Areszt Śledczy w Gdańsku
SŁUŻBA 80-803 Gdańsk, ul. Kurkowa 12
WIĘZIENNA tel. 58 323 13 03, fax 58 302 51 25, email: as_gdansk©sw.gov.pl
D/P.0143.6.2019.5C | Gdańsk, dn Z października 2019 r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W związku z wnioskiem z dnia 17-10-2019 r.|(data wpływu pocztą elektroniczną: 17-10-
2019 r.) w przedmiocie udzielenia informacji publicznej, poniżej przedstawiam posiadane
informacje:
Na wstępie wskazać należy, iż szpital funkcjonujący w ramach podmiotu leczniczego dla
osób pozbawionych wolności znajduje się w strukturze organizacyjnej Aresztu Śledczego
w Gdańsku. Tutejszy podmiot leczniczy udziela osobom pozbawionym wolności świadczeń
zdrowotnych służących zachowaniu, ratowaniu, l przywracaniu lub poprawie zdrowia
oraz podejmuje inne działania medyczne wynikające z procesu leczenia, a także prowadzi
działalność leczniczą polegającą na promocji zdrowia względem tych osób. Pacjentami są osoby
pozbawione wolności, wobec których stosuje się przepisy ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks
karny wykonawczy (dalej jako: Kkw) oraz aktów wykonawczych regulujących postępowanie
wykonawcze.
Ad. 1
W Areszcie Śledczym w Gdańsku nie zatrudnia się osób na stanowisku dietetyka. Zadania
związane z żywieniem osadzonych, o którym mowa w art. 109 Kkw, wykonywane są przez służbę
kwatermistrzowską, gdzie w dziale kwatermistrzo skim tutejszego aresztu zatrudnieni są
funkcjonariusze na stanowisku młodszy inspektor / starszy instruktor działu
kwatermistrzowskiego, którzy odpowiadają za sporządzanie jadłospisów dla wszystkich rodzajów
norm wyżywienia oraz posiłków leczniczych (diet) i indywidualnych. Jedna z tych funkcjonariuszek
posiada wykształcenie wyższe magisterskie w specjalności usługi żywieniowe i dietetyka.
W załączeniu przedkładam zakres obowiązków wskazanej funkcjonariusz.
Areszt Śledczy w Gdańsku
SŁUŻBA 80-803 Gdańsk, ul. Kurkowa 12
WIĘZIENNA tel. 58 323 13 03, fax 58 302 51 25, email: as_gdansk©sw.gov.pl
Ad. 2
Zadania związane z żywieniem osadzonych realizowane są przez służbę
kwatermistrzowską wobec wszystkich osób osadzonych w Areszcie Śledczym w Gdańsku, gdzie
pojemność jednostki wynosi obecnie 1072 miejsca, w tym w oddziałach szpitalnych 79 miejsc.
Zaludnienie jednostki jest wartością zmienną, obecnie nie przekracza 100% pojemności.
Ad. 3
Każdy osadzony, również zakwaterowany w oddziale szpitalnym, ma wynikającą
z obowiązujących przepisów zapewnioną możliwość zgłaszania się na rozmowy do przełożonych,
w tym do kierownika działu kwatermistrzowskiego, który w zależności od przedmiotu zgłoszenia
może na rozmowę skierować również funkcjonariusza wykonującego zadania związane
z żywieniem, w tym odpowiedzialnego za sporządzanie jadłospisów. Każdy osadzony, również
zakwaterowany w oddziale szpitalnym, ma wynikającą z obowiązujących przepisów możliwość
zgłaszania się na rozmowy do kierownika ambulatorium lub dyrektora szpitala, jak i zgłaszania się
do lekarza (w ramach przyjęć planowych lub celem uzyskania pomocy doraźnej), którego
uprawnieniem jest zlecenie posiłków leczniczych lub indywidualnych, zgodnie z przepisami $8 8
i 10 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 19 lutego 2016 r. w sprawie wyżywienia
osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych. Zasady zgłaszania się do lekarza
i przełożonych określone są w porządku wewnętrznym jednostki, którego tekst udostępnia się
w każdej celi.
Ad. 4
Minimalny dzienny koszt posiłków i napojów wynosi:
1) posiłku podstawowego — P — 4,00 zł;
2) posiłku dla małoletnich — M — 4,40 zł;
3) posiłku lekkostrawnego — L — 4,80 zł;
4) posiłku cukrzycowego — Lc — 5,70 zł;
5) posiłku indywidualnego — Li — 5,80 zł.
Ad.5
Areszt Śledczy w Gdańsku, w tym podmiot leczniczy funkcjonujący w jego strukturze, nie
korzystają z usług zewnętrznej formy cateringowej celem żywienia osób pozbawionych wolności,
w tym pacjentów tutejszego szpitala.
Ad. 6
Dokumentem regulującym wartość odżywczą i kaloryczną posiłków jest akt prawa
powszechnie obowiązującego tj. rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 19 lutego 2016 r.
w sprawie wyżywienia osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych. W przepisach tych
Areszt Śledczy w Gdańsku
SŁUŻBA | 80-803 Gdańsk, ul. Kurkowa 12
WIĘZIENNA tel. 58 323 13 03, fax 58 302 51 25, email: as_gdansk©sw.gov.pl
nie jest określona dopuszczalna ilość konserwantów, b arwników i dodatków.
Dla każdego z rodzajów posiłków stosowanych w jednostce sporządza się przy
współudziale pielęgniarki podmiotu leczniczego i szefa kuchni jadłospis dzienny, w którym
uwzględnia się składniki odżywcze i kaloryczność posiłków, ilość warzyw lub owoców w posiłkach,
urozmaicenie posiłków, zdolność produkcyjną kuchni, fachowe przygotowanie kucharzy zgodnie
z zarządzeniem nr 22/2019 Dyrektora Generalnego Służby Więziennej z dnia 17 kwietnia 2019 r.
w sprawie gospodarki żywnościowej w jednostkach organizacyjnych Służby Więziennej.
Jednostka zaopatruje się w artykuły spożywcze, które są wytworzone zgodnie z ustawą
z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywni ści i żywienia. Wykonawcy dostarczający
żywność są zobowiązani do posiadania stosownych |dla charakteru swojej działalności decyzji
organu Państwowego Powiatowego Inspektora Sanita nego lub Powiatowego Lekarza Weterynarii
o spełnieniu wymagań koniecznych do zapewnienia higieny w procesie produkcji lub obrocie
artykułami żywnościowymi. |
Ad. 7
Przed wydaniem posiłków osadzonym pobierane są próby smakowe ze wszystkich
wyprodukowanych w kuchni aresztu potraw przez wyznaczonego pracownika służby zdrowia
(pielęgniarkę podmiotu leczniczego) w celu kontroli wartości smakowych potraw i ich jakości pod
względem zdrowotnym, który następnie odnotowuję na każdym jadłospisie opinię dotyczącą
wartości smakowej, jakości posiłku oraz zgodności przygotowanych potraw z jadłospisem.
W przypadku kiedy wyznaczony pracownik służby zdrowia zakwestionowałby jakość
przygotowanej potrawy lub całego posiłku, podej uje on decyzję o wstrzymaniu wydania
potrawy lub całego posiłku do spożycia.
Ponadto ze wszystkich przygotowanych w kuchni potraw wchodzących w skład każdego
posiłku pobiera się próbki do celów sanitarno-epidemiologicznych zgodnie z obowiązującym
rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania
i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego, które
przechowuje się przez 3 dni w warunkach chłodniczych.
Ad. 8 |
Zgodnie z art. 116a pkt 5 Kkw osobom pozbawionym wolności nie wolno odmawiać
przyjmowania posiłków dostarczanych przez administrację jednostki w celu wymuszenia
określonej decyzji lub postępowania. Zgodnie z obowią zującymi w jednostce procedurami posiłki
wydawane są osadzonym do cel mieszkalnych lub sal chorych celem ich niezwłocznego
skonsumowania, część osadzonych zatrudnionych obiad spożywa w stołówce. W przypadku
|
stwierdzenia lub powzięcia informacji o odmowie przyjmowania posiłków oddziałowy powiadamia
Areszt Śledczy w Gdańsku
SŁUŻBA 80-803 Gdańsk, ul. Kurkowa 12
WIĘZIENNA tel. 58 323 13 03, fax 58 302 51 25, email: as_gdanskOsw.gov.pl
pracownika służby zdrowia, wychowawca niezwłocznie przeprowadza z osadzonym rozmowę
w celu ustalenia przyczyny zachowania osadzonego i motywuje go do zmiany podjętych przez
siebie decyzji i kieruje go do psychologa, psycholog obejmuje osadzonego odpowiednimi
oddziaływaniami psychokorekcyjnymi. Osadzony odmawiający przyjmowania posiłków pozostaje
pod wzmożoną obserwacją pracowników służby zdrowia, oddziałowego i wychowawcy
realizowaną zgodnie ze wskazaniami właściwego kierownika działu. Osobie pozbawionej wolności,
która odmawia przyjmowania posiłków, udziela się świadczeń zdrowotnych niezbędnych
ze względu na stan jej zdrowia. Jeżeli osoba ta odmawia poddania się leczeniu, można ją umieścić,
w zależności od stanu zdrowia, w izbie chorych lub w celi mieszkalnej, zapewniając w tym
przypadku nadzór medyczny odpowiedni do jej stanu zdrowia. Jeżeli osoba pozbawiona wolności
odmawia przyjmowania posiłków, w dniu zgłoszenia tego faktu lekarzowi podmiotu leczniczego
dokonuje się co najmniej pomiaru masy jej ciała. Osobę taką poddaje się badaniu lekarskiemu
co najmniej raz w tygodniu do czasu rezygnacji przez nią z odmowy przyjmowania posiłków.
O zakresie świadczeń zdrowotnych i potrzebie przeprowadzenia specjalistycznych badań
diagnostycznych takich osób decyduje lekarz podmiotu leczniczego.
W oddziałach szpitalnych personel pielęgniarski opisuje swoje spostrzeżenia, w tym
związane z przyjmowaniem lub odmową przyjmowania posiłków, w raportach pielęgniarskich
oraz informuje lekarza prowadzącego leczenie.
Ad. 9
Nie dotyczy.
Ad. 10
Osoby pozbawione wolności, w tym zakwaterowane w oddziałach szpitalnych, mają
zgodnie z art. 102 pkt 10 Kkw prawo składania m.in. skarg oraz przedstawiania ich, w nieobecności
innych osób, administracji jednostki, kierownikom jednostek organizacyjnych Służby Więziennej,
sędziemu penitencjarnemu, prokuratorowi i Rzecznikowi Praw Obywatelskich. Sposoby
załatwiania skarg określone są przepisami rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 13
sierpnia 2003 r. w sprawie sposobów załatwiania wniosków, skarg i próśb osób osadzonych
w zakładach karnych i aresztach śledczych. Sposób składania pisemnych skarg określony jest
w porządku wewnętrznym jednostki, którego tekst udostępnia się w każdej celi.
Ad.11
Prowadzona dokumentacja nie pozwala na podanie liczby skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia / zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala.
Na podstawie danych dostępnych w Centralnej Bazie Danych Osób Pozbawionych
Wolności Noe.Net wskazuję, iż we wskazanych latach odnotowano w niej wpływ nw. liczby skarg
| Areszt Śledczy w Gdańsku
SŁUŻBA 80-803 Gdańsk, uł. Kurkowa 12
WIĘZIENNA tel. 58 i 13 03, fax 58 302 51 25, email: as_gdansk©sw.gov.pl
wymaga. Posiłki indywidualne zleca lekarz określając liczbę i godziny wydawania posiłków,
|
kaloryczność dobową, procentową zawartość skłądników odżywczych, zabronione sposoby
przetwarzania produktów i przyrządzania potraw, akwa zawartość warzyw lub owoców, listę
produktów zabronionych, czas na jaki je zleca. |
Ad. 15 |
Na wniosek osadzonego o przyznanie posiłków z uwzględnieniem wymogów religijnych
lub kulturowych zapewnia się posiłki wegetariańskie lub wegańskie.
Ad. 16
Osadzonym na indywidualne zlecenie łekarzą zapewnia się dietetyczne środki spożywcze
specjalnego przeznaczenia medycznego typu p uc Nutrison, Protifar; w razie zaistnienia
wskazań zdrowotnych stosowana jest zlecana przez lekarza suplementacja kompleksami witamin
z grupy B, magnezem, potasem itp. |
| Aresztu
: Y R; .
k Acedczefo w Gda sku
| ik/Artur Król
Wykonano egzemplarz pojedynczy — pocztą elektroniczną |
Areszt Śledczy w Gdańsku
SŁUŻBA 80-803 Gdańsk, ul. Kurkowa 12
WIĘZIENNA tel. 58 323 13 03, fax 58 302 51 25, email: as_gdansk©sw.gov.pl
osób osadzonych związanych z działalnością Aresztu Śledczego w Gdańsku, w których
wyodrębniono zarzuty wg obowiązującej klasyfikacji: SWBO04 — „wyżywienie”, S0Z009 — „leczenie
dietetyczne, brak, pozbawienie diety”
Rok 2017
SWBO04 — 45 zarzutów,
SO02009 — 8 zarzutów,
Rok 2018
SWB004 — 78 zarzutów,
SOZ009 — 30 zarzutów.
Ad. 12
W roku 2018 lekarze zatrudnieni w Areszcie Śledczym w Gdańsku nie byli szkoleni
z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu.
Ad. 13
Według stanu na dzień 25-10-2019 r. osadzeni przebywający w oddziałach szpitalnych
tutejszego podmiotu byli żywieni wg nw. posiłków leczniczych lub indywidualnych (w rozbiciu na
oddziały szpitala):
OWZI — posiłki lecznicze lekkostrawne L - 5 osadzonych, posiłki lecznicze cukrzycowe Lc -
1 osadzony, posiłki lecznicze cukrzycowe insulinozależne Li -1 osadzony,
OWZII - posiłki lecznicze lekkostrawne L - 2 osadzonych, posiłki lecznicze cukrzycowe Lc-
3 osadzonych, posiłki lecznicze cukrzycowe insulinozależne Li -3 osadzonych, posiłki indywidualne
L4 bezglutenowe -1 osadzony,
OWZIII - posiłki lecznicze lekkostrawne L - 1 osadzony, posiłki indywidualne L5
bezmleczne - 1 osadzony.
Jadłospisy dla posiłków leczniczych lekkostrawnych, leczniczych cukrzycowych,
leczniczych cukrzycowych insulinozależnych opracowuje się zgodnie z wymogami określonymi
w rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości z dnia 19 lutego 2016 r. w sprawie wyżywienia
osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych oraz zgodnie z wymogami, które zostały
określone w załączniku do zarządzenia Nr 23/2017 Dyrektora Generalnego Służby Więziennej
z dnia 3 kwietnia 2017 r. w sprawie realizacji wyżywienia osób osadzonych w zakładach karnych
i aresztach śledczych. Źródłem opracowania jadłospisów dla posiłków indywidualnych są: wiedza
lekarza, funkcjonariuszy służby kwatermistrzowskiej (w tym posiadającej wykształcenie dietetyka),
osoby sporządzającej jadłospisy, publikacje, źródła internetowe.
Ad. 14
Jednostka zapewnia osadzonym posiłki indywidualne, jeżeli ich stan zdrowia tego
| Gdańsk, o .06.2017 r.
pptk Artur Ostrowski
ZAKRES OBOWIĄZKÓW
chor SRO instruktora działu kwatermistrzowskiego
| WWW iR
l. W zakresie wykonywanych obowiązków służbowych podlega bezpośrednio mł. inspektorowi działu
kwatermistrzowskiego.
2. Odpowiada za sporządzanie jadłospisów dla wszystkich norm ościowych oraz diet przy współudziale szefów
kuchni, z uwzględnieniem wysokości stawek dziennych, składników odżywczych oraz kaloryczności posiłków,
urozmaicenia menu i zdolności produkcyjnej kuchni, zgodnie z R: zporządzeniyYRAKOWOWAA ci z dnia 19
lutego 2016 r. w sprawie wyżywienia osadzonych zakładach karnych i aresztach śledczych.
3. Odpowiada za sporządzanie jadłospisów dla osób żywionych indywidualnie ściśle według pisemnych zaleceń
lekarskich, zgodnie z rozporządzeniem przytoczonym w pkt 2. |
4. Przy realizacji zadań wymienionych w pkt. 2 i 3, kieruje się zasadami gospodarności i przestrzegania dyscypliny
finansów publicznych zgodnie z ustawą Prawo zamówień publicznych i ustawą o finansach publicznych.
5. Na bieżąco uaktualnia receptury — dokumenty opisujące przygo: 'wywanie w jednostce potraw zgodnie z wymogami
HACCP.
6.Sprawuje nadzór i kontrolę nad całokształtem pracy kuchni dietetycznej i i ogólnej, ze szczególnym uwzględnieniem
prawidłowości procesów obróbki wstępnej i procesów technologicznych, czasu przyrządzania i porcjowania, ciepłoty
posiłków i ich rozdzielnictwa, terminowego wydawania, przechowywania surówek i sałatek.
7. Sprawuje nadzór nad prawidłowością pobierania i przechowywania przez szefów kuchni prób do celów sanitarno-
epidemiologicznych z każdej składowej części potraw przygotowywanych w kuchni, a wchodzących w skład posiłków,
zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania
próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego.
8. Sprawuje nadzór nad magazynem żywnościowym w zalęresie prawidłowości magazynowania artykułów
żywnościowych i wydawania z zachowaniem zasad rotacji.
9. Współpracuje z przewodnikami psów służbowych w zakresie racjonalnego żywienia psów.
10. Rozpatruje prośby i odpowiada za pisemne skargi osadzonych dotyczące wyżywienia w jednostce.
11. Bierze udział w opracowywaniu planu wydatków budżetowych w zakresie wyżywienia osadzonych.
12. Odpowiada za terminowe składanie zamówień zgodnie z zawartymi umowami na dostawy artykułów
żywnościowych.
13. W przypadku nieobecności w służbie zastępuje mł. inspektora ds. żywienia, a w szczególności :
+ odpowiada za terminowe przekazywanie do działu finansowego faktur i rachunków za towary i usługi oraz
miesięcznych zestawień asygnat rozchodowych,
+ _ przeprowadza kontrolę kart odbioru jakościowego dostaw (załącznik do procedury CCP-1 Przyjęcie towaru,
prowadzone przez magazyniera magazynów żywnościowych),
+ sprawuje nadzór nad prowadzeniem kart kontroli temperatur w urządzeniach chłodniczych (załącznik do
procedury CCP-2 Przechowywanie w warunkach chłodniczych prowadzone przez magazyniera magazynów
żywnościowych i szefów kuchni), J
« sprawuje nadzór nad prawidłowością dokonywania pomi.
termicznej (Procedura CCP-3) |
+ kontroluje aktualność obowiązujących badań mak funkcjonariuszy służby Żywnościowej i
u temperatury potraw — limit krytyczny w obróbce
wytypowanych funkcjonariuszy działu ochrony aktualność badań lekarskich i terminowość dokonywania
przeglądów sanitarnych osadzonych zatrudnionych w kuchni i magazynie żywnościowym.
14. Wykonuje zadania związane z przeciwdziałaniem przenikaniu i obrotowi na terenie aresztu substancji odurzających
zgodnie z Zarządzeniem Nr 24/14 Dyr. Gen. SW z dnia 10 lipca 2014 r.
15. W zakresie ochrony przeciwpożarowej do Oowików i wymienionych w ustawie o ochronie
przeciwpożarowej i przepisach wydanych na jej podstawie nałeżyj realizacja zadań wynikających z Zarządzenia nr
21/2012 Dyrektora generalnego Służby Więziennej z dnia 23 marca 2012 roku w sprawie organizacji ochrony
przeciwpożarowej i zabezpieczenia przeciwpożarowego w jednostkach organizacyjnych Służby Więziennej a w
szczególności realizacja obowiązków wynikających z $ 11 w/w | zarządzenia tj:
1. przestrzeganie instrukcji bezpieczeństwa pożarowego jednostki organizacyjnej;
2. przestrzeganie zasad zawartych w instrukcjach użytkowania urządzeń, maszyn, narzędzi i instalacji;
3. utrzymywanie ładu i porządku na stanowisku pracy oraz dokonywanie kontroli miejsca pracy pod kątem
bezpieczeństwa pożarowego, każdorazowo po jej zakończeniu;
4. informowanie przełożonych o zauważalnych w jednostce organizacyjnej zagrożeniach stanu bezpieczeństwa
pożarowego.
16. Wykonuje inne zadania zlecone przez kierownika działu kwatermistrzowskiego.
Dzi KIERO *NIĘ
iału Kwate mistrzowski
Aresztu Ślegózego w Gdańsku -
= eleóćr r z c
mjr mgr Łaż. FEoyr Hnn "ch:
Przyjąłem/am do wiadomości i stosowania
Wyk. w 3 egz. :
Egz. nr 1 —
(Egz. nr 2 — akta osobowe
Egz. nr 3 —a/a