Szczecin, dnia 23.10.2019r.
Odpowiedzi do wniosku o informacje publiczną.
1. W szpitalu jest zatrudnionych dwóch dietetyków.
Zakres obowiązków jest bardzo szeroki i obejmuje :
« określanie zasad doboru produktów spożywczych do planowania jadłospisów dla poszczególnych
grup ludności,
« _ planowanie i ocenianie jadłospisów indywidualnych i dla różnych grup pacjentów,
* - różnicowanie diet i stosowanie ich w żywieniu chorych,
* uczestniczenie w realizacji leczenia żywieniowego,
«_ nadzór nad wydawaniem posiłków,
« kontakt i współpraca z firmą cateringową
* prowadzenie dokumentacji żywieniowej,
* _ przestrzeganie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony
środowiska,
+ _ stosowanie zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych w produkcji posiłków,
ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania chorobom infekcyjnym i inwazyjnym,
« _ przygotowanie i nadzorowanie prób pokarmowych,
* - tworzenie zaleceń żywieniowych, przekazywanie ich pacjentom
« - edukacja żywieniowa pacjentów zwłaszcza w zakresie stosowania diet niskotłuszczowych i
cukrzycowych, przekonać pacjentów do nowo zalecanego modelu żywienia oraz przedstawić
możliwości jego realizacji, identyfikacja pacjentów niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem
« - weryfikacja jadłospisu dekadowego przed realizacją — jest dokonywana ocena jakościowa
jadłospisów oraz ocena zgodności z opisem zamówienia; ocena zgodności z opisem zamówienia
polega na sprawdzeniu np. zgodności gramatur, częstotliwości występowania produktów mięsnych,
produktów zalecanych, przeciwwskazanych.
* - prowadzenie rejestru niezgodności zawierającego wszystkie zgłoszone z oddziałów (personel
medyczny, pacjenci) niezgodności wraz z podjętym działaniem korygującym; niezgodność musi być
zgłoszona firmie, która jest zobowiązana do jej usunięcia;
2. W szpitalu znajduje się 139 miejsc dla pacjentów przy ul. Jagiellońskiej 44 Szczecin, odział Dzienny
Psychiatryczny ul. Królowej Korony Polskiej 5/6 grupy 14 i 28 osobowe dla pacjentów co oznacza, że na
jednego zatrudnionego dietetyka przypadają około 84 osoby.
3. W szpitalu jest możliwość konsultacji indywidualnych dla pacjentów i ich rodzin. Pacjenci są o tym
informowani przez personel oddziału (pielęgniarka, lekarz, opiekun, osoba wydająca posiłki) a także poprzez
broszury informacyjne znajdujące się na każdym oddziale. Dietetyk również kontaktuje się z pacjentem w
celu przeprowadzenia edukacji żywieniowej w danym modelu żywienia szpitalnego i żywienia w
rekonwalescencji.
don I SDA
4. Dzienna stawka żywieniowa na pacjenta to 25,05 zł.
5. Tak, szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. Kwota minimalna na przygotowanie posiłków
jest określona umową i wynosi 44% kwoty.
6. Dokumentacja dotycząca regulacji w zakresie produktów używanych do przygotowania potraw jest
zawarta w umowie z zewnętrzną firmą cateringową. Dostarczane są codzienne jadłospisy z określoną
wartością energetyczną, odżywczą i zawartością alergenów.
7. Tak, dietetyk dokonuje kontroli posiłków (temperatura, wygląd, smakowitość, ocena organoleptyczna) przy
każdym z 3 głównych wydawanych posiłków.
Za kontrole odpowiadają dietetycy.
8. Kontrola ilości spożywanych posiłków przez pacjentów odbywa się na oddziałach i jest dokonywana przez
kuchenkową, pielęgniarkę, opiekunkę lub dietetyka.
9. Tak
10. Skargi pacjentów są przekazywane pisemnie do Biura Podawczego szpitala lub ustnie do Pełnomocnika
ds Praw Pacjentów i Weteranów. Osobami uprawnionymi do kontaktu w tej sprawie są także dietetycy.
11. Nie odnotowano skarg odnośnie niewłaściwego żywienia lub zatrucia.
12. W roku 2018 lekarze przechodzili szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu.
13. W szpitalu obowiązuje ponad 20 diet i są to diety: podstawowa, łatwostrawna , łatwostrawna
niskotłuszczowa, żołądkowa, trzustkowa, cukrzycowa, bogatoresztkowa, bezresztkowa, o zmienionej
konsystencji: (płynne, papkowate, płynne cukrzycowe, płynne bogatobiałkowe, papki bogatobiałkowe),
bogatobiałkowa, niskobiałkowa, ubogoenergetyczna, bezglutenowa, pooperacyjna, wegetariańska, bez
mleczna, cukrzyca niskotłuszczowa, ubogopurynowa a także diety indywidualne (catering je komponuje dla
konkretnego pacjenta). Źródłem ich opracowania są podręczniki dotyczące żywienia klinicznego:
- Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka — mgr Helena Ciborowska, mgr Anna Rudnicka
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego — Redakcja naukowa Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki
- Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach — Redaktor naukowy prof. dr. Hab. n. med. Mirosław
Jarosz
14. Szpital jest w stanie zapewnić każdy rodzaj posiłków dla pacjenta.
15. Oczywiście, że tak. Szpital zapewnia dietę wegańska i wegetariańska na życzenie pacjenta.
16. Tak, skoncentrowane preparaty odżywcze.
STARSZA DIETETYCZKA
Jolantafjend ych
* ra 2 an (0
żurek z ziemniakami
SEL, GLU ŻYT), ziemniaki
(mr) 400 ml
(GLU, MLE,
zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 300 ml
(MLE), chleb wiejski pszenno-żytni 50 g (GLU ,
GLU ŻYT), chleb razowy żytnio-pszenny 50 g
(GLU , GLU ŻYT), masło extra 83% tł. 15 g
(MLE), serek wiejski 200 g , herbata 400 ml,
pomidor 50 g,
JAJ),
zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 300 mi ż|żurek z ziemniakami (mr) 400 ml (GLU , MLE,
GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU ), masło.
Sxtra 83% tł. 15 g (MLE), serek wiejski 200 g ....)), bitka drobiowa 1szt. 80 g , sos koperkowy
herbata 400 ml , pomidor 50 g 100 ml (GLU ),
SEL), ziemniaki 200 g i
żupa mleczna z kaszą kukurydzianą 300 mi *, |ryżowa D 400 mi (
ira 83% tł. 10 g (MLE), serek wiejski 200 g,
herbata 400 ml , pomidor b/skóry:50 g
Il Śniadanie:
wędlina blokowa drobiowa parzona w osłonce
niejadalnej 30 g , masło extra 83% tł. 5 g (MLE),
bagietka pszenna 30 g.(GLU ), sałata 20 a 2 E
), bitka drobiowa 1szt. 80 g , sos koperkowy
100 ml (GLU ), "
Podwieczorek:
jabłko pieczone 1szt. 150 g,
ml,
zupa mleczna
z kaszą kukurydzianą 300 ml ' |ryżowa D 400 ml (SEL), ziemniaki 200 g ,
extra 83% tł. 10 g (MLE), serek wiejski 200g, „|, bitka drobiowa 1szt. 80 g , sos koperkowy
herbata 400 ml , pomidor b/skóry 50 g 1100 ml (GLU ),
Il Śniadanie: _ |Podwieczorek:
wędlina blokowa drobiowa parzona w osłonce |jabłko pieczone 1szt. 150 g,
hiejadalnej 30 g , masło extra 83% tł. 5 g (MLE),
bagietka pszenna 30 g (GLU ), sałata 20 g
żupa mleczna z kaszą kukurydzianą 500 ml — .|ryżowa D 400 ml (SEL), ziemnia i 200g,
""4LE), bagietka pszenna 50 g (GLU ), masło
tra 83% tł. 15 g (MLE), serek pulpet drobiowy 1szt. 100 g (GLU, JAJ),
homogenizowany naturalny 150 g (MLE), : szpinak na gęsto 150 g (GLU ),
herbata 400 ml, "|Podwieczorek:
Il Śniadanie: kefir 2% 200 ml (MLE),
maślanka 150 ml (MLE),
ml,
ryżowa D 400 ml (SEL), ziemniaki 200 g,
kompot 400 ml , szpinak na gęsto 150 g (GLU
), bitka drobiowa 1szt. 80 g , sos koperkowy
100 ml (GLU ),
. |Podwieczorek:
zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 500 ml
(MLE), sonda śn-kol 1 Por (GLU , SOJ, MLE,
LAK), herbata 400 ml,
Il Śniadanie:
maślanka 150 ml (MLE),
z
ryżowa D 400 ml (SEL), ziemniaki 200 g,
kompot 400 ml , szpinak na gęsto 150 g (
). bitka drobiowa 1szt. 80 g , sos koperkowy
żupa mleczna z kaszą kukurydzianą 500 ml -
(MLE), sonda wysokobiałkowa śn-kol 1 Por ,
(GLU, JAJ, SOJ, MLE, LAK), herbata 400 ml,
Jl Śniadanie: „.|100 ml (GLU ),
Maślanka 150 ml (MLE), „|Podwieczorek:
.|kefir 2% 200 ml (MLE),
i
;
Własność Catermed S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone
Formularz: Jadlospis_Na_Oddzial_Ozdobny.fr3
chleb wiejski pszenno
200 g , kompot 400 |ŻY7),
ml , jabłko 150 g , surówka z kapusty białej 150 |GLU ŻYT), masło extra 83% tł. 15:g
g „filet drobiowy panierowany 1szt. 80 g (GLU , |herbata 400 ml , sałatka z soczewicy;pomidora
ogórka kiszonego z olejem 100.g.(GOR, ST.
SEL, GLU ŻYT), ziemniaki 200 g , kompot 400 |ŻYT)
ml , jabłko 150 g , szpinak na gęsto 150 g (GLU [83% tł. 15 g (MLE), wędlin
parzona w osłonce niejadalni
ml, sałata 20 g, 5
bagietka pszenna-100'g (GI-LJg;
'MLE), bagietka pszenna 100 g (GLU ), masło kompot 400 ml , szpinak na gęsto 150 g (GLU |83% tł. 10 g (MLE), wędlińia:biokówa(drobiowa
parzona w osłonce niejadalnejz60;g yherbatar400
sałata 20 g,
| bagietka pszenna 100:9:(GEU/ );(niesłażektra; ź
(MLE), bagietka pszenna 100 g (GLU ), masło _|kompot 400 ml, szpinak na gęsto 150 g (GLU |83% tł. 10 g (MLE), węd ina.blokowa drobiowa|
parzona w osłonce niejadal
bagietka pszenna 50 g (GLU:); masło extra:83%,
„|kompot 400 ml , sos koperkowy 100 ml (GLU)jił. 10 g (MLE), wędlina:blokowa dróbio :
parzona w osłonce niejadalne
zupa mleczna z kaszą
zupa mleczna - kaszą kukurydz
(MLE), sonda śn-kol 1:Por.(GLU.
LAK) :
-żytni 50.g (GLU.; GLU
chleb razowy żytnio-pszenny'50'g.(GL-
(MLE),
ej 60
g., hetbata
imasłocextia
i
100 g (GOR, STR)
DE)
nej 60 g , herbata 400|
= U ESTOKĘE
DZE SIA
kukurydzianą
„herbata 400 ml,
ryżowa D 500 ml
RA JT”
„| sa17]-
SEL), sonda cukrzycowa
(
śn-kol 1 Por (MLE), herbata b/cukru 400 ml,
II Śniadanie:
maślanka 150 ml (MLE),
- poniedziałek 2019-10-2
83% tł. 15 g (MLE), ,
[mleczna z kaszą kukurydzianą 300 ml
nerbata 400 ml , pomidor 50 g
serek wiejski 200 g
(
/T), masło extra 83% tł
150 ml (MLE),
[50 g , serek wiejski 200 g ,
Il Śniadanie:
wędlina blokowa drobiowa parzona w osłonce
MLE), jabłko 150 g,
masło extra 83% tł. 5 g (
(GLU ), sałata 20g
niejadalnej 30 g ,
chleb graham 30 g
chleb wiejski pszenno
IŻYT), tłuszcz roślinny
do smarowania 15 g,
chleb wiejski pszenn
ŻYT), masło extra 83% tl. 15 g (MLE), serek
homogenizowany naturalny 150 g (MLE),
"bata b/cukru 400 ml , ryżowa D 500 ml
re£L),
Il Śniadanie:
iImaślanka 150 ml
j
(MLE),
chleb razowy żytnio-
ZYT), masło extra 83% tł. 10 g (ML
Wiejski 200 g , pomidor 50 g.,
Il Śniadanie:
chleb graham 30 g (GLU ), masło extra 8
200 ml (MLE),
9 (MLE), kefir 2%
ż k -) ł
E), serek
3%
Kkhleb bez
ormularz Jadlospis_Na_Oddzial_Ozdobny.fr3
chleb wiejski pszenno-żytni 50 g (GLU , GLU *: |kefir 2% 200 ml
ŻYT), chleb graham 50 g (GLU ), masło extra
zupa
MLE)
maślanka 150 *
>hleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU, GLU |żurek z ziemniakami
10 g (MLE), maślanka| SEL, GLU Ż
herbata b/cukru 400 ml , pomidor |b/cukru 400
-żytni 50 g (GLU, GLU- [ryżowa D 400 mi
dlina blokowa drobiowa parzona w osłonce
o-żytni 50g(GLU, GLU [ryżowa D 40
pszenny 100 g (GLU , GŁU |żurek z ziemniakami
glutenowy 90 g (SEZ), masło extra _- ryżowa D 300 mi
83% tł. 15 g (MLE), pomidor 50 g , herbata 400 |drobiowa 1szt. 80 g , sos koperkowy 100 ml
[ml , serek wiejski 200 g , zupa mleczna z kaszą |(GLU ), szpinak na gęsto 100 g (GLU ), kompot
kukurydzianą 300 ml (MLE), „400 ml, jabłko 150 g,
tł..
czOre
ZEBY 9 IE GETS Ep A
ryżowa D 400 ml (SEL), ziemniaki 200g,
kompot b/cukru 400 ml , szpinak na gęsto 150 g
(GLU ), bitka drobiowa 1szt. 80 g , sos
koperkowy 100 ml (GLU ),
Podwieczorek:
kefir 2% 200 ml (MLE),
(MLE), żurek z ziemniakami
(mr) 400 ml (GLU , MLE, SEL, GLU ŻYT),
: |ziemniaki 200 g , kompot 400 ml, szpinak na
gęsto 150 g (GLU ), sos koperkowy 100 ml
(GLU ), bitka drobiowa 1szt, 80 g , pulpet
drobiowy 1szt. 100 g (GLU, JAJ)
(mr) 400 ml (GLU , MLE,
YT), ziemniaki 200 g, kompot
ml , surówka z kapusty białej 150 g
„ biłka drobiowa 1szt. 80 g, sos koperkowy 100
ml (GLU )
Podwieczorek
N .
(SEL), ziemniaki 200 g ,
„.|Kompot 400 ml, jabłko 150 g , szpinak na gęsto
150 g (GLU ), bitka drobiowa 1szt. 80 g, Sos
perkowy 100 ml (GLU ),
ety;: Papko
| 0 mi (SEL), ziemniaki 200g,
_ |kompot b/eukru 400 ml , sos koperkowy 100 ml
- „|(GLU ), pulpet drobiowy 1szt. 100 g (GLU,
JAJ), szpinak na gęsto 150 g (GLU )
„|Podwieczorek:
|kefir 2% 200 ml (MLE),
r (mr) 300 ml (
SEL, GLU ŻYT), ziemniaki 200 g , leczo z
.Jeukinią i papryką 300 g (GLU ), surówka z
-* |kapusty białej 150 g , kompot b/cukru 400 ml
5|Podwieczorek
(SEL), ziemniaki 200 g, bitka
Własność Catermed S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone
Jadłospisy dla oddziałów
GLU „MLE, |pasta z kalafiora z natką, 15059,
grysikowa D 500 ml (GLU., SEL),sonda :--.|
cukrzycowa śn-kol 1 Por (MLE); herbata bicu
400 ml, -
chleb wiejski pszenno-żytni 50:g;(G.
ŻYT), chleb graham 50,g4GLU),ma
83% tł. 15 g (MLE), wędlina:bloko
parzona w osłonce niejadalne
) hordaa.
chleb razowy żytnio-pszenny -100 g (GLU, GLU:
ŻYT), masło extra 83% tł. 10 g (MLE), herbata
b/eukru 400 ml , sałatka z soczewicy,pomidorą
ogórka kiszonego z olejem 100 g (GOR,.STR)
Posiłeknocny. 0000200000
chleb graham 30 g (GLU/), ńiasłó:
g (MLE), wędlina blokowa:drobiojy: :
osłonce niejadalnej 30,g „ogórek:ŚW
chleb wiejski pszenno:
ŻYT), tłuszcz roślinny do, ;
wędlina blokowa drobiowa
wata cukrzycowa (MSWiA)
grysikowa D 500 ml
(GLU.,
GLU.,
żytnio-pszenny 100 g (GLU;GLU
extra 83% tł. 15 g (MLE), sałat i
Ę dej
chleb bezglutenowy 90 g (SEŻ);Miastorekt
tł. 15 g (MLE), pasta z mięsa'EWarżyw:80:
(SEL), herbata 400 ml
zupa mleczna z kaszą kukurydzianą 300 ml
(MLE), chleb wiejski pszenno-żytni 50 g (GLU,
GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU ), masło
extra 83% tł. 15 g (MLE), serek wiejski 200 g ,.
herbata 400 ml
żurek z ziemniakami (mr) 300 ml (GLU , MLE,
SEL, GLU ŻYT), ziemniaki 200 g , leczo z
cukinią i papryką 300 g (GLU ), surówka z
; |kapusty białej 150 g , kompot 400 ml, jabłko
150g,
ŻYT), chleb graham 50 g IGR masło extra j
83% tł. 15 g (MLE), sałatka z
soczewicy,pomidora, ogórka . kiszonego z -olejęm
100 g (GOR, STR), herbata 400 Ml.
Badia pszenna 100 g (GLU ), tłuszcz roślinny ryżowa D 400 ml (SEL), ziemniaki 200g,
do smarowania 10 g , wędlina blokowa drobiowa|pulpet drobiowy 1szt. 100 g (GLU, JAJ),
| parzona w osłonce niejadalnej 60 g , herbata *|marchewka mix 150 g . sos koperkowy 100 ml
b/cukru 400 ml, (GLU ), herbata b/cukru 400 ml,
[I Śniadanie: "|Podwieczorek:
bagietka pszenna 30 g (GLU ), tłuszcz roślinny |kisiel blc 200 ml,
do smarowania 5 g , wędlina blokowa drobiowa -
parzona w osłonce niejadalnej 30 a
ba mleczna z kaszą kukurydzianą 300 ml ryżowa D 400 ml (SEL), ziemniaki 200 g,
(MLE), bagietka pszenna 100 g (GLU ), masło |kompot 400 ml , szpinak na gęsto 150 g (GLU
extra 83% tł 10 g (MLE), serek wiejski 200 g, |), bitka drobiowa 1szt. 80 g , sos koperkowy
herbata 400 ml, PAGĄPA Hilary 50g, 100 ml (GLU ),
Il Śniadanie: „yy |Podwieczorek:
wędlina blokowa drobiowa parzona w osłoncez; |jabłko pieczone 1szt. 150 g,
niejadalnej 30 g , masło extra 83% tł. 5 g (MLE),
bagietka p pszenna 30 g (GLU ), sałata 209 g
bagietka pszenna 100.g (GŁ li zmasłoektiaj
83% tł. 10 g (MLE), wędli ina blakowa drobiow
parzona w osłonce niejadalnej 6) g, herbata 00
Chleb wiejski pszapno-żytni 100 g (GLU , GLU. |ryżowa D 400 ml (SEL), ziemniaki 200 g,
ŻYT), masło extra 83% tł. 15 g (MLE), serek — |kompot b/cukru 400 ml , szpinak na gęsto 150 g
wiejski 200 g , herbata b/cukru 400 ml , pomidor |(GLU ), bitka drobiowa 1szt. 80 g, sos
b/skóry 50 g , maślanka 150 ml (MLE), ...|Koperkowy 100 ml (GLU ),
ll Śniadanie: Podwieczorek:
wędlina blokowa drobiowa parzona w osłonce |kefir 2% 200 ml (MLE),
niejadalnej 30 g , masło extra 83% tł. 5 g (MLE),
chleb wiejski pszenno-żytni 30 g(GLU, GLU-
ŻYD), sałata 20 g,
chleb wiejski pszenno-żytni 100:g:(.
ŻYT), masło extra 83% tł.-10:g (MLE
blokowa drobiowa ala aib:
ż8A7
209, a
Posiłek nocny:. —..
chleb wiejski pszenno-żyfni: 30
gG(GLUGrELU:
ŻYT), masło extra 83% tł. 5 g (MLE), wędlina.
blokowa drobiowa parzona.W;
niejadalnej 30 g
1
pen
jo
A yn
e Te
sny
My
Własność Catermed S.A, Wszelkie prawa zastrzeżone
Formularz: Jadlospis_Na_Oddzial_Ozdobny.fr3
14402
Jadłospis na dzień 2019-10-21 dla diety: MSWIA - PODSTAWA PODSTAWOWA (MŚWIA
zi
Gramatura dania Ilość
zupa mleczna z kaszą
kukurydzianą
0,65].
6,83|-7WEŻ
6a
sę
0,26
l
koo | adi
10
_ „ |Obiad
L.13 [Obiad
L.17 |Kolacja
| 1,0000] Por | _ 140,80] 210
asie] o [28]
50000] g | Tztpo| 808
50,000] g | 110,50] | 4,15
000] m | 1000] Por | too] ||. -.88
nose] a | 1,0000 Por 136,66 5;88|571 11637
2430,00 2 184,39
- 2184,39
herbata
sałatka z soczewicy,pomidora,
ogórka kiszonego z olejem
Suma wjadłospisie:
Parametry diety (min-max):"
Różnica (dieta-jadłospis):
; Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
; Formularz: AutoRaport.fr3
Wydrukował: Administrator, Data i godzina wydruk [:
Własność Catermed S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone |
Jadłospis na dzień 2019-10-21 dla diety: MSWIA - WĄTROBA/TRZUSTKA DIETA: Z
OGRANICZENIEM TŁUSZCZU (MSWIA) 1
Gramatura
dania
GQ»
O:
Ilo:
Danie/Asortyment Gramatur Energi
gia
„ Jm | Planowana | Jm [kcal]
zupa mleczna z kaszą kukurydzianą | _300,00| ml | 1,0000] Por | - 158,20 | 9,68
bagietka pszenna | [| 1000000] g | 257,00 5
masło extra 83% tł | [0]. 100000] g |
serek wiejski | | [._200,0000] g |
400,00] ml | 1,0000] Por |
[5%] o
wędlina blokowa drobiowa parzona 30,0000
w osłonce niejadalnej
[50 5 |
30,0000
20,0000
l 1,000
1,00
A
ma
—
©
25
Por | 30628
©
ND|=
o|-©
o|e©
©|-©
e©| ©
SE
e©|©
|__400,00| mi 1,0000] Por | 47,50
| 8000|_g | 10000] Por | s0ze
[too mi 10000] or | 2221
15000|_a | _000| Por | Geco
|.18 |Kolacja _ _- |bagietka pszenna 100,0000|] g | 257,00]
i.20 |Kolacja
w osłonce niejadalnej
[21 | Kolacja herbata .
Suma w jadłospisie: -...
masło extra 83% tł.
wędlina blokowa drobiowa parzona
10,00
60,000
©
©
mód
134,40
For 250
2a
400,00| ml 1,000
20,000
©
©
2580,00
Parametry diety (min-max):
R
óżnica (dieta-jadłospis):
mam mz
zzdzy |
zp
r 1
I
i
r
i
ż
ł
Ł
ł
Wydruk z programu MAPI JADŁOSPIS 2 www.mapi.com.pl
Formularz: AutoRaport.fr3
Wydrukował: Administrator, Data i godzina wydrukii 201
Własność Catermed S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone ue