Żywienie w szpitalach #849
Instytucja: |
|
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
2 |
Liczba spamu: |
0 |
Status pierwszego wniosku: |
Dostarczony |
Status ostatniego wniosku: |
|
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
Fwd: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ
> -------- Oryginalna wiadomość --------
> Od: "wieslawa.piwowarska mpcz.pl" <{{ email }}>
> Do: "sekretariat mpcz.pl" <{{ email }}>
> Data: 8 listopada 2019 o 10:13
> Temat: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej udzielam odpowiedzi na zadane pytania
> 1. Dietetyk rozpocznie pracę od 15.11. 2019 r.
> 2. Ilość łóżek w szpitalu 135 średnie obłożenie 75%
> 3. tak będzie taka możliwość
> 4. 13,50
> 5. korzystamy z usług firmy cateringowej nie określono minimalnej kwoty na zakup składników
> 6.nie posiadamy
> 7. Zakładowa Komisja Kontroli Żywienia kontrole odbywają się 3-4 razy tygodniowo
> 8. Pielęgniarki dyżurujące odnotowują w kartach obserwacji pacjenta
> 10 Nie ma procedury. Zatrucia zgłaszane są do Zakładowej Komisji Kontroli Jakości i pielęgniarce Epidemiologicznej
> 11. Jedno zgłoszenie zatrucie rotawirus 3 pacjentów w jednym oddziale w 2 dwóch salach
> 12 Nie mam takich informacji lekarze korzystają z publikacji, szkoleń w szpitalu nie było
> 13 Opracowano diety wg wiedzy lekarza i dietetyka : podstawowa, lekkostrawna, cukrzycowa, wątrobowa- nisko tłuszczowa,płynna, papkowata, homosonda. Dziennie średnio
> podstawowa ilość 4
> lekkostrawna 33
> cukrzycowa 13
> wątrobowa 9
> papkowata 7
> homosonda 7
> płynna 1
>
> 14 określa to umowa z firmą cateringową
> 15 w miarę potrzeby istnieje taka możliwość
> 16 w miarę potrzeby i wskazań medycznych stosuje się dietę bogato białkową lub wysokokaloryczną lub gotowe suplementy diety lub wlewy dożylne jako żywienie pozajelitowe
> 17