1.
10.
11.
W Powiatowym Centrum Zdrowia w Malborku zatrudniony jest dietetyk. Do jego
obowiązków należy: uczestniczenie w obchodach lekarskich i czuwanie nad
właściwym przydziałem diet dla pacjentów, nadzór nad rozdawaniem posiłków
chorym, kontrolowanie posiłków odbieranych od zamawiającego, ze szczególnym
uwzględnieniem oceny wartości odżywczych i energetycznych posiłków na podstawie
tabel składu i wartości odżywczych, analizy jakościowej jadłospisów, oceny
organoleptycznej, temperatury posiłków; okresowa kontrola kuchni zewnętrznej,
weryfikacja jadłospisu i zgłaszanie do kierownika firmy cateringowej wniosków
dotyczących jadłospisu dekadowego, propagowanie zasad racjonalnego odżywiania
wśród pacjentów poprzez udzielanie wskazówek dietetycznych oraz propagowanie
zdrowego stylu odżywiania
Na cały szpital zatrudniony jest jeden dietetyk, dlatego też ciężko określić ilość
pacjentów przypadającą na jego osobę.
W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka, pacjenci
informowani są o takiej możliwości przez lekarzy prowadzących oraz pielęgniarki
oddziałowe.
Całościowa dzienna stawka żywieniowa w szpitalu w Malborku na jedną osobę
wynosi 16,91 zł (brutto).
Szpital korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej, w umowie zawarto minimalną
kwotę przeznaczoną na zakup składników użytych do przygotowania potraw.
Szpital posiada dokumentację regulującą wartość odżywczą i kaloryczną posiłków.
W szpitalu codziennie (dwa razy w ciągu dnia) kontrolowana jest jakość posiłków
przez dietetyka.
. W szpitalu kontroluje się ilość spożytego pokarmu przez pacjenta, kontrole te
występują przy każdym posiłków i kontrolują je pielęgniarki, opiekunki oraz dietetyk
W umowie z zewnętrzną firmą cateringową nie określono wymogu zatrudnienia
dietetyka
W szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia. Odpowiedzialna za to jest pielęgniarka naczelna oraz dietetyk.
W wymienionych latach nie występowały skargi dotyczące nieprawidłowego żywinia
oraz zatrucia.
12.
13.
14.
15.
16.
W szpitalu w 2018 roku lekarz przechodzili szkolenie w zakresie prawidłowego
żywienia chorych
W szpitalu stosowane jest 17 diet: podstawowa, łatwostrawna, łatwostrawna
bezmleczna, wrzodowa, łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (wątrobowa), o
kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych (przeciwmiażdżycowa), Zz
ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa), płynna,
papkowata, z ograniczeniem - łatwo przyswajalnych ' węglowodanów —
niskotłuszczowa, niskobiałkowa, bogatoresztkowa, ubogopotasowa, bezglutenowa,
ścisła Diety opracowane są na podstawie Norm Żywienia, Praktycznego podręcznika
dietetyki (Jarosz) oraz wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia
Szpital jest w stanie zawsze zapewnić pacjentowi dietę wskazaną przez lekarza.
Szpital zapewnia wyżywienie wegetarianom i weganom.
Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia w postaci preparatów białkowych
DIETETYK
mgr Aleksandra Roztkowska
Jadłospisy dla oddziałów
krupnik jęczmienny ze śm. w.ob. 400 mi (GLU, MLE, _ [pasztet 60g (GLU, MLE, SEL, GOR), chleb bali
SEL), filet drob smaż. 1a 100 g (GLU, JAJ, SOJ, MLE, |125 g (GLU), masło 15g 15g (MLE), ćwikła z
|makaron na mleku 300 mł (GLU, JAJ, SOJ, MLE,
.| SEL, GOR), chleb balt, 125 g (GLU), masło 15 g 15 g
| (MLE), szynkówka 60 g, kawa z ml. 250ml(GŁU, |SEZ), ziemniaki obr. 210 g. napój aroniowo- porzeczkowy |chrzanem 30 g , herbata z cukrem 0 ml, jogurt nat. 1
| MLE), pomidor 30q, 250 ml, surówka z kapusty czerwonej 130 q, szt (GLU, MLE),
Wartości odżywcze: Energia : 2418.83 kcal; Białko ogółem: 89.41 g; Tłuszcz: 99.06 g, Węglowodany ogółem: 313.10 g; Cholesterol: 473.69 mg; Błonnik
pokarmowy: 22,22 g, Sód: 2742.23 mg; kw. tłuszcz, nasycone ogółem: 38.36 g;
środa 2019-10-30 Dieta: SZ.M.1C .
makaron na mleku 300 ml (GLU, JAJ, SOJ, MLE, _ |krupnik jęczmienny b/śm.w.ob. 400 ml (GLU, SEL), filet
drob got. 65 g (GLU), ziemniaki obr. 210 g , napój
SEL, GOR), chleb graham 30 g (GLU), chleb
baltonowski 60 g (GŁU), szynka dr. 50 g (GLU, MLE, |aroniowo- porzeczkowy b/ c 250 mi , sałatka z marchwi i
SEL, GOR), masło 10 g (MLE), kawa z ml blc 250 mi | jabłka w.ob. 150 g . sos jarzynowy w.ob. 100 ml (GLU,
SEL),
(GLU, MLE), pomidor 30 g,
Podwieczorek:
II Śniadanie:
jabłko 150g,
| chrupki 15q,
Wartości odżywcze: Energia : 1671.97 kcal; Białko ogółem: 75.97 g; Tłuszcz: 46.71 g, Węglowodany ogółem: 258.34 g; Cholesterol: 252.08 mg; Błonnik
pokarmowy: 24.68 g; Sód: 1915.19 mg; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 19.72 g;
| środa 2019-1030 0, „Dieta; SZM.2B -..,,//. 0/0000.
|makaron na mleku 300 mi (GLU, JAJ, SOJ, MLE, _ |krupnik jęczmienny ze śm. w.ob. 400 m! (GLU, MLE, chleb balt. 125 g (GLU), masło 15 g 15 g (MLE),
:| SEL, GOR), chleb balt. 125 g (GLU), dżem cz.porz. |SEL), filet drob got. 65 g (GLU), ziemniaki obr. 210 g,, pasztet drob. 60 g (GLU, MLE, SEL, GOR), herbata
[60 g , masło 15 g 15 g (MLE), kawa z ml. 250 ml napój aroniowo- porzeczkowy 250 ml , sałatka z marchwi |z cukrem 0 ml,
|(GLU, MLE), i jabłka w.ob. 150 g, sos jarzynowy w.ob. 100 ml (GLU,
SEL),
Wartości odżywcze: Energia : 1963.99 kcal; Białko ogółem: 70.88 g; Tłuszcz: 56.02 g, Węglowodany ogółem: 313.43 g; Cholesterol: 257.28 mg; Błonnik
pokarmowy: 22.92 g; Sód: 1780.18 mg; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 26.46 a:
środa 2019-10-30 . „Dieta: SZ.M.2C
makaron na mleku 300 ml (GLU, JAJ, SOJ, MLE, |krupnik jęczmienny ze śm. w.ob. 400 ml (GLU, MLE,
SEL, GOR), chleb balt. 125 g (GLU), dżem cz.porz. |SEL), pulpet dr. z piersi 90 g (GLU, JAJ, OZI, SOJ,
60 g , masło 15 g 15 g (MLE), kawa z ml. 250 ml MLE, ORZ, SEZ), ziemniaki obr. 210 g , napój aroniowo-
|(GLU, MLE), ma porzeczkowy 250 mi , sałatka z marchwi | jabłka w.Ob.
| 150 g, sos jarzynowy w.ob, 100 ml (GŁU, SEL),
Wartości odżywcze: Energia : 1919.58 kcal; Białko ogółem: 72.42 g, Tłuszcz: 49.79 g, Węglowodany ogółem: 314.70 g; Cholesterol: 246.36 mg; Błonnik
pokarmowy: 23.14 g; Sód: 2034.98 mg; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 24.48 g;
L środa-2019-10-30 - za Dieta: SZ.M.3B.
.|makaron na mleku 300 ml (GLU, JAJ, SOJ, MLE, |krupnik jęczmienny b/śm.w.ob. 400 ml (GLU, SEL), filet
|SEL, GOR), chleb balt. 125 g (GLU), dżem cz.porz. |drob got. 65 g (GLU), sos jarzynowy w.ob. 100 ml (GLU,
60 g , masło 10 g (MLE), kawa z ml, 250 mi (GLU, SEL), napój aroniowo- porzeczkowy 250 ml , ziemniaki
MLE), obr. 210 g, sałatka z marchwi i jabłka w.ob. 150g,
Wartości odżywcze: Energia : 1764.57 kcal; Białko ogółem: 69.65 g, Tłuszcz: 36.26 g, Węglowodany ogółem: 308.35 g, Cholesterol: 161.18 mg, Błonnik
pokarmowy: 22.68 g, Sód: 1936.70 mg; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 16.61 a:
środa 2019-10-30 o - . Dieta: SZ.M.7B
makaron na mleku 150 ml (GLU, JAJ, SOJ, MLE, krupnik jęczmienny ze śm. w.ob. 200 mi (GLU, MLE, chleb balt. 50 g (GLU), masło 15 g 15 g (MLE),
|SEL, GOR), chleb balt. 50 g (GŁU), masło 15g 15g SEL), pulpet dr.z piersi 60 g (GLU, JAJ, OZI, SOJ, MLE, |kiełbasa szynkowa 30 g (GLU, MLE, SEL, GOR),
|(MLE), dżem cz.porz. 30 g, kawa z ml. 150 ml (GLU, |ORZ, SEZ), napój aroniowo- porzeczkowy 250 ml, herbata z cukrem 0 ml,
chleb balt. 100 g (GLU), masło 10 g (MLE), pasztet
drob. 60 g (GLU, MLE, SEL, GOR), herbata bic 0 ml
, ćwikła z chrzanem 30g,
chleb balt. 125 g (GŁU), masło 15 g 15 g (MLE),
kiełbasa szynkowa 60 g (GLU, MLE, SEL, GOR,,
herbata z cukrem 0 ml,
| chleb bałt. 125 g (GLU), masło 10 g (MLE), kiełbasa
szynkowa 60 g (GLU, MLE, SEL, GOR), herbata z
cukrem 0 ml,
| MLE), ziemniaki obr. 80 g , sałatka z marchwi i jabłka w.ob. 80 g
[Il Śniadanie: , Sos jarzynowy w.ob. 80 ml (GLU, SEL),
„jogurt owocowy 1 szt (MLE), Podwieczorek:
A iabłko 150g,
Wartości odżywcze: Energia : 1194.85 kcal; Białko ogółem: 44.49 g; Tłuszcz: 40.26 g, Węglowodany ogółem: 175.35 g, Cholesterol: 203.82 mg; Błonnik
pokarmowy: 13.54 g, Sód: 1001.83 mg; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 21.72 g,
o -_- środa 2019-10-30. =; „.. Dieta: SZ.M.7D
makaron na mleku 300 ml (GLU, JAJ, SOJ, MLE, |krupnik jęczmienny ze śm. w.ob. 400 ml (GLU, MLE, chleb balt. 100 g (GLU), masło 15 g 15 g (MLE),
SEL, GOR), chleb balt. 100 g (GLU), masło 15 g 15 g | SEL), filet drob smaż. 1a 100 g(GLU, JAJ, SOJ, MLE, |pasztet 50 g (GLU, MLE, SEL, GOR), Ćwikła z
(MLE), szynkówka 60 g , kawa z ml. 250 ml(GLU, |SEZ), ziemniaki obr. 150 g.. napój aroniowo- porzeczkowy |chrzanem 30 g , herbata z cukrem 0 ml,
MLE), pomidor 30g, 250 ml , mizeria z jogurtem 130 g (MLE),
II Śniadanie: Podwieczorek:
[logurt owocowy 1 szt (MLE), jabłko 150g,
l. Wartości odżywcze: Energia : 2174.55 kcal; Białko ogółem: 80.14 g, Tłuszcz: 89.07 g; Węglowodany ogółem: 281.52 g; Cholesterol: 431.11 mg, Błonnik
pokarmowy: 19.61 g; Sód: 2400.76 mg; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 35.80 g,
i
i
I
i
;
|
Własność Rebus Sp. z o. o.. Wszelkie prawa zastrzeżone _
Wydruk ż MAPI JADŁOSPIS 2
Strona: 1 z 2 Fo
< *dus Sp. z 0. o. Lipowa 36D, 05-123 , Chotomów Jadłos isy dla oddziałów
RR I O NTAORS SROKA ROR zer wert za zez, TERZ TEPRO EJ TE POZEW EEEE
Dieta: SZ.M.TA.
ryż na mleku 300 ml (MLE), chleb balt. 125 g (GLU), brokułowa mr. ze śm. w.ob. 400 ml (GLU, MLE, SEL) sos |masło 15 g 15 g LE) chleb balt, 125 g (GLU),
masło 15 g 15 g (MLE), pasta z kiełbasy i boczku 50 |mięsno jarzynowy dieta w.ob. 180 ml (GLU, SEL), kieł.holenderska 60 g (GLU, MLE, SEL, GOR),
g (GLU, MLE, SEL, GOR), kawa z ml. 250 ml (GLU, |makaron 150 g (GLU, JAJ), buraczki opr. 150g (GLU), |marchewka 30 g, herbata z cukrem O ml,
MLE), ogórek kisz. 30 g, jabłko 150g, kisiel płynny 250 ml (GLU, MLE),
Wartości odżywcze: Energia : 2402.06 kcal; Białko ogółem: 72.58 g; Tłuszcz: 96.89 g; Węglowodany ogółem: 330.80 g, Cholesterol: 211.29 mg; Błonnik
pokarmowy: 23.16 g, Sód: 2377.81 mg; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 39.35 g;
- czwartek'2019-10-31 "ah -> Dieta: SZ.M.1C 2 A JA
ryż na mleku 300 mi (MLE), chleb baltonowski 60 g |brokułowa mr. b/śm. w.ob. 400 ml (GLU, SEL), sos chleb balt. 100 g (GLU), masło 10 g (MLE),
GLU), chleb graham 30 g (GLU), masło 10 g (MLE), |mięsno jarzynowy dieta w.ob. 180 ml (GLU, SEL), polędwica miod. 60 g (GLU, MLE, SEL, GOR),
kiełbasa golonkowa 50 g (GLU, MLE, SEL, GOR), |makaron 150 g (GLU, JAJ), buraczki opr. 150 g (GLU), [herbata b/c 0 ml, marchewka 30 g,
ogórek kisz, 30 g , kawa z ml blc 250 ml (GLU, MLE) |kisiel płynny b/c 250 ml (GŁU, MLE),
Podwieczorek:
budyń b/c 150 g (GŁU, JAJ, MLE),
Wartości odżywcze: Energia : 1953.36 kcal; Białko ogółem: 73.17 g; Tłuszcz: 61.98 g;, Węglowodany ogółem: 293.54 g, Cholesterol: 166.07 mg; Błonnik
pokarmowy: 20.59 g; Sód: 2892.64 mg; kw. tłuszcz. nasycone ogół em. 25.04 g;
czwartek 2019-10-31 e | Dieta: SZ.M.2B
ryż na mleku 300 ml (MLE), chleb balt. 125 g (GLU), |brokułowa mr. ze śm. w.ob. 400 ml (GLU, MLE, SEL), s SOS chleb balt. 125 g (GLU) masło 15 g 15 g (MLE),
masło 15 g 15 g (MLE), kiełbasa golonkowa 50 g mięsno jarzynowy dieta w.ob. 180 ml (GLU, SEL), polędwica miod. 60 g (GLU, MLE, SEL, GOR),
(GLU, MLE, SEL, GOR), kawa z ml. 250 ml(GLU, |makaron 150 g (GLU, JAJ), buraczki oprószane 150g |nerbata z cukrem O mi,
MLE), (GLU), kisiel płynny 250 ml (GLU, MLE),
Wartości odżywcze: Energia : 2140.30 kcal; Białko ogółem: 73.02 g, Tłuszcz: 73.10 g, Węglowodany ogółem: 314.30 g; Cholesterol: 201.37 mg, Błonnik
pokarmowy: 19.34 g, Sód: 2871.91 mg; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 32.05 g;
czwartek 2019-10-31 -.: -
ryż na mleku 300 ml (MLE), chleb balt. 125 g (GLU),
masło 15 g 15 g (MLE), kiełbasa golonkowa 50 g
(GLU, MLE, SEL, GOR), kawa z ml. 250 ml (GLU,
MLE),
Dieta: SZ.M.20
brokułowa mr. ze śm. w.ob. 400 ml (GŁU, MLE, SEL), sos chieb balł. 126 g (GLU), masło 15g 15 g (MLE),
mięsno jarzynowy dieta w.ob. 180 m! (GLU, SEL), polędwica miod. 60 g (GLU, MLE, SEL, GOR),
makaron 150 g (GLU, JAJ), buraczki opr. 150g (GLU), [herbata z cukrem O ml,
kisiel płynny 250 ml (GLU, MLE),
Wartości odżywcze: Energia : 2140.53 kcal; Białko ogółem: 73.40 g; Tłuszcz: 72.13 g, Węglowodany ogółem: 316.48 g, Cholesterol: 196.97 mg, Błonnik
pokarmowy: 19.75 g, Sód: 2880.80 mg; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 31.09 g,
- czwartek 2019-10-31 . | Dieta: SZ.M.3B..
LL
ryż na mleku 300 ml (MLE), chleb balt. 125 g (GLU), |brokułowa mr. b/śm. w.ob. 400 ml (GLU, SEL), sos
masło 10 g (MLE), kiełbasa golonkowa 50 g(GŁU, |mięsno jarzynowy dieta w.ob. 180 ml (GLU, SEL),
MLE, SEL, GOR), kawa z ml. 250 ml (GLU, MLE), |makaron 150 g (GLU, JAJ), buraczki opr. 150 g (GLU),
kisiel płynny 250 ml (GLU, MLE),
Wartości odżywcze: Energia : 2020.83 kcal; Białko ogółem: 71.04 g, Tłuszcz: 59.96 g; Węglowodany ogółem: 315.87 g, Cholesterol: 156.07 mg; Błonnik
pokarmowy: 19.75 g; Sód: 2867.05 mg; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 23.63 g;
„czwartek 2019-10-31... / «Dieta: SZ.M.7B--
ryż na mleku 150 ml (MLE), chleb bałt. 50 g (GŁU), |brokułowa mr. ze śm. w. ob. 200 mi (GŁU, MLE, SEL), SOS chleb balt. 50 g (GLU), masło 15 g 15 g (MLE),
masło 15 g 15 g (MLE), kiełbasa golonkowa 30 g mięsno jarzynowy dieta w.ob. 80 ml (GLU, SEL), makaron |polędwica miod. 30 g (GLU, MLE, SEL, GOR,),
(GLU, MLE, SEL, GOR), kawa z ml. 150ml(GLU, | 80g(GLU, JAJ), buraczki opr. 80 g (GLU), kisiel płynny |herbata z cukrem O ml,
150 ml (GLU, MLE),
Podwieczorek:
budyń złe 100 mi (GLU, JAJ, MLE),
Wartości odżywcze: Energia : 1340.76 kcal, Białko ogółem: 40.62 g, Tłuszcz: 50.83 g, Węglowodany ogółem: 189.08 g; Cholesterol: 145.15 mg; Błonnik
pokarmowy: 10.05 g, Sód: 1439.05 mg, kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 25.17 g,
czwartek 2019-10-31: 4 Dieta: SZ,M.7D
ryż na mleku 300 ml (MLE), chleb balt. 100 g (GŁU), |brokułowa mr. ze śm. w. ob. 400 ml (GLU, MLE, SEL), sos |masło 15 g 15 g (MLE), chleb balt. 100 g (GLU),
masło 15 g 15 g (MLE), pasta z kiełbasy i boczku 50 |mięsno jarzynowy dieta w.ob. 180 ml (GLU, SEL), kieł. holenderska 50 g (GLU, MLE, SEL, GOR),
g (GLU, MLE, SEL, GOR), kawa z ml. 250 ml (GLU, |makaron 150 g (GLU, JAJ), buraczki opr. 130 g (GŁU), [herbata z cukrem O ml , marchewka 30 g,
MLE), ogórek kiszony 30g, kisiel płynny 250 ml (GLU, MLE),
Il Śniadanie: Podwieczorek:
wafle ryżowe 18g, budyń złe 150 ml (GLU, JAJ, MLE),
Wartości odżywcze: Energia : 2434.42 kcal; Białko ogółem: 73.03 g; Tłuszcz: 95.58 g; Węglowodany ogółem: 338.09 g, Cholesterol: 216,79 mg, Błonnik
pokarmowy: 19.71 g, Sód: 2134.65 mg; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 40.00 g;
chleb bal. 125 g (GLU), masło 10 g (MLE),
polędwica miod. 60 g (GŁU, MLE, SEL, GOR),
herbata z cukrem O ml,
wafle ryżowe 18q,
Własność Rebus Sp. z o. o.. Wszelkie prawa zastrzeżone Strona: 1 z 1 Fo
Wydruk z MAPI JADŁOSPIS 2