Instytucja: 

KCM CLINIC SPÓŁKA AKCYJNA

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

4

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Otwarte

 Status ostatniego wniosku: 

Otwarte

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Wniosek o informację publiczną - ponaglenie przez AgnieszkaZdanowicz

    Szanowni Państwo,

    17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

    --
    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

  • Nie przeczytano: Wniosek o informację publiczną przez KCM CLINIC SPÓŁKA AKCYJNA

    Twoja wiadomość

    Do: {{ email }}
    Temat: Wniosek o informację publiczną
    Wysłano: 2019-11-26 20:50

    usunięto w dniu 2019-11-27 08:11.

  • odpowiedź przez KCM CLINIC SPÓŁKA AKCYJNA

    Witam Państwa! W związku z faktem, że pismo dotarło do nie w dniu 27.11 przesyłam odpowiedź dopiero dziś. Proszę zwrócić uwagę, ze jesteśmy szpitalem prywatnym i działamy głównie w formie jednodniowej opieki. Pozdrawiam. Anna Stawińska
    Anna Stawińska
    Pielęgniarka Naczelna
    Specjalista ds. Jakości

    KCM Clinic S.A.
    ul. Bankowa 5-7, 58-500 Jelenia Góra
    M: +48 533-365-010
    E: {{ email }}
    www.kcmclinic.pl
    http://www.kcmclinic.pl

    NIP 611 272 20 32; REGON 021685332
    KRS nr 0000396826 Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu, IX wydział KRS
    Wysokość Kapitału 15 000 000,00 zł; wpłacony w całości
    Nr rachunku bankowego PKO BP 42 1020 2124 0000 8602 0138 1144JFIF``C
    
    

    

    
    #%$""!&+7/&)4)!"0A149;>>>%.DIC<H7=>;C

    
    
    
    ;("(;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;-"

    }!1AQa"q2#BR$3br
    %&'()*456789:CDEFGHIJSTUVWXYZcdefghijstuvwxyz

    w!1AQaq"2B #3Rbr
    $4%&'()*56789:CDEFGHIJSTUVWXYZcdefghijstuvwxyz
    ?mKX|^':|V$XKpך\\\JLJǙ
    &I}%<8
    |\
    OKt?޶}<nj@jFcq?iɭxzoDyjZگ/fQX~(o<W%%fIO)dl^AҖ4W;xR2ZJ@_21Nӎ+j

    I._dQ=MYSMESKl&Yc޹<isH
    =QfAQҵ}pWvSiȻ8"gwǦ=4Ga9 ~x<Io
    )-(,Dd
    N}Mo
    RM_J#IpF9#N1@
    IXĭvҸ!e{QEKSuuggZ)3Xz4;EVKi*c'
    zR^xpkE)oq'jݥzVoE:P}jhi3AX_W\ae
    ;pɠLQAɦk%VЀd ''Lktt/ERx$v5sŨnzO>
    nGSq~gZ`F}|˿x6}WbC3~ד˪xx  C

    vNC<L.^lظ
    |#W »
    1;e{RJuv2yH$jr;*yO:]Is
    )̈́-q淿ָm7KXc<Gy}՝R&&ll
    Ul؄2vZ&ZDDqrO\'
    vN/FP0w^\muIbV{h8
    8%z
    D;1"rK
    1u|݇уmhzj5c
    8#m
    P[8-2ŷMrJ45Ȼک
    +?w
    hc?'cX~ ?MGb1@
    a \_ݏ1 "+t
    :ק'L?#VEz
    &b
    GW1Zi
    4$
    cC+y՟-_+dJ7&|i[Y
    ^'Ee[IRYyڽk;UEcB5x¾+)ȹ
    dy O5<gYinq;kcG|Eʘ`{?,]O
    }]pZ%wyĒH>2zuzӮ50jPI\͹ S+~wx]5F:PrqP$
    zސ׏sA2 F#zb*$I''$Ֆ
    9*B7R
    >
    xIu
    o+z<zďeZZjWqg
    JN}֯446n<gG

    Gs}}A(<-||?.W6=䉉x;v
    3G_XeQfc'֊5k^0JKKliIOXMqU]ؕ?iQ@
    i٘1HF utKEV
    ry8ϥoQ@~
    f4;K ^H
    ƴ-ϩ_GiwQ#ԑOi"[wӢ2`]EZ4J$y;wuA^mBV:4RB.mo,Nӌ緽vP#{{[hq?ifXΙq,, (r:ZP
    jW/5io3hF%fxš˽Vv?#sddb*(|'i!h2Lp#֝4f
    p-s#1-1+b

    Załączniki

    • odp_żywienie_pacjentow.doc