Instytucja: 

CENTRUM ZDROWIA DZIECKA I RODZINY IM. JANA PAWŁA II W SOSNOWCU SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

3

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Otwarte

 Status ostatniego wniosku: 

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Re: Wniosek o informację publiczną przez CENTRUM ZDROWIA DZIECKA I RODZINY IM. JANA PAWŁA II W SOSNOWCU SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    Szanowni Państwo

    W załączeniu przekazujemy pismo w sprawie wniosku o udzielenie
    informacji publicznej.

    Z poważaniem
    Magdalena Kaczmarzyk
    Biuro Zarządu

    *Centrum Pediatrii im. Jana Pawła II*
    ul. G. Zapolskiej 3
    41-218 Sosnowiec
    tel. 32 720 77 07

    W dniu 17.10.2019 o 10:22, {{ email }} pisze:

    Załączniki

    • mpmgedgajlpjcgin.png
    • CP_BZ_515_2019_W.pdf
  • Fwd: Wniosek o informację publiczną przez CENTRUM ZDROWIA DZIECKA I RODZINY IM. JANA PAWŁA II W SOSNOWCU SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    Szanowni Państwo

    W nawiązaniu do maila z dnia 17.10.2019 r. w sprawie o udzielania
    informacji publicznej przekazujemy żądane informacje poniżej.

    *1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
    bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
    Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.*

    Szpital zatrudnia dietetyków. W załączeniu scan zakresu obowiązków.

    *2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?*

    W Centrum Pediatrii im Jana Pawła II w Sosnowcu Sp. z o.o. średnio na
    jednego dietetyka przypada 60 pacjentów.

    *3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?*

    W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka.
    Pacjenci są o tej możliwościinformowani na oddziałach przez personel
    medyczny.

    *4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
    przypadającej na 1 pacjenta szpitala?*

    Całościowa stawka żywieniowa przypadająca na jednego pacjenta w Centrum
    Pediatrii wynosi 17,26 zł brutto: śniadanie 5,17 zł, obiad 8,63zł,
    kolacja 3,46zł.

    *5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
    tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
    przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?*

    Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W podpisanej
    umowie nie określono minimalnej kwoty przeznaczonej na zakup składników
    użytych do przygotowania składników.

    *6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
    używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
    kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
    dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.*

    Szpital w umowie przetargowej uwzględnił zapis o kaloryczności dziennej
    dla pacjenta obejmuje on: śniadanie, obiad, kolację. Posiłki mają być
    zgodnie z zaleceniami dietetycznymi żywienia dziecizgodnie z Instytutem
    Żywności i Żywienia. Firma cateringowa powinna wykonać posiłki z
    naturalnych produktów zabrania się używania produktów gotowych kostek
    rosołowych, sosów w proszku i dań instant i tp. Wędliny mają być
    wysokiej jakości nie zawierać dodatków skrobi i soji. Dostarczane masło
    dla dzieci musi zawierać co najmniej 80% tłuszczu zwierzęcego.

    *7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
    Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?*

    W szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanym pacjentom. Kontrole
    wykonywane są codziennie pod względem wyglądu, zapachu, smaku i
    temperatury potraw. Kontrole przeprowadza Dietetyk Szpitala i
    Pielęgniarki Oddziałowe.

    *8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?*

    Na podstawie jadłospisów i gramatury pacjent powinien spożywać
    odpowiednią ilość pokarmów. Jadłospisy są codziennie weryfikowane przez
    dietetyków szpitala. Wszelkie wątpliwości przesyłane na bieżąco do firmy
    cateringowej.

    *9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
    zatrudnienia dietetyka?*

    W umowie z firma zewnętrzną został zawarty wymóg zatrudnienia dietetyka.

    *10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
    odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?*

    W szpitalu istnieje forma zgłaszania skarg dotycząca nie właściwego
    żywienia- dietetyk szpitala zatrucia- pielęgniarka epidemiologiczna.

    *11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.*

    Skargi dotyczące niewłaściwego żywienia są na bieżąco przekazywane do
    firmy cateringowej. Odnośnie zatruć w szpitalu nie posiadamy takich
    informacji.

    *12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?*

    Tak

    *13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
    wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala).*

    Centrum Pediatrii prowadzi średnio 22 diety, stosowane przez szpital dla
    pacjentów; dieta podstawowa, dieta lekkostrawna, dieta wątrobowa, dieta
    cukrzycowa, dieta trzustkowa, dieta bogatobiałkowa, dieta ubogobiałkowa,
    dieta bezglutenowa, dieta bogatoresztkowa, dieta bezmleczna, dieta bez
    fruktozy, dieta bez mięsna, dieta wegańska, dieta chlorofilowa, dieta
    ubogopurynowa, dieta papkowata, dieta 1500kcal, dieta 1000kcal, dieta
    normalna wysokokaloryczna (5 posiłkowa), dieta lekkostrawna
    wysokokaloryczna(5 posiłkowa) Diety zlecane są przez lekarza, natomiast
    opracowywane przez przez dietetyka w oparciu o publikacje naukowe.

    *14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
    przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
    zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?*

    Szpital w dokumentacji przetargowej zawarł wykaz diet, które kontrahent
    - firma cateringowa musi zapewnić pacjentom szpitala (np. dieta
    bezglutenowa- produkty bezglutenowe).

    *15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską?*

    Szpital na życzenie pacjenta zapewnia dietę wegetariańską i dietę wegańską.

    *16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
    wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
    dostarczające dodatkowe ilości białka)?*

    Szpital stosuje dietę wysokobiałkową, np. chirurgia - gojenie ran po
    oparzeniach, dieta wysokokaloryczna a np. psychiatria - dieta przy
    anoreksji. Prowadzone są również diety o podwyższonej ilości
    kalorii3000kcal.

    Z poważaniem
    Magdalena Kaczmarzyk
    Biuro Zarządu

    *Centrum Pediatrii im. Jana Pawła II*
    ul. G. Zapolskiej 3
    41-218 Sosnowiec
    tel. 32 720 77 07

    --- Treść przekazanej wiadomości ---
    Temat: Wniosek o informację publiczną
    Data: Thu, 17 Oct 2019 08:22:46 -0000
    Nadawca: {{ email }}
    Odpowiedź-Do: {{ email }}
    Adresat: {{ email }}

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
    dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
    Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
    bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
    Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
    przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
    tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
    przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
    używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
    kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
    dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
    Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
    zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
    odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
    wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
    przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
    zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
    wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
    dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na
    adres: {{ email }}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
    zasadami reprezentacji

    --

    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

    Załączniki

    • cnlcdnflddbngagc.png
    • dietetyka_zakres_obowiązków.pdf