m
Dyrektor
mgr Klaudia Rogowska
ul. Ziołowa 45/47
40-635 Katowice
SEKRETARIAT
tel.: (32) 359.83 13
tel.: (32) 35983 12
fax: 32 202 87 54
dyrektorQqcm.pl
Dział Promocji
tel.: (32) 35983 11
tel.: (32) 35984 19
promocjaQgcm.pl
GÓRNOŚLĄSKIE CENTRUM MEDYCZNE
IM. PROF. LESZKA GIECA
Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
w Katowicach
L.dz. DP. 39210.2019 Katowice dn. 24.10.2019 r.
DP.2742.15.2019.2
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
w odpowiedzi na wniosek z dnia 17.10.2019 r. dotyczący udostępnienia informacji
publicznej, Górnośląskie Centrum Medyczne im. prof. Leszka Gieca Śląskiego
Uniwersytetu Medycznego w Katowicach (dalej GCM ) działając na podstawie art. 10
ust.1 Ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej ( Dz.U.
z 2019r. poz. 1420 ) informuję jak niżej:
. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy
o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Tak, GCM zatrudnia osoby na stanowisku dietetyk. ( Zakres czynności na stanowisku
dietetyk w załączeniu )
„Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Na pięćdziesięciu pięciu pacjentów przypada średnio na dzień jeden dietetyk.
. Czy wszpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli
tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Tak, w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka.
Pacjenci informowani są o indywidualnych poradach dietetyka przez lekarza,
pielęgniarkę i dietetyka podczas przyjęcia do szpitala oraz w czasie codziennych wizyt.
„. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1
pacjenta szpitala?
Dzienna stawka żywieniowa przypadająca na jednego pacjenta wynosi 17,30 zł.
.. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej w przypadku zamiejscowego
Oddziału Kardiologii w Cieszynie.
Posiłki dla pacjentów hospitalizowanych w oddziałach szpitalnych znajdujących się
w siedzibie GCM tj. Katowicach — Ochojcu, przygotowywane są przez Dział Żywienia
GCM.
GÓRNOŚLĄSKIE CENTRUM MEDYCZNE
IM. PROF. LESZKA GIECA
k Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
10.
11.
w Katowicach
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków?
Nie, w podpisanej umowie nie określono minimalnej kwoty/procentu przeznaczonego na zakup składników
użytych do przygotowania posiłków.
Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Nie, szpital nie posiada dokumentacji regulującej jakość produktów używanych do przygotowania
positków, o których mowa powyżej.
Czy w szpitału kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za
te kontrole i jak często one się odbywają?
Jakość podawanych posiłków kontroluje trzy razy dziennie wyznaczony pracownik Działu Żywienia GCM.
Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Pacjent otrzymuje positki zgodnie ze stanem zdrowia, w oparciu o dietę opracowaną w Szpitalu i zleconą
przez lekarza.
Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg, iż diety/jadtospisy muszą być opracowane
przez dietetyka wykonawcy.
Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia?
w szpitalu obowiązuje Zarządzenie Dyrektora Szpitala nr 97/2013 z dnia 16.09.2013 w sprawie: zasad
przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków w SPSK nr 7 SUM w Katowicach GCM im. prof. L. Gieca,
Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Osobą odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgtoszenia skarg jest Petnomocnik ds. Praw Pacjenta.
Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych
do szpitala w 2017 i 2018 roku.
w 2017 r. nie wpłynęła żadna skarga dotycząca niewłaściwego żywienia/zatrucia w szpitalu.
W 2018 r. do GCM wptłynęty 3 skargi dotyczące niewłaściwego żywienia, w tym jedna skarga była skargą
anonimową ztożoną telefonicznie.
GÓRNOŚLĄSKIE CENTRUM MEDYCZNE
IM. PROF. LESZKA GIECA
+ Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
w Katowicach
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu?
W 2018 r. lekarze nie brali udziału w szkoleniach z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych
w szpitalu.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich
opracowania (wiedza lekarza/ wiedza dietetyka/ publikacje naukowe/ źródła internetowe/
wewnętrzne regulacje szpitala).
W szpitalu obowiązuje i stosuje się 16 diet: podstawowa, tatwostrawna, tatwostrawna z ograniczeniem
soli, wysokobiatkowa, z ograniczeniem tatwo przyswajanych węglowodanów, z ograniczeniem łatwo
przyswajanych węglowodanów i soli, bezpurynowa, wegetariańska, niskoenergetyczna i bogatoresztkowa,
nerkowa niskobiatkowa — bez biatka i sodu, specjalna, o zmienionej konsystencji, papkowata,
niskoresztkowa, płynna — wzmocniona, płynna wzmocniona — bezmleczna, kleikowa, ścisła.
Diety zostaty opracowane na podstawie wiedzy lekarzy i dietetyków oraz publikacji naukowych tj: „Zasady
prawidłowego żywienia chorych w Szpitalach” , „ Dietetyka-żywienie zdrowego i chorego człowieka” ,
„Podstawy naukowe żywienia w Szpitalach”, „ Praktyczny podręcznik dietetyki”.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy
bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Dział żywienia GCM jest w stanie zapewnić każdy rodzaj diety wskazanej przez lekarza.
15. Czy nażyczenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Tak, na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np.
wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Tak, szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia.
Z poważaniem
im ź
Śląskiega Univ eg w Katowicach
Klaudia Ragowska
RADCĄ PRĄWNY
Joanqa art
N
Górnośląskie Centrum Dietetyczka w Oddziale
im. prof. Leszka Gieca
Sląskiego Uniwersytetu
Medycznego w Katowicach
Zakres czynności na stanowisku: Komórka organizacyjna:
Medyczne
Y Imię i nazwisko:
Pion: P Symbol:
51
Dietetyczka podlega bezpośrednio Pielęgniarce Oddziałowej.
s2
Dietetyczka w oddziale pełni dyżury w wyznaczonych oddziałach Szpitala zgodnie z ustalonym
harmonogramem pracy.
83
1. Do obowiązków Dietetyczki w oddziale w ramach dyżuru w oddziale Szpitala w szczególności
należy:
1)
WN
)
)
)
R
5)
7
8)
—
10)
11)
12)
13)
uczestniczenie w obchodach lekarskich i czuwanie nad zmianami diet dla chorych,
realizacja diet w terminie zleconym przez lekarza,
obliczanie wartości kalorycznej diet,
sporządzanie zamówień diet na dzień następny na obowiązujących w Szpitalu drukach
i przekazywanie zamówień podpisanych przez dietetyczkę i Pielęgniarkę Oddziałową do
Działu Żywienia do godz. 9”,
obecność przy pobieraniu posiłków z kuchni i ich kontrola, ze szczególnym zwróceniem
uwagi na ilość porcji, jakość, wagę i temperaturę wydawanych posiłków, o wszelkich
nieprawidłowościach odnośnie jakości surowców lub braków Dietetyczka w oddziale jest
zobowiązana powiadomić Pielęgniarkę Oddziałową i Kierownika Działu Żywienia;
rozdawanie posiłków pacjentom na oddziale, dbałość o estetykę podawanych posiłków,
pomoc oraz karmienie ciężko chorych,
przygotowanie posiłków do karmienia przez sondę żołądkowo-jelitową,
czuwanie nad utrzymaniem w należytym stanie sanitarno-higienicznym kuchenek
oddziałowych, naczyń oraz lodówek do przechowywania żywności,
kontrolowanie żywności dostarczanej pacjentom spoza szpitala oraz sposobu jej
przechowywania,
propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród chorych i ich rodzin poprzez udzielanie
im wskazówek dietetycznych, opracowanie jadłospisu dla chorych wychodzących do
domów, prowadzenie rozmów z pacjentami i ich rodzinami w celu promowania zdrowego
odżywiania,
prowadzenie obowiązującej dokumentacji sprawozdawczej i statystycznej,
wykonywanie zadań wynikających z potrzeb zastępstwa innego pracownika.
Strona 1 z 3
54
Dietetyczka zobowiązana jest do przestrzegania Praw Pacjenta.
Dietetyczkę obowiązuje życzliwy, taktowny i pełen wyrozumiałości stosunek do pacjentów.
Dietetyczka zobowiązana jest do zachowania w tajemnicy wszelkich informacji związanych
z pacjentem, uzyskanych w związku z wykonywaniem swoich obowiązków.
4. Dietetyczka nie ma prawa udzielać jakichkolwiek informacji dotyczących stanu chorego,
przebiegu choroby i leczenia.
85
Dietetyczka w oddziale ma prawo do:
1. Uzyskania od przełożonego szczegółowego określenia zakresu obowiązków
i kompetencji.
2. Wyjaśnień w sprawach, za które jest odpowiedzialny.
3. Składania wniosków w sprawach związanych z zakresem obowiązków oraz wniosków
w zakresie usprawnienia pracy.
$6
1. Dietetyczka w oddziale ponosi odpowiedzialność za powierzony sprzęt oraz mienie
Szpitala.
2. O każdym zauważonym zniszczeniu i uszkodzeniu sprzętu lub w razie stwierdzenia braków
w materiałach dietetyczka w oddziale zobowiązana jest niezwłocznie zawiadomić
bezpośredniego przełożonego.
$7
W przypadku uzasadnionym potrzebami opieki zdrowotnej, dietetyczka w oddziale może być
czasowo skierowana przez bezpośredniego przełożonego do pracy na innym wyznaczonym
odcinku.
58
Zgodnie z art. 211 Kodeksu Pracy przestrzeganie przepisów zasad bezpieczeństwa i higieny pracy
jest podstawowym obowiązkiem pracownika. W szczególności pracownik jest obowiązany:
1. Znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, brać udział w szkoleniu
i instruktażu z tego zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym.
2. Wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny
pracy oraz stosować się do wydawanych w tym zakresie poleceń i wskazówek
przełożonych.
3. Dbać o należyty stan maszyn, urządzeń i sprzętu oraz o porządek i ład w miejscu pracy.
4. Stosować środki ochrony zbiorowej, a także używać przydzielonych środków ochrony
indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego, zgodnie z ich przeznaczeniem.
5. Poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym zleconym badaniom
lekarskim i stosować się do wskazań lekarskich.
6. Niezwłocznie zawiadomić przełożonego o zauważonym w zakładzie pracy wypadku
i zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego oraz ostrzec współpracowników, a także inne
osoby znajdujące się w rejonie zagrożenia, o grożącym im niebezpieczeństwie.
7. Współdziałać z pracodawcą i przełożonym w wypełnianiu obowiązków dotyczących
bezpieczeństwa i higieny pracy.
Strona 2 z 3
59
Dietetyczka w oddziale zobowiązana jest do:
1
2.
Przestrzegania regulaminu pracy, przepisów BHP i p. poż.
Przestrzegania tajemnicy służbowej, przepisów o ochronie danych osobowych i zasad
etyki.
Znajomości i _ przestrzegania obowiązujących przepisów prawa, dotyczących
wykonywanych zadań.
Stałego podnoszenia swoich kwalifikacji w oparciu o zmieniające się przepisy oraz akty
prawne do Kodeksu Pracy i ustaw poza kodeksowych.
Bieżącego zapoznawania się z nowymi aktami prawnymi, publikacjami urzędowymi
i branżowymi oraz regulacjami wewnętrznymi wiążącymi się z zakresem wykonywanych
zadań.
Samokontroli prawidłowości wykonywania własnej pracy, w oparciu o obowiązujące
przepisy prawa, regulacje wewnętrzne i obowiązki wynikające z zakresu czynności oraz
standardy akredytacyjne i procedury zgodnie z wdrożonym zintegrowanym systemem
zarządzania.
Stałego systematycznego pogłębiania wiedzy fachowej poprzez udział w kursach
i szkoleniach.
8. Terminowego wykonywania okresowych badań lekarskich.
Bezzwłocznego powiadomienia bezpośredniego przełożonego w przypadku niemożności
stawienia się do pracy.
510
Dietetyczka w oddziale zobowiązana jest również do wykonywania innych czynności, określonych
w obowiązujących w Szpitalu regulacjach wewnętrznych oraz zlecanych przez przełożonego,
wiążących się z zakresem jego zadań, a nie ujętych w niniejszym Zakresie Czynności.
Data:
NACZELNA PIELĘGNIARKA DYREKTOR
Podpis: Data: Podpis:
Gz
Treść niniejszego Zakresu Czynności przyjmuję do wiadomości i stosowania:
(data i podpis pracownika)
Strona 3 z 3