e
Mazowieckie Specjalistyczne
Centrum Zdrowia
fe" jś prof ana Mazurkiewicza
SERTYFWAT zat
1el. (+48) 22 758-60-05; fax (+48) 22 758-75-70 05-802 Pruszków, ul. Partyzantów 2/4, sekretariat£mscz.pl
DOP.070.133.2019 Pruszków, dnia 21.10.2019r.
SzP,
Szymon Osowski
Katarzyna Batko — Tołuć
Członkowie Zarządu
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
p" R. Twa,
W nawiązaniu do pisma Państwa z dn.15.10.2019r., zawierającego Wniosek o udzielenie informacji
publicznej, dotyczącej poniższych zagadnień, Dyrekcja Mazowieckiego Specjalistycznego Centrum Zdrowia
im. prof. Jana Mazurkiewicza w Pruszkowie (zwany dalej MSCZ) udostępnia poniższe informacje.
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu
jego/ich obowiązków.
MSCZ zatrudnia dietetyka. Zakres obowiązków w załączeniu.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada ok. 700 pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w
jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
W MSCZ istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Informację na ten
temat pacjenci uzyskują od pielęgniarki oddziałowej, a także na zebraniach społeczności,
które co tydzień odbywają się we wszystkich oddziałach.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
szpitala?
Wysokość dziennej stawki żywieniowej (tzw. osobodzień) przypadającej na lpacjenta MSCZ
wynosi 13,82 zł brutto.
KONTO: BGŹ BNP Paribas S.A. PL 53 1600 1374 1839 1479 2000 0001 NIP 534-001-23-06 — Regon 000687617 KRS 000000 6607
©azowsze.
Ellowt «
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?
MSCZ ma podpisaną umowę z zewnętrzną firmą cateringową. W nowej umowie, która będzie
obowiązywała od 01.04.2020 r., zawarta będzie minimalna kwota przeznaczona na zakup
składników użytych do przygotowywania posiłków, tzw. „wsad do kotła”.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników. dodatków? Jeśli tak. wnosimy o jej
udostępnienie.
Firma cateringowa współpracująca z MSCZ posiada dokumentację regulującą jakość
produktów używanych do przygotowania posiłków. W razie potrzeby MSCZ może mieć wgląd
w tę dokumentację.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
W MSCZ przeprowadzane są kontrole jakości posilków podawanych pacjentom. Pierwszą
kontrolę przeprowadza pielęgniarka oddziałowa w swoim oddziale. Dwa razy w tygodniu
kontrolę przeprowadza dietetyk szpitala, która jest również przewodniczącą Komisji ds.
Żywienia.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
W MSCZ opracowany jest specjalny druk stosowany podczas kontroli w poszczególnych
oddziałach. Dokument zawiera 10 punktów, sprawdzana jest min. gramatura posiłków.
Kontrole przeprowadza dietetyk oraz członkowie Komisji ds. Żywienia.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
W umowie z zewnętrzną firmą cateringową zawarty jest wymóg zatrudnienia dietetyka.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww.
skarg?
W MSCZ obowiązuje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia.
Osobą odpowiedzialną w pierwszej kolejności jest pielęgniarka oddziałowa, a następnie
Sekcja Żywienia, która przekazuje informacje do Dyrekcji placówki oraz firmy cateringowej.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
W latach 2017-2018 nie stwierdzono zatruć pokarmowych. Zgłoszono 2 skargi na
niewłaściwe żywienie w roku 2017 oraz. jedną w 2018.
KONTO: BGŹ BNP Paribas S.A. PL 53 1600 1374 1839 1479 2000 0001 NIP 534-001-23-06 — Regon 000687617 KRS 000000 6607
Oazowsze.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu?
W roku 2018 w MSCZ przeprowadzane były kilkakrotne szkolenia z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych dla pielęgniarek, kuchenkowych oraz personelu
pomocniczego.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem
źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
MSCZ obowiązuje osiemnaście rodzajów diet, które są opracowywane przez dietetyka
irmy cateringowej, a następnie akceptowane przez lekarza i dietetyka MSCZ.
14 Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
MSCZ zapewnia pacjentom wszystkie rodzaje diet wskazanych przez lekarza w porozumieniu
z dietetykiem.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Na życzenie pacjenta oraz za zgodą lekarza prowadzącego MSCZ zapewnia oba wów
rodzaje diet.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
MSCZ zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia.
W celu uzupełniania niedoborów białka stosowany jest preparat żywieniowy: Fresubin
Protein Powder — 300 g/op.
KONTO: BGŻ BNP Paribas S.A. PL 53 1600 1374 1839 147920000001 NIP 534-001-23-06 Regon 000687617 KRS 000000 6607
lol i
©Qazowsze.
j Centrum Zdrowia
z niz
05-802 Pruszków, ul. Partyzantów 2/4
tel. 22/ 758 60 05 w. 254, fax_22/ 758 75 70 - | .
NP UZĄKRESOBÓWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI
STANOWISKO : dietetyk
A. ZAKRES OGÓLNYCH OBOWIĄZKÓW
WN
JOW
©
10.
UE
Przestrzeganie przepisów bhp i'p.poż.
Należyta dbałość o mienie MSCZ
Realizowanie zadań z należyta starannością i sumienne wykonywanie zadań zleconych
przez przełożonych.
Przestrzeganie procedur, instrukcji i zarządzeń obowiązujących w MSCZ.
Przestrzeganie regulaminu pracy.
Przestrzeganie ustalonego w Centrum czasu pracy.
Dbanie o dobro MSCZ oraz zachowanie w tajemnicy informacji, których
ujawnienie mogłoby narazić Centrum na szkodę.
Dochować tajemnicy zawodowej oraz ochrony danych osobowych wg zasad określonych
w odrębnych przepisach.
Przestrzeganie zasad współżycia społecznego oraz obowiązującego Kodeksu etyki
pracowników MSCZ.
Przestrzeganie praw pacjenta
Niezwłoczne informowanie bezpośrednich przełożonych o zauważonych niezgodnościach
lub zagrożeniach jakościowych
B. ZAKRES SZCZEGÓŁOWYCH OBOWIĄZKÓW.
B
s»usu
10.
Kontakt z lekarzami i pielęgniarkami w zakresie ustalania rodzaju diet.
Bezpośrednia współpraca z dietetykiem firmy dostarczającej posiłki w zakresie układania
zgodnego ze zleconymi dietami jadłospisu - akceptowanie jadłospisu 10-dniowego
opracowanego przez firmę zewnętrzną.
Współpraca z lekarzami i pielęgniarkami w zakresie rozpoznawania, zapobiegania i leczenia
niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego, a także nadwagi i otyłości,
Ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia pacjentów.
Przyjmowanie i przekazywanie firmie zewnętrznej zapotrzebowań na posiłki.
Kontrola jakości przygotowywanych i dostarczanych posiłków.
Czuwanie nad jakością i bieżąca kontrola posiłków dostarczanych przez firmę zewnętrzną
Czuwanie nad jakością przygotowywanych diet specjalnych .
Kontrola wydawania posiłków w oddziałach szpitala, dbanie o estetykę podawanych posiłków,
Zbieranie informacji od pacjentów na temat jakości żywienia, udział w zebraniach
z pacjentami w oddziale
- Nadzór nad przestrzeganiem procedury GHP w oddziałach
. Profilaktyka i i udział w leczeniu dietetycznym zaburzeń odżywiania.
„ Prowadzenie oświaty zdrowotnej w zakresie zasad prawidłowego żywienia propagowanie
zasad racjonalnego żywienia wśród pacjentów — edukacja pacjentów i ich rodzin
„ Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów — realizacji umowy z firmą
zewnętrzną
- Współudział w analizie badania satysfakcji pacjenta w zakresie żywienia.
. Opracowywanie wskazówek dietetycznych dla pacjentów wypisywanych do domu .
„ Bieżące szkolenia z zakresu żywienia oraz zasad GHP dla personelu medycznego i
pomocniczego
. Współudział w opracowywaniu dokumentacji przetargowej na usługę całodziennego
żywienia pacjentów (opracowuje opis przedmiotu zamówienia).
C. ZAKRES UPRAWNIEŃ
Bw p
Dietetyk ma prawo do podnoszenia swoich kwalifikacji poprzez samokształcenie, udział
w seminariach, konferencjach itd.
Ma prawo do kontroli dostarczanych produktów oraz realizacji zaleceń żywieniowych w oddziałach
Dietetyk ma prawo do zgłaszania swoich uwag i propozycji odnośnie swojej pracy.
Skargi i wnioski kieruje droga służbową z wyłączeniem sytuacji, w których uzna, że droga
służbowa może zakłócić prawidłowy odbiór informacji
D. WSPÓŁZALEŻNOŚĆ SŁUŻBOWA
b
Pod względem merytorycznym i służbowym Dietetyk podlega Pielęgniarce Naczelnej
E. ZAKRES ODPOWIEDZIALNOŚCI
Dietetyk jest odpowiedzialny za prawidłowe żywienie pacjentów szpitala
Dietetyk jest zobowiązany do zachowania tajemnicy zawodowej,
Dietetyk jest zobowiązany do zapoznania się i przestrzegania obowiązujących w MSCZ
rozporządzeń, zarządzeń, regulaminów, procedur , instrukcji i innych przepisów.
Dietetyk powinien współpracować w innymi członkami zespołu terapeutycznego celem
zapewnienia pacjentowi skutecznej opieki na wysokim poziomie.
Dietetyk obowiązany jest wykonywać polecenia przełożonego wchodzące w zakres jej pracy a nie
objęte niniejszym regulaminem
powyższe przyjęłam do wiadomości i stosowania Naczelna Pielęgniarka