Instytucja: 

Lubuski Szpital Specjalistyczny Pulmonologiczno-Kardiologiczny w Torzymiu Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

3

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Otwarte

 Status ostatniego wniosku: 

Otwarte

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Wniosek o informację publiczną - ponaglenie przez AgnieszkaZdanowicz

    Szanowni Państwo,

    17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

    --
    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

  • RE: Wniosek o informację publiczną przez Lubuski Szpital Specjalistyczny Pulmonologiczno-Kardiologiczny w Torzymiu Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

    Dzień dobry.

    W odpowiedzi na Państwa maila pragnę poinformować, iż odpowiedź na Państwa
    wniosek została udzielona w ustawowym terminie. Próba wysyłki podjęta była z
    dwóch różnych adresów email, niestety otrzymywaliśmy zwrot z powodu
    przepełnienia skrzynki e-mail po Państwa stronie. W załączeniu przesyłam
    potwierdzenie próby wysyłki oraz treść odpowiedzi wysłanej w pierwszym
    terminie.

    Z poważaniem,

    _____

    From: {{ email }}
    [mailto:{{ email }}]
    Sent: Tuesday, November 26, 2019 8:50 PM
    To: {{ email }}
    Subject: Wniosek o informację publiczną

    Szanowni Państwo,

    17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej
    treści:

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
    dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog
    Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
    zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
    wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
    na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
    to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
    zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
    przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków
    oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
    wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
    (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
    dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
    kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
    ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
    przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia
    wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
    powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
    ilości białka)?

    Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do
    niezwłocznego jej udzielenia.

    --
    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

    --

    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

    > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:32:07.296546+00:00 z > adresu
    {{ email }}: > Na podstawie art. 61 ust. > 1 i
    Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji >
    publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > >
    udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu >
    zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie
    przez > szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o
    udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na
    jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość >
    uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób
    informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej
    dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy
    szpital korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to
    czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone
    na zakup > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital
    posiada dokumentację regulującą > jakość produktów > używanych do
    przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków
    oraz dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak,
    wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość
    posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole
    i jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy >
    pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za
    te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną >
    firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w >
    szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
    żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w
    > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba > skarg
    dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do
    szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili
    jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w
    szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez
    szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje
    szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety
    wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
    sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta
    szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital >
    zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do
    zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości
    białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w formie
    elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna
    Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > > reprezentacji
    <http://siecobywatelska.emaillabs.info.pl/open/?ot=MTU3NDc5Nzc4OTI4LjIwNDU4L
    jE0Mzc5ODEyMTA5OTQyMTA1MjMxQGZlZHJvd2FuaWUuc2llY29ieXdhdGVsc2thLnBsfFR1ZSwgM
    jYgTm92IDIwMTkgMTk6NDk6NDkgLTAwMDB8Yml1cm8uemFyemFkdUBzenBpdGFsdG9yenltLnBsf
    DEuc2llY29ieXdhdGVsc2thLnNtdHB8cmVkZ3JpZDF8MA%3D%3D>

    Załączniki

    • image001_GhmRaqk.jpg
    • doc00663820191127135237.pdf
    • doc00550920191031085740.pdf