Instytucja: 

DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM REHABILITACJI I ORTOPEDII SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

3

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Otwarte

 Status ostatniego wniosku: 

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Potwierdzenie otrzymania: Wniosek o informację publiczną przez DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM REHABILITACJI I ORTOPEDII SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    To jest potwierdzenie dostarczenia Twojej wiadomości

    Do: {{ email }}
    Temat: Wniosek o informację publiczną
    Data: 2019-10-15 23:10

    Uwaga: To potwierdzenie dostarczenia wiadomości oznacza tylko, że wiadomość
    została wyświetlona na komputerze adresata. Nie ma żadnej gwarancji, że
    odbiorca przeczytał czy też zrozumiał treść wiadomości.

  • Odpowiedź na wniosek o informację przez DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM REHABILITACJI I ORTOPEDII SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    Dzień dobry.

    Poniżej przedstawiam odpowiedzi na pytania.
    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
    bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
    cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
    obowiązków.

    Odp. W szpitalu jest zatrudniony dietetyk. Zał. nr 1 – zakres obowiązków Dietetyka

    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

    Odp. Na jednego dietetyka przypada około 190 pacjentów.

    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
    pacjentów?

    Odp. Nie.

    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
    przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

    Odp. Dzienna stawka żywieniowa jaki możemy podać, to średni koszt produktów żywnościowych (tzw. wsad do kotła) za październik 2019 r. wynosi 8,44 zł.

    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
    Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
    kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
    przygotowania posiłków?

    Odp. Nie.

    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
    używanych do przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą i
    kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
    barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

    Odp. Szpital nie posiada dokumentacji regulującej ilość konserwantów, barwników i dodatków. Wartość odżywcza i kaloryczna obliczana jest przy pomocy programu WIKT.

    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych
    pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
    się odbywają?

    Odp. Nie.

    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
    ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
    one się odbywają?

    Odp. Nie.

    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
    zatrudnienia dietetyka?

    Odp. Nie mamy zawartej umowy z firmą cateringową.

    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
    odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

    Odp. W szpitalu cyklicznie przedkładane są pacjentom ankiety dot. żywienia. Brak zarejestrowanych skarg na temat żywienia bądź zatrucia.

    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego
    żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018
    roku.

    Odp. Brak

    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

    Odp. Nie przeprowadzano szkoleń.

    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
    wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala).

    Odp. Rodzaje stosowanych diet – żywienie podstawowe, dieta lekkostrawna, dieta ubogopurunowa, dieta bezmleczna, dieta bezglutenowa, dieta przecierana. Diety przygotowywane są na podstawie wiedzy Dietetyka.

    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
    wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
    sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

    Odp. Szpital zapewnia pacjentowi dietę bezmleczną i bezglutenową.

    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
    lub wegańską?

    Odp. Szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską.

    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
    wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
    dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Odp. Nie.

    Pozdrawiam

    Robert Pilarczyk
    Kierownik Działu Żywienia i Zaopatrzenia
    Tel. 697 071 534
    ___________________________________________

    Dolnośląskie Centrum Rehabilitacji Sp. z o.o.
    ul. J.Korczaka 1, 58-400 Kamienna Góra
    tel. +48 75 645 9600, fax. +48 75 6459601
    {{ email }}, www.dcr.org.pl
    NIP: 614-15-30-335 KRS: 0000143957 REGON: 231139207
    Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego. Wielkość kapitału zakładowego: 15 436 500,00 zł

    Treść tej wiadomości jest poufna i prawnie chroniona. Odbiorcą może być jedynie jej adresat z wyłączeniem dostępu osób trzecich. Jeżeli nie jesteś adresatem niniejszej wiadomości, jej rozpowszechnianie, kopiowanie, rozprowadzanie lub inne działanie o podobnym charakterze jest prawnie zabronione i może być karalne. Jeżeli wiadomość ta trafiła do Ciebie omyłkowo, uprzejmie prosimy o odesłanie jej na adres nadawcy i usunięcie kopii.

    Załączniki

    • Zał._nr_1_-_zakres_obowiązków_Dietetyka.pdf