Żywienie w szpitalach #666
Instytucja: |
KRAPKOWICKIE CENTRUM ZDROWIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ |
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
3 |
Liczba spamu: |
0 |
Status pierwszego wniosku: |
Dostarczony |
Status ostatniego wniosku: |
Otwarte |
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
Wniosek o informację publiczną - ponaglenie przez AgnieszkaZdanowicz
Szanowni Państwo,
17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:32:06.900785+00:00 z adresu {{ email }}:
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do
> informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o
> udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy w szpitalu
> zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
> szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie
> zakresu jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego
> zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania
> indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
> pacjentów? 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług
> zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono
> minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
> przygotowania posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą
> jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą
> i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. Czy w szpitalu
> kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada
> za te kontrole i jak często one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje
> się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada
> za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. Czy w umowie z zewnętrzną
> firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w
> szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie
> zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i
> 2018 roku. 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o
> podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem
> źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
> naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli
> szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
> bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki
> pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę
> wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne
> suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie
> ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie
> wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon
> Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami
> reprezentacji -
Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez KRAPKOWICKIE CENTRUM ZDROWIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Witam
W załączeniu przesyłamy odpowiedź na zadane pytania dotyczące żywienia pacjentów
w Szpitalu w Krapkowicach.
Z poważaniem
Violetta Wilk
> Dnia 27 listopad 2019 o 08:31 Sekretariat <{{ email }}>
> napisał(a):
>
>
>
>
>
>
> --- Treść przekazanej wiadomości ---
> Temat: Wniosek o informację publiczną
> Data: Tue, 26 Nov 2019 19:50:16 -0000
> Nadawca: {{ email }}
> mailto:{{ email }}
> Odpowiedź-Do: {{ email }}
> mailto:{{ email }}
> Adresat: {{ email }} mailto:{{ email }}
>
>
>
> Szanowni Państwo,
>
> 17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej
> treści:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie
> do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
> zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
> wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.: Szpital nie zatrudnia
> dietetyka.
>>
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? Nie dotyczy.
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? Nie
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
> na 1 pacjenta szpitala? - 13,82 zł. brutto
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
> to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
> zakup składników użytych do przygotowania posiłków? Tak - wsad do kotła - nie
> niższy niż 6,50 netto
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
> przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
> dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o
> jej udostępnienie. Tak
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
> (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> Pielęgniarki oddziałowe codziennie.
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
> pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
> odbywają? Nie
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
> dietetyka? Tak
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
> kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? Nie
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. Nie
> wystąpiły.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
> prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? Tak
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
> ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala). Podstawowa, biegunkowa , lekkostrawna, cukrzycowo - wrzodowa,
> wątrobowa , cukrzycowa , krwotoczna, bezglutenowa, miksowana,
> niskocholesterowa, wysokobiałkowa, wrzodowa, trzustkowa, ścisła, żołądkowa.
> Wszystkie diety opracowuje dietetyk firmy cateringowej
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
> lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
> posiłki pacjentowi? Jest w stanie zapewnić.
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską? Nie
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
> powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
> ilości białka)? Tak.
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do
> niezwłocznego jej udzielenia.
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> http://www.siecobywatelska.pl
>
> http://www.watchdogportal.pl
>
> http://www.funduszesoleckie.pl
>
> http://www.informacjapubliczna.org
>
> NIP 526282872
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> http://www.siecobywatelska.pl
>
> http://www.watchdogportal.pl
>
> http://www.funduszesoleckie.pl
>
> http://www.informacjapubliczna.org
>
> NIP 526282872
>
> > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:32:06.900785+00:00 z > adresu
> > {{ email }} mailto:{{ email }} : > Na
> > podstawie art. 61 ust. 1 > i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> > dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> > Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących informacji
> > publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków?
> > (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę >
> > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu > jego/ich
> > obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > > zatrudnionego
> > dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej
> > porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym >
> > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki żywieniowej
> > > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług >
> > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej > umowie
> > określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników
> > użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację
> > regulującą > jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków –
> > chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną
> > ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
> > udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków
> > podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak
> > często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy >
> > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada >
> > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z
> > zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka?
> > 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących
> > niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> > odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o
> > podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w
> > szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 >
> > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad >
> > prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby
> > i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich
> > opracowania (wiedza lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła
> > internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest
> > w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. > >
> > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki
> > > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę >
> > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne >
> > suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające
> > gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o
> > udostępnienie > wskazanych informacji > w formie elektronicznej na adres:
> > {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu,
> > zgodnie z zasadami > > reprezentacji
>