Żywienie w szpitalach #701
Instytucja: |
|
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
2 |
Liczba spamu: |
0 |
Status pierwszego wniosku: |
Otwarte |
Status ostatniego wniosku: |
|
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
FW: Wniosek o informację publiczną przez MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY W OLSZTYNIE
Witam
Poniżej odpowiedzi na Państwa pytania
Julita Richter
_________________________
Kierownik Działu ŻywieniaPełnomocnik ds. Systemu
Zarządzania Bezpieczeństwem ŻywnościMiejski Szpital Zespolony
ul. Niepodległości 44
10 - 045 Olsztyn
Phone: (+48 89 ) 67 86 681
Mobile: +48 606 402 108From: Sekretariat MSZ [mailto:{{ email }}]
Sent: Thursday, October 17, 2019 11:16 AM
To: {{ email }}; {{ email }}
Subject: Fwd: Wniosek o informację publiczną--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat:
Wniosek o informację publiczną
Data:
Thu, 17 Oct 2019 08:34:48 -0000
Nadawca:
{{ email }}
Odpowiedź-Do:
{{ email }}
Adresat:
{{ email }}
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
1 Dietetyczka pełny etat + 1 dietetyczka kontraktowa
Zakres obowiązków:
1. Odbieranie i realizacja zleceń lekarskich dotyczących diet i żywienia w oddziałach.
2. Współpraca z personelem poszczególnych oddziałów szpitalnych oraz firmy zewnętrznej.
3. Codzienne przygotowywanie zestawienia diet na podstawie zaprowiantowania z oddziałów i przygotowywanie danych wejściowych dla magazynu – zapotrzebowania magazynowego, dla kuchni – zestawienia diet oraz wytycznych do przygotowania diet specjalnych.
4. Nadzorowanie produkcji w zakresie dietetyki i weryfikacja poprawności wykonywania diet pod względem ilościowym i jakościowym oraz ich zgodności z zaleceniami lekarskimi.
5. Instruktaż personelu produkcyjnego z zakresu technologii sporządzania posiłków.
6. Sprawdzanie pod względem ilościowym i jakościowym wyprodukowanych w kuchni posiłków – ocena organoleptyczna.
7. Współpraca z kierownikiem działu oraz szefem kuchni w zakresie organizacji i wydajności pracy oraz dążenia do optymalizacji kosztów produkcji.
8. Określenie zapotrzebowania na dodatkowy surowiec do produkcji posiłków dla osób nowo przybyłych.
9. Nadzór nad przestrzeganiem zasad prawa żywnościowego i wytycznych Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem żywności oraz personel obsługujący żywienie w oddziałach.
10. Weryfikacja stanu higieniczno- sanitarnego środka transportu oraz wyposażenia do transportu żywności.
11. Nadzór nad prawidłowością transportu i dystrybucji posiłków z kuchni do punktu rozdziału oraz w oddziałach.
12. Weryfikacja min. 1X w tygodniu zachowania prawidłowej temperatury wydawanych posiłków w oddziałach.
13. Nadzór nad stanem higieniczno – sanitarnym rozdzielni posiłków, zmywalni oraz kuchenek oddziałowych.
14. Zwracanie uwagi na bezpieczeństwo pracy, higienę osobistą oraz stan zdrowia pracowników mających kontakt z żywnością.
15. Przeprowadzanie wywiadu żywieniowego i udzielanie wskazań dietetycznych pacjentom.
16. Przygotowywanie materiałów informacyjno – edukacyjnych dla pacjentów.
17. Systematyczne szkolenia pracowników obsługujących transport i dystrybucję żywności w oddziałach.18. Sprawne planowanie urozmaiconych jadłospisów okresowych i bieżących zgodnie z zasadami IŻŻ, normami żywienia, zasadami współczesnej dietetyki i planowanym budżetem szpitala.
19. Przygotowywanie receptariusza na każdą produkowaną potrawę i jego bieżąca aktualizacja.
20. Ocena jadłospisów dekadowych oraz diet specjalnych zgodnie z przyjętymi normami żywienia 1x w miesiącu.
21. Przyjmowanie zaprowiantowań płatnych posiłków pracowniczych i wydawanie abonamentów zgodnie z przyjętymi zasadami.
22. Nadzór nad praca bufetu i prawidłowością wydawania.
23. Doskonalenie wiedzy i umiejętności z zakresu wykonywanej pracy oraz uczestniczenie we wszystkich dedykowanych szkoleniach.
24. Przygotowywanie miesięcznych zestawień i rozliczeń żywieniowych do Działu Księgowości.
25. Reagowanie na wszystkie przypadki potencjalnego zagrożenia bezpieczeństwa żywności.
26. Przestrzeganie zasad prawa żywnościowego i wymagań Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem oraz Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością.
27. Wykonywanie bieżących obowiązków związanych z funkcją Pełnomocnika d. s Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności oraz zastępuje na czas nieobecności Kierownika Działu Żywienia. W przypadku nieobecności st. dietetyczka jest zastępowana przez Kierownika Działu Żywienia.2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Dietetyczka etatowa: ok. 220, kontraktowa 15 Oddział leczenia Otyłości + 40 edukacja pion położniczy
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Tak. Pion położniczy dodatkowo wydzielona dietetyczka. W przypadku jakichkolwiek potrzeb lub ordynacji lekarskich personel informuje o możliwości skorzystania z porady.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Dzienny wsad surowca z którego przygotowuje się posiłki: VIII 2019 7,85 zł / pacjenta/dzień
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Szpital posiada własny dział żywienia. Outsoursing obejmuje dystrybucję posiłków z kuchni do oddziałów szpitalnych i pacjenta.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Produkcja i dystrybucja posiłków odbywa się w oparciu o wymagania prawne i certyfikowany System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodnym z ISO 22000:2005. Każdy surowiec posiada specyfikację zgodnie z która jest zamawiany, w której zawarte są wymagania jakościowe danego środka spożywczego, nie wymagamy szczegółowych danych dotyczących wartości odżywczej, kcal i zawartości substancji dodatkowych. Weryfikacja dostawców następuje na etapie postępowania przetargowego. Informacja o wartości odżywczej czy kcal zgodnie z prawem żywnościowym Rozp. 1169/2011 leży po stronie producenta. Za zawartość dopuszczalnych poziomów substancji dodatkowych zgodnie z ordynacja prawną także odpowiada producent. Nie weryfikujemy tych danych.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Weryfikacja przy ekspedycji: tzw. zwolnienie wyrobu przez szefa kuchni. Weryfikacja w oddziale temperatury posiłków: min. 2 x w tygodniu dietetyczka
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Weryfikacja porcji i składu w oddziale podczas wydawania posiłków – oddziałowa lub pielęgniarka obecna przy wydawaniu + dietetyczka na losowo wybranym oddziale. Codziennie.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Nie dotyczy
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?Procedura zgłaszania skarg zawarta prawach pacjenta dostępnych w oddziale. Rzecznik praw pacjenta.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Nie wniesiono skarg dotyczących żywienia w 2017 oraz 2018. Pacjent ma możliwość wypowiedzenia się na temat żywienia w ankietach przeprowadzanych 1 x w roku: temperatura posiłków, ilość pożywienia oraz urozmaicenie posiłków.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Nie prowadzimy szkoleń dla lekarzy z zakresu dietetyki. Jeżeli są takie szkolenia, to są to indywidualne, zewnętrzne. Personel ma dostęp do opracowanego systemu dietetycznego na serwerze.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Na chwilę obecną średnio około 220 pacjentów:
Dieta ogólna/podstawowa: 64
Lekkostrawna:82
Wątrobowa z ograniczeniem tłuszczu:10
Bezmleczna:3
Wrzodowa:2
Wysokobiałkowa:2
Z ograniczeniem cukrów prostych:40
Papkowata:5
Płynna:5
Płynna do sondy:2
Bezlaktozowa:1
Bezglutenowa:1
Opracowany system dietetyczny
Podstawowe diety stosowanego systemu dietetycznego
1. Dieta podstawowa - ogólna
1a. Dieta bogatoresztkowa
2. Dieta lekkostrawna,
2a. Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu
2b. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
2c. Dieta lekkostrawna bogatobiałkowa
3. Dieta niskobiałkowa z ograniczeniem soli
3.1. Dieta niskobiałkowa do 20-30g białka/dobę
3.2. Dieta niskobiałkowa do 30-40g białka/dobę
4. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
5. Dieta wegetariańska
5a. Dieta wegańska
5b. Dieta bezmięsna
6. Dieta małoresztkowa
7. Dieta węglowodanowa z ograniczeniem tłuszczu i błonnika
Diety z modyfikacją wartości energetycznej
8. Dieta bogatoenergetyczna
9. Dieta ubogoenergetyczna
Diety z modyfikacją konsystencji
10. Dieta papkowata
11. Dieta płynna
11a. Dieta płynna wzmocniona
11b. Dieta do żywienia przez sondę lub przetokę
Diety eliminujące
12. Dieta bezglutenowa (z wyłączeniem dwucukrów: laktozy i cukru buraczanego)
13. Dieta bezmleczna
14. Dieta ubogosodowa
15. Dieta w przypadku dny moczanowej (ubogopurynowa)
Diety specjalne
16. Dieta ryżowa
16a. Dieta ryżowo- owocowa
17. Dieta kleikowa
18. Dieta pokrzywkowa
19. Dieta śródziemnomorska
20. Dieta ubogoniklowa
21. Dieta przeciwzakrzepowa
22. Dieta aspirynowa
23. Dieta hipoalergiczna
24. Dieta makrobiotyczna
25. Dieta ubogo żelazowa
W Szpitalu został opracowany własny receptariusz oraz system diet w oparciu o doświadczenie dietetyka oraz zalecenia IŻŻ. Diety specjalistyczne są układane według zleceń lekarskich i składają się różnej liczby posiłków od 3 do 6. Podstawą diet są 3 pełnowartościowe posiłki: śniadanie, obiad z zupą, pełnym drugim daniem i kompotem oraz kolacja (np. dieta ogólna , dieta lekkostrawna, dieta bezmleczna. W przypadku diet, w których zaleca się większą liczbę posiłków dodatkowo podawane są II śniadania i podwieczorki (5 posiłków: np. dieta z ograniczeniem węglowodanów prostych, papkowata) oraz posiłek nocny (6 posiłków: np. dieta wysokobiałkowa, dieta płynna). Możliwe jest przygotowanie każdej, innej, indywidualnej diety. O tym jaką dietę dostaje pacjent decyduje lekarz prowadzący.
Posiłki są planowane w oparciu o współczesne standardy żywieniowe, zgodnie z normami obejmującymi dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze na poziomie zalecanym przez Instytut Żywienia i Żywności. Jadłospis jest układany przez wykwalifikowanego, szpitalnego dietetyka na siedem dni w tygodniu, codziennie pacjenci jedzą inne potrawy. Do każdego posiłku są podawane warzywa albo owoce. Nowością jest dodatkowy, ciekawy posiłek dla ciężarnych oraz zwiększona ilość warzyw i owoców. Dział Żywienia przygotowuje dla pań specjalną dietę a wykwalifikowana, przypisana do tego obszaru dietetyczka dba o edukację żywieniową przyszłych mam.
Posiłki przygotowywane są na miejscu przez pracowników Działu Żywienia we własnym obszarze produkcji - kuchni na bieżąco ze świeżych, codziennie dostarczanych surowców. Wydawanie posiłków w oddziałach szpitalnych odbywa się w systemie bemarowym, czyli z podgrzewanego wózka bezpośrednio na talerz pacjenta.
Nadzór nad planowaniem i produkcją sprawują wykwalifikowani, dostępni dla pacjentów dietetycy.
Standard jakości i bezpieczeństwa żywienia jest potwierdzony corocznie zewnętrznym audytem Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodnego z wymaganiami ISO 22000:2005.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Nie praktykuje się zlecania diet na zewnątrz. Wszystkie diety przygotowuje dział żywienia - część produkcyjna – kuchnia szpitala
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Tak, zgodnie z życzeniem pacjenta.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Zgodnie z ordynacja lekarską szpital zapewnia uzupełnienie suplementami diety podstawowej oraz wysokobiałkowej np. przy oparzeniach
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{ email }}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872Obraz usunięty przez nadawcę.