Instytucja: 

CENTRUM ZDROWIA TUCHÓW SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

2

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Otwarte

 Status ostatniego wniosku: 

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Re: Wniosek o informację publiczną przez CENTRUM ZDROWIA TUCHÓW SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    Witam, poniżej odpowiedzi na maila z dnia 17.10.2019r.
    z poważaniem
    Natalia Kwiek
    Sekretariat CZT

    1. W szpitalu jest zatrudniony dietetyk. Zakres jego obowiązków obejmuje: opracowanie rodzajów diet stosowanych w szpitalu, współpraca z lekarzem prowadzącym w zakresie szczegółowych ustaleń dietetycznych, kontrolowanie posiłków dostarczonych przez firmę cateringową, prowadzenie kontroli organoleptycznej dostarczonych diet, dbanie o estetykę podawania posiłków, prowadzenie instruktażu dla firmy cateringowej, propagowanie zasad zdrowego odżywiania wśród pacjentów, udzielanie porad dietetycznych, opracowywanie jadłospisów dla pacjentów opuszczających szpital, opracowywanie wartości odżywczych diet, badanie zadowolenia pacjentów z jakości dostarczonych posiłków.
    2. Na jednego dietetyka przypada 72 pacjentów.
    3. W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Pacjenci są o tym informowani przez personel oddziałowy.
    4. Powyższa informacja jest objęta tajemnicą przedsiębiorstwa.
    5. Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. Informacja dot. kwoty jest objęta tajemnicą przedsiębiorstwa.
    6. Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowywania posiłków.
    7. W szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom. Za kontrole odpowiada dietetyk i personel oddziałowy.
    8. W szpitalu kontroluje się ilość pokarmu spożywaną przez pacjenta. Za kontrole odpowiada dietetyk i personel oddziałowy. Odbywają się one na bieżąco.
    9. W umowie z zewnętrzną firmą cateringową nie ma wymogu zatrudnienia dietetyka.
    10. Skargi dotyczące żywienia są zgłaszane personelowi oddziałowemu i za jego pośrednictwem przekazywane dietetykowi.
    11. W 2017 i 2018 roku nie było skarg dotyczących żywienia w szpitalu.
    12. W 2018 r. lekarze nie przechodzili szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu.
    13. W szpitalu są stosowane następujące diety: standardowa, cukrzycowa, bezglutenowa, wegetariańska, lekkostrawna, przeciwmiażdżycowa, płynna, przez sondę, wątrobowa, dieta w chorobach serca, dieta w chorobach nerek, dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych, dieta dla położnic. Diety zostały opracowane na podstawie wiedzy dietetyka.
    14. Szpital w każdym przypadku zapewnia pacjentom dietę wskazaną przez lekarza.
    15. Na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską.
    16. Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia.