Instytucja: 

CENTRUM LECZENIA OPARZEŃ IM. DR.STANISŁAWA SAKIELA W SIEMIANOWICACH ŚLĄSKICH

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

2

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Dostarczony

 Status ostatniego wniosku: 

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • RE: Wniosek o informację publiczną przez CENTRUM LECZENIA OPARZEŃ IM. DR.STANISŁAWA SAKIELA W SIEMIANOWICACH ŚLĄSKICH

    W odpowiedzi na Państwa wniosek o udostępnienie informacji publicznej, Centrum Leczenia Oparzeń im. dr. Stanisława Sakiela w Siemianowicach Śląskich (CLO) udziela informacji we wnioskowanym zakresie:

    1. CLO zatrudnia 2-ch dietetyków. Zakres obowiązków w załączeniu.

    2. Na jednego dietetyka przypada średnio 30-tu pacjentów.

    3. Dietetyk pracuje na oddziałach bezpośrednio przy pacjentach i zawsze istnieje możliwość porady żywieniowej. Pacjent przy wypisie otrzymuje kartę dietetyczną ze zaleconą przez lekarza dietą, opracowaną przez dietetyka.

    4. Stawka dzienna - 18,70 zł dla każdego rodzaju diety.

    5. Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W umowie przetargowej jest określona wartość umowy bez rozgraniczenia wartości na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.

    6. Dla każdego zestawu posiłków obliczona jest wartość odżywcza i gramatura. Zestawy posiłków są opracowane przez dietetyka szpitala i dołączone do SIWZ. Ilości konserwantów, barwników i innych dodatków nie są ujęte w jadłospisach. Oznaczone są alergeny pokarmowe (przykładowe jadłospisy w załączeniu).

    7. Tak. Za kontrolę jakości posiłków odpowiedzialna jest dietetyczka. Kontrola odbywa się podczas każdego posiłku.

    8. Tak. Za kontrolę odpowiedzialna jest dietetyczna. Kontrola odbywa się podczas każdego posiłku.

    9. W umowie z firmą zewnętrzną nie określono wymogu zatrudnienia dietetyka.

    10. W szpitalu istnieje procedura postępowania w razie wystąpienia zatrucia pokarmowego. Dietetyczka jest odpowiedzialna za zgłaszanie i rejestr zdarzeń niepożądanych w przebiegu żywienia pacjentów.

    11. W latach 2017- 2018 stwierdzono 8 uwag dotyczących niewłaściwego żywienia. Zatruć pokarmowych nie stwierdzono.

    12. W roku 2018 lekarze nie przechodzili szkoleń z zakresu zasad prawidłowego Żywienia pacjentów w szpitalu.

    13. W 2018 roku w CLO stosowano następujące rodzaje diet: dieta łatwo strawna – 56, dieta o zmiennej konsystencji – papkowata – 412, dieta o zmiennej konsystencji – płynna – 61, dieta bogato białkowa – 14744, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – 1909

    Diety zostały opracowane zgodnie z systemem dietetycznym proponowanym przez Instytut Żywności i Żywienia.

    14. Szpital jest w stanie zapewnić wszystkie posiłki wskazane przez lekarza.

    15. Tak

    16. Tak

    Joanna Przewoźniak

    Kierownik Działu Organizacyjno-Prawnego

    kom.: +48 605 628 325

    tel.: +48 32 735 76 04

    fax: +48 32 735 76 03

    <http://www.clo.com.pl/> www.clo.com.pl

    logo_png szerokość 4cm

    Stopka Śląskie właściwa

    Załączniki

    • image001.png
    • image002.png
    • image003.jpg
    • zakres_obowiązków_dietetyczka.pdf
    • JADŁOSPISY_-_DIETA_BOGATOBIAŁKOWA__10_DNI.pdf