Żywienie w szpitalach #783
Instytucja: |
|
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
13 |
Liczba spamu: |
7 |
Status pierwszego wniosku: |
Otwarte |
Status ostatniego wniosku: |
Otwarte |
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
Wniosek o informację publiczną - ponaglenie przez AgnieszkaZdanowicz
Szanowni Państwo,
17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:36:36.099678+00:00 z adresu {{ email }}:
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do
> informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o
> udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy w szpitalu
> zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
> szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie
> zakresu jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego
> zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania
> indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
> pacjentów? 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług
> zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono
> minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
> przygotowania posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą
> jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą
> i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. Czy w szpitalu
> kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada
> za te kontrole i jak często one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje
> się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada
> za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. Czy w umowie z zewnętrzną
> firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w
> szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie
> zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i
> 2018 roku. 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o
> podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem
> źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
> naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli
> szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
> bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki
> pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę
> wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne
> suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie
> ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie
> wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon
> Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami
> reprezentacji -
Nowy katalog 2021 przez PANORAMA MORSKA HARATYK LESZEK
Jeśli nie widzisz poprawnie poniższej wiadomości, kliknij
[TUTAJ](http://www.lacosta.com.pl/news/id/0705/index.html).
Szanowni Państwo
Czy wyrażają Państwo zgodę na przesłanie atrakcyjnej propozycji oferty
odnośnie pobytu w Health Resort & Medical SPA Panorama Morska w Jarosławcu nad
polskim morzem?
Jeżeli tak to z chęcią zaprezentujemy specjalnie dla Państwa przygotowaną
ofertę bez żadnych zobowiązań.
W razie pytań proszę o kontakt.
Jeśli wyrażają Państwo zgodę na przesłanie oferty proszę wysłać e-mail
klikając [TUTAJ](http://panorama-
morska.eu/z.php?id=b5fadb82d97b7b4d7dc1d72fe83168c7) lub po prostu odesłać do
nas e-mail o treści TAK.
---
|
---
|[ ![Obrazek 1](cid:img1) ](https://www.panorama-morska.pl/kamera-hotel-z-
aquaparkiem-nad-morzem)|
[ ![Obrazek 2](cid:img2)
](https://www.facebook.com/panorama.morska.jaroslawiec)|
[ ![Obrazek 3](cid:img3) ](https://www.instagram.com/panorama_morska)
|
[ ![Obrazek 4](cid:img4)
](https://www.youtube.com/channel/UC9pUcnlz3ggW1YSQWh4C6Eg)
---|---|---|---
![Obrazek 5](cid:img5)
[ ![Obrazek 6](cid:img6) ](http://panorama-
morska.eu/n.php?id=a&t=https://www.panorama-morska.pl/kontakt-rezerwacja-
hotelu-nad-morzem/skierowanie-na-rehabilitacje-nad-morzem-i-oferta-hotelu-nad-
morzem?utm_source=news_14112020|utm_medium=14112020|utm_campaign=katalog_2021_pl|utm_content=news_katalog_2021_pl)
![Obrazek 7](cid:img7)
|[ www.panorama-morska.pl ](https://www.panorama-morska.pl)
|
![Obrazek 8](cid:img8)
|
tel. 94 34 82 100
---|---|---
|[WYPOCZYNEK](https://www.panorama-morska.pl/hotel-nad-morzem-oferta/pakiety-
nad-morzem)|
[REHABILITACJA](https://www.panorama-morska.pl/rehabilitacja-nad-morzem)
|
[AQUAPARK](https://www.panorama-morska.pl/hotel-z-aquaparkiem-nad-morzem)
|
[SPA](https://www.panorama-morska.pl/hotel-spa-nad-morzem)
|
[WELLNESS](https://www.panorama-morska.pl/hotel-spa-nad-morzem-z-
aquaparkiem/strefa-wellness)
---|---|---|---|---
Jeżeli nie chcą Państwo otrzymywać od nas e-maili lub uważacie,
że wysyłka została dokonana przez pomyłkę, przyjmijcie nasze przeprosiny
i zrezygnujcie proszę klikając
[TUTAJ](http://www.lacosta.com.pl/news/deaktywacja.php?w=b5fadb82d97b7b4d7dc1d72fe83168c7&p=0).
Jednocześnie wypełniając obowiązki nałożone przez RODO Informujemy, że Państwa
dane osobowe znajdujące się w naszej bazie przetwarzane są w celu obsługi i
realizacji zamówień, umów, marketingu bezpośredniego - przesyłania
newsletterów, w uzasadnionych przypadkach w celach rachunkowych i podatkowych
na podstawie art. 6 pkt 1 lit. a) b) c) RODO.
\- Administratorem danych jest La Costa sp. z o.o. NIP 499 065 79 64, adres do
korespondencji: 76-107 Jarosławiec ul. Uzdrowiskowa 15. Aby skontaktować się z
nami, w sprawach ochrony danych wyślij wiadomość pod e-mail:
{{ email }} lub zadzwoń pod numer tel. 94 348 2100.
\- Odbiorcami danych osobowych są podmioty przetwarzające dane na zlecenie
administratora danych, w tym podmioty wspierające wykonanie umów, zamówień,
rezerwacji takie jak obsługa techniczna, podmioty świadczące na rzecz
Administratora usługi doradcze, konsultacyjne, audytowe, pomoc prawną,
podatkową i rachunkową, marketingową oraz podmioty uprawnione do uzyskania
danych na podstawie obowiązującego prawa.
\- Dane będą przechowywane w czasie niezbędnym do zrealizowania celu,
maksymalnie przez okres 11-stu lat od daty zakończenia świadczenia usług (dane
służące do obsługi i realizacji zamówienia, umowy, rezerwacji), 6-ciu lat
(informacje, rozliczeniowe)dane zbierane w celach marketingowych, rekrutacji,
do chwili rezygnacji z otrzymywania informacji, komunikatów, newsletterów.
\- Państwa dane zostały pozyskane podczas kontaktów państwa z nami, z ogólnie
dostępnych źródeł oraz z baz zakupionych.
\- Osobie, której dane dotyczą przysługuje prawo dostępu do swoich danych, ich
sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu
wobec ich przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, a także prawo
wniesienia skargi do organu nadzorczego.
\- Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji wskazanych
wyżej celów. Decyzje dotyczące realizacji działań marketingowych nie będą
podejmowane w sposób zautomatyzowany. Niepodanie tych danych uniemożliwi
realizację wskazanych wyżej zadań.
Przesłane informacje w wiadomości newsletteru są tylko informacją handlową i
same w sobie nie stanowią oferty.
Pamiętaj.
Jeśli chcesz zrezygnować z otrzymywania: informacji - newsletterów i wykreślić
swoje dane z bazy adresów - prosimy o kliknięcie w powyższy link na dole
mailingu.
Mailing wysłany przez Lacosta sp. z o.o. 76-107 Jarosławiec, ul. Uzdrowiskowa
15, {{ email }}, NIP 4990657964, Regon 364828317 KRS 0000625935.
b5fadb82d97b7b4d7dc1d72fe83168c7