ad. 10
TAK
Ad. 11
W 2017 i 2018 roku nie odnotowano żadnych skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia/zatrucia w Szpitalu.
Ad. 12
W 2018 roku nie organizowano takiego szkolenia. Lekarz dokształcali się z zakresu żywienia
chorych w drodze indywidualnych szkoleń i konferencji.
Ad. 13
Dieta podstawowa, dieta łatwostrawna, dieta cukrzycowa i diety specjalne (bezglutenowa,
bezsolna, dieta o zmiennej konsystencji, wegetariańska i inne wg zaleceń lekarskich).
Źródło opracowywania:
- wewnętrzne regulacje Szpitala
- M. Jarosz „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach”
Ad. 14
Szpital zapewnia wszystkim Pacjentom dietę związaną z leczeniem jednostki chorobowej.
Ad. 15
TAK
Ad. 16
TAK
Na zlecenie lekarza zapewniamy: Nutrison, Protifar, Nutridrinki.
Z poważaniem
Załączniki
1. Jadłospis — 3 sztuki
Otrzymują: adresat x1, a/a x1, Dział Organizacyjno-Prawny x1
Jadłospisy dla oddziałów
Oddział: OSK_Chirurgia
n a pa Ę > Kolacja
li Śniad 3 my] RC odwieczorek ZANA SOMA _ Bosiłek nocny.
wtorek 2019-10-15 Jadłospis dla diety: OSK_Podstawa
ko. Ryż na mleku 350 ml ( MLE,), ko. Chleb ko. Krupnik 400 ml ( GLU, SOJ, SEL,), ko. ko. Weka 50 g( GŁU,), ko. Chleb pszenno-żytni
pszenno-żytni 75 g ( GLU,), ko. Weka 50g( |Kotlet mielony 100g ( GLU, JAJ,), ko. ziemniaki | 75 g ( GLU,), ko. Pasta z jaj 70 g ( JAJ, MLE,
GLU,), ko. Parówki wieprzowe w osłonce 250 g , ko. Fasolka szparagowa z bułką tartą |GOR,), ko. Masło 15 g ( MLE,),
niejadalnej 80 g ( SOJ,), ko. Masło 15g( 150 g ( GLU,), ko. Kompot 100g ,
MLE,), ko. Herbata z cukrem _250 ml ,
Wartości odżywcze: Energia kcal: 2295.77 kcal; Białko ogółem: 77.06 g; Tłuszcz: 92.49 g; Węglowodany ogółem: 311.94 g; Błonnik
pokarmowy: 24.91 g; Sód: 4351.01 mg; Cholesterol: 475.79 mg; Żelazo: 11.45 mg; Fenyloalanina: 0 mg; Witamina A (ekwiw. retinolu):
1412.58 ug; Witamina C: 74.45 mg; Tiamina: O mg; Sacharoza: O g; Potas: 3581.93 mg; Fosfor: 1345.71 mg; Wapń: 705.7 mg; WW: 31.02
Por;
wtorek 2019-10-15 Jadłospis dla diety: OSK_Lekkostrawna
ko. Ryż na mleku 350 ml ( MLE,), ko. Chleb ko. Krupnik 400 ml ( GLU, SOJ, SEL,), ko. ko. Chleb pszenno-żytni 75 g ( GLU,), ko. Weka
pszenno-żytni 75 g ( GLU,), ko. Weka 50g( |Pulpet 100g ( GLU, JAJ,), ko. ziemniaki 250g| 50g ( GLU,), ko. Pasta zbiałek 70g( JAJ,
GLU,), ko. Parówki wieprzowe w osłonce „ko. Bukiet jarzyn 150 g ( SEŁ,), ko. Kompot |MLE,), ko. Masło 15g ( MLE,),
niejadalnej 80 g ( SOJ,), ko. Masło 15g( 100 g , ko. Sos koperkowy 80 ml ( GLU, SOJ,
MLE,), ko. Herbata z cukrem _250 ml , MLE, SEL,),
Wartości odżywcze: Energia kcal: 2394.73 kcal; Białko ogółem: 82.16 g; Tłuszcz: 102.95 g, Węglowodany ogółem: 304.27 g; Błonnik
pokarmowy: 20.74 g; Sód: 4126.33 mg; Cholesterol: 562.57 mg; Żelazo: 10.52 mg; Fenyloalanina: O mg; Witamina A (ekwiw. retinolu):
2809.75 ug; Witamina C: 70.44 mg; Tiamina: O mg; Sacharoza: O g; Potas: 3668.81 mg; Fosfor: 1420.69 mg, Wapń: 689.49 mg; WW: 30.25
Por;
wtorek 2019-10-15 Jadłospis dla diety: OSK_Cukrzyca
ko. Ryż na mleku 350 ml ( MLE,), ko. Chleb ko. Krupnik 400 ml ( GLU, SOJ, SEL,), ko. ko. Chleb razowy 125 g ( GLU,), ko. Pasta z jaj
razowy 125 g ( GLU,), ko. Parówki wieprzowe w |Pulpet 100 g ( GLU, JAJ,), ko. Fasolka 70 g ( JAJ, MLE, GOR,), ko. Masło 15g(
osłonce niejadalnej 80 g ( SOJ,), ko. Masło 15 |szparagowa z bułką tartą 150 g ( GLU,), ko. MLE,),
g ( MLE,), ko. Kawa z mlekiem bez cukru 250 ml|ziemniaki 250g „ko. Kompot bez cukru 100g
( GLU, MLE,), „ko. Sos koperkowy 80 ml ( GLU, SOJ, MLE,
EL,),
Wartości odżywcze: Energia kcal: 2626.1 kcal; Białko ogółem: 98.18 g; Tłuszcz: 121.64 g; Węglowodany ogółem: 317.71 g, Błonnik
pokarmowy: 34.12 g; Sód: 4673.53 mg; Cholesterol: 608.88 mg; Żelazo: 15 mg; Fenyloalanina: O mg; Witamina A (ekwiw. retinolu): 1634.45
ug; Witamina C: 86.61 mg; Tiamina: O mg; Sacharoza: O g; Potas: 4576.48 mg; Fosfor: 2001.85 mg; Wapń: 1223.47 mg; WW: 31.66 Por;
Formularz: Jadlospis_Na_Oddzial_Ozdobny_ORA.fr3
Wydruk z MAPI JADŁOSPIS 2
Jadłospisy dla oddziałów
Oddział: OSK_Chirurgia
Kolacja
-_ Posiłek nocny
Obiad
Podwieczorek
środa 2019-10-16 Jadłospis dla diety: OSK_Podstawa
ko. Płatki owsiane na mleku 300 ml ( GLU, * o. zupa grysikowa 400ml 400 ml ( GLU, SOJ, |ko. Chleb pszenno-żytni 75 g ( GLU,), ko. Weka
MLE,), ko. Chleb pszenno-żytni 75 g ( GLU,), ko.|SEL, GOR,), ko. Kotlet z kurczaka 100g ( GLU, | 50 g ( GLU,), ko. Wędzonka wieprzowa
Weka 50 g( GLU,), ko. Twarożek waniliowy 70 |JAJ,), ko. ziemniaki 250 g „ko. Marchewka z |"Szynka Bohuna", parzona, wędzona 40g (
9 ( MLE,), ko. Masło 15g(MLE,) ko. Kawaz |groszkiem 150 g ( GLU,) ko. Kompot 250g , |SOJ, SEL, GOR,), ko. Masło 15g ( MLE)),
mlekiem i cukrem _250 ml ( GLU, MLE,),
Wartości odżywcze: Energia kcal: 2261.51 kcal; Białko ogółem: 98.57 g; Tłuszcz: 79.45 g, Węglowodany ogółem: 308.39 g; Błonnik
pokarmowy: 23.03 g; Sód: 4279.74 mg; Cholesterol: 343.07 mg; Żelazo: 9.77 mg, Fenyloalanina: 0 mg; Witamina A (ekwiw. retinolu): 2966.87
ug; Witamina C: 73.25 mg; Tiamina: 0 mg; Sacharoza: 0 g; Potas: 4332.55 mg; Fosfor: 1749.72 mg; Wapń: 1074.28 mg; WW: 30.72 Por;
środa 2019-10-16 Jadłospis dla diety: OSK_Lekkostrawna
ko. Płatki owsiane na mleku 400 ml ( GLU, o. zupa grysikowa 400ml 400 ml ( GLU, SOJ, |ko. Chleb pszenno-żytni 75g( GLU,), ko.
MLE,), ko. Chleb pszenno-żytni 75 g ( GLU,), ko.| SEL, GOR,), ko. Filet gotowany 100g „ko. Sos |Wędzonka wieprzowa "Szynka Bohuna",
Weka 50 g ( GLU,), ko. Twarożek waniliowy 70 |pietruszkowy 80 ml ( GLU, SOJ, MLE, SEL,), |parzona, wędzona 40 g ( SOJ, SEL, GOR,), ko.
9 ( MLE,), ko. Masło 15 g ( MLE,) ko. Kawaz |ko. Brokuł gotowany 150 g „ko.ziemniaki 250|Weka 50g( GLU,), ko. Masło 15 g ( MLE,),
mlekiem i cukrem _250 ml ( GLU, MLE,), „ko. Kompot 250g _,
Wartości odżywcze: Energia kcal: 2329.39 kcal; Białko ogółem: 99.05 g; Tłuszcz: 89.01 g; Węglowodany ogółem: 300.62 g; Błonnik
pokarmowy: 19.6 g; Sód: 4371.8 mg; Cholesterol: 277.24 mg; Żelazo: 9.23 mg; Fenyloalanina: O mg; Witamina A (ekwiw. retinolu): 1131.47
ug; Witamina C: 139.21 mg; Tiamina: O mg; Sacharoza: 0 g; Potas: 4468.86 mg; Fosfor: 1803.63 mg; Wapń: 1203.4 mg; WW: 29.92 Por;
środa 2019-10-16 Jadłospis dla diety: OSK_Cukrzyca
ko. Chleb razowy 125g ( GLU,), ko. Twarożek |o. zupa grysikowa 400ml 400 ml (GLU, SOJ, |ko. Chleb razowy 125g ( GLU,), ko. Wędzonka
100 g ( MLE,), ko. Masło 15 g ( MLE,), ko. Kawa |SEL, GOR,), ko. Filet gotowany 100 g „ko. Sos |wieprzowa "Szynka Bohuna", parzona, wędzona
z mlekiem bez cukru 250 ml ( GLU, MLE,),ko. |pietruszkowy 80 ml ( GLU, SOJ, MLE, SEL,, | 40g(SOJ, SEL, GOR,), ko. Masło 15g(
Płatki owsiane na mleku 300 ml ( GLU, MLE,), |ko. Brokuł gotowany 150 g „ko. ziemniaki 250|MLE,),
„ko. Kompot bez cukru 250g ,
Wartości odżywcze: Energia kcal: 2119.23 kcal; Białko ogółem: 99.89 g; Tłuszcz: 84.03 g; Węglowodany ogółem: 266.48 g; Błonnik
pokarmowy: 27.39 g; Sód: 4192.71 mg; Cholesterol: 267.19 mg; Żelazo: 11.19 mg; Fenyloalanina: O mg; Witamina A (ekwiw. retinolu):
1095.01 ug; Witamina C: 137.67 mg; Tiamina: O mg; Sacharoza: 0 g; Potas: 4493.87 mg; Fosfor: 1940.85 mg; Wapń: 1112.02 mg; WW:
26.56 Por;
|
Formularz: Jadlospis_Na_Oddzial_Ozdobny_ORA.fr3
Wydruk z MAPI JADŁOSPIS 2
Jadłospisy dla oddziałów
Oddział: OSK_Chirurgia
_ Kolacja
Posiłek nocny
poniedziałek 2019-10-14 Jadłospis dla diety: OSK_Podstawa
ko. Kasza kukurydziana na mleku 350 ml ( ko. Zupa koperkowa z ryżem 400 ml ( GLU, ko. Chleb pszenno-żytni 75 g ( GLU,), ko. Weka
MLE,), ko. Chleb pszenno-żytni 75 g ( GLU,), ko.|SOJ, MLE, SEL,), ko. Fasolka po bretońsku 50 g ( GLU,), ko. Galareta drobiowa z
Weka 50 g( GLU,), ko. Sertopiony 50g( 300 g ( GLU, SOJ,), ko. Bułka kajzerka 1szt( |warzywami 150g „ko. Masło 15g( MLE,),
MLE,), ko. Masło 15 g ( MLE,), ko. Kawa z GLU,), ko. Kompot 250g ,
ze i cukrem _250 ml ( GLU, MLE,),
Wartości odżywcze: Energia kcal: 2256.92 kcal; Białko ogółem: 91.3 g; Tłuszcz: 76.89 g, Węglowodany ogółem: 322.08 g; Błonnik
pokarmowy: 25.33 g, Sód: 4587.61 mg; Cholesterol: 278.54 mg; Żelazo: 11.33 mg; Fenyloalanina: O mg; Witamina A (ekwiw. retinolu):
2303.86 ug; Witamina C: 35.28 mg; Tiamina: 0 mg, Sacharoza: 0 g, Potas: 3234.22 mg; Fosfor: 1756.77 mg; Wapń: 1275.41 mg; WW: 32.21
Por;
|
poniedziałek 2019-10-14 Jadłospis dla diety: OSK_Lekkostrawna
ko. Kasza kukurydziana na mleku 350 ml ( ko. Zupa koperkowa z ryżem 400 ml ( GLU, ko. Chleb pszenno-żytni 75 g ( GŁU,), ko. Weka
MLE,), ko. Chleb pszenno-żytni 75 g ( GLU,), ko.|SOJ, MLE, SEL,), ko. Filet gotowany 100g „ko.| 50g ( GŁU,), ko. Galareta drobiowa z
Weka 50g( GLU,), ko. Wędlina blokowa, ziemniaki 250g , ko. Szpinak duszony 150g (|warzywami 150g ,ko. Masło 15g( MLE,),
drobiowo-wieprzowa "Filet królewski z indykiemi", |GLU,), ko. Kompot 250g , ko. Sos pomidorowy
parzona, wędzona 40 g ( GŁU, SOJ,), ko. Masło | 80 ml ( GLU, SOJ, MLE, SEL,),
15 g ( MLE,), ko. Kawa z mlekiem i cukrem 250
ml. ( GLU, MLE,),
Wartości odżywcze: Energia kcal: 2485.73 kcal; Białko ogółem: 106.1 g; Tłuszcz: 93.86 g; Węglowodany ogółem: 324.44 g; Błonnik
pokarmowy: 22.95 g; Sód: 4888.76 mg; Cholesterol: 322.43 mg, Żelazo: 12.73 mg; Fenyloalanina: O mg; Witamina A (ekwiw. retinolu):
3413.92 ug; Witamina C: 140.19 mg; Tiamina: O mg; Sacharoza: 0 g; Potas: 4746.4 mg; Fosfor: 1720.1 mg; Wapń: 1166.68 mg; WW: 32.2
Por;
poniedziałek 2019-10-14 Jadłospis dla diety: OSK_Cukrzyca
ko. Kasza kukurydziana na mleku 350 ml ( ko. Zupa koperkowa z ryżem 400 ml ( GLU, ko. Chleb razowy 125 g ( GLU,), ko. Galareta
MLE,), ko. Chleb razowy 125 g ( GLU,), ko. SOJ, MLE, SEL,), ko. Filet gotowany 100 g ,ko.|drobiowa z warzywami 150g „ko. Masło 15g
Wędlina blokowa, drobiowo-wieprzowa "Filet ziemniaki 250g , ko. Szpinak duszony 150g (|( MLE,),
królewski z indykiemi", parzona, wędzona 40 g ( |GLU,), ko. Kompot 250g , ko. Sos pomidorowy
GLU, SOJ,), ko. Masło 15 g ( MLE,), ko. Kawa z | 80 ml ( GLU, SOJ, MLE, SEL,),
mlekiem bez cukru 250 mi ( GLU, MLE,),
Wartości odżywcze: Energia kcal: 2361.31 kcal; Białko ogółem: 108.12 g; Tłuszcz: 91.7 g; Węglowodany ogółem: 304.6 g; Błonnik
pokarmowy: 31.27 g; Sód: 4917.51 mg; Cholesterol: 322.43 mg; Żelazo: 15.07 mg; Fenyloalanina: O mg; Witamina A (ekwiw. retinolu):
3395.92 ug; Witamina C: 140.19 mg; Tiamina: O mg; Sacharoza: 0 g; Potas: 4946.55 mg; Fosfor: 1941.05 mg; Wapń: 1181.03 mg; WW: 30.3
Por;
Formularz: Jadlospis_Na_Oddzial_Ozdobny_ORA.fr3
Wydruk z MAPI JADŁOSPIS 2