Instytucja: 

SALUS CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

3

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Otwarte

 Status ostatniego wniosku: 

Otwarte

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Wniosek o informację publiczną - ponaglenie przez AgnieszkaZdanowicz

    Szanowni Państwo,

    17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

    --
    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

  • Fwd: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez SALUS CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    ---------- Forwarded message ---------
    Od: Iwona Sobolewska <{{ email }}>
    Date: wt., 10 gru 2019 o 15:05
    Subject: Fwd: Fwd: Wniosek o informację publiczną
    To: Biuro Stowarzyszenia <{{ email }}>
    Cc: Aswancar <{{ email }}>, Ikrzak <{{ email }}>

    Dzień dobry

    w odpowiedzi na przesłany wniosek i powołując się na rozmowę telefoniczną w
    dniu dzisiejszym z pracownikiem Państwa Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska
    uprzejmie informujemy, iż Centrum Medyczne Salus w Kłodzku w ramach
    struktur organizacyjnych posiada Oddział Leczenia Jednego Dnia, w którym
    realizowane są świadczenia na podstawie kontraktu z NFZ w zakresie
    wykonywanych 2 zabiegów ortopedycznych w miesiącu tj. na kwotę 7800 zł. Po
    wykonywanych zabiegach pacjenci, (jeżeli nie ma wskazań do dalszej
    hospitalizacji) wypisywani są do domu w tym samym dniu i nie wymagają
    zaopatrzenia w wyżywienie. Jednakże mając na względzie dobro pacjenta i
    ewentualną potrzebę przedłużenia hospitalizacji do 24 godzin, Centrum
    Medyczne Salus w Kłodzku ma podpisaną umowę na dostarczanie wyżywienia
    (śniadania, obiady, kolacje) z firmą cateringową Zajazd „Oleńka” s.c. Danuta,
    Tomasz Oleńscy z siedzibą w Szalejewie Górnym Wolany 77 NIP 883-10-05-398 REGON
    891070980.

    Z poważaniem

    Iwona Sobolewska

    tel. 606 951 446

    <http://www.saluscm.pl>

    -------- Wiadomość oryginalna --------
    Temat: Fwd: Fwd: Wniosek o informację publiczną
    Data: 2019-12-10 13:48
    Od: Agnieszka Swancar <{{ email }}>
    Do: Iwona Sobolewska <{{ email }}>

    --- Treść przekazanej wiadomości ---
    Temat: Wniosek o informację publiczną
    Data: Tue, 26 Nov 2019 19:11:57 -0000
    Nadawca: {{ email }}
    Odpowiedź-Do: {{ email }}
    Adresat: {{ email }}

    Szanowni Państwo,

    17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej
    treści:

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
    dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog
    Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
    zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
    wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
    na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
    to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone
    na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
    do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków
    oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
    wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
    (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
    dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną
    za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
    ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
    przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
    zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
    powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
    ilości białka)?

    Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa
    do niezwłocznego jej udzielenia.

    --
    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872
    --

    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872
    > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:39:48.491958+00:00 z > adresu
    {{ email }}: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i > Konstytucji RP i art.
    10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć
    Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących
    informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono
    dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez >
    szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o
    udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na
    jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość >
    uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób
    informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej
    dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5.
    Czy szpital korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
    tak, to czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent
    przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6.
    Czy > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów >
    używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą > i >
    kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, >
    dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu >
    kontroluje się jakość posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko)
    odpowiada > za te kontrole i jak często > one się odbywają? 8. Czy w
    szpitalu kontroluje > się, czy > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu?
    Kto (stanowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak często one się
    odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono
    wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura
    zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy
    wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww.
    skarg? 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego
    żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018
    roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z >
    zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > >
    podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze >
    wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza >
    dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje
    szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi
    diety wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w
    jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie
    pacjenta szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy
    szpital > zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające
    powrót > do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające
    dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji
    > w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i >
    Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > >
    reprezentacji