Instytucja: 

SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SANATORIUM UZDROWISKOWE MINISTERSTWA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI W SOPOCIE

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

2

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Dostarczony

 Status ostatniego wniosku: 

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • odpowiedź na wniosek z dnia 17.10.2019 o udostępnienie informacji publicznych przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SANATORIUM UZDROWISKOWE MINISTERSTWA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI W SOPOCIE

    Szanowni Państwa,

    W odpowiedzi na Państwa wniosek poniżej odpowiadamy w punktach na zadane
    pytania:

    Ad.1

    Tak, w Sanatorium zatrudnionych jest dwóch dietetyków: Dietetyk i Starszy
    Dietetyk. Ich zakres obowiązków jest dostępny w Dziale Kadr jednostki.

    Ad.2.

    Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada 160 osób.

    Ad.3.

    Istnieje poprzez bezpośredni kontakt z kierownikiem działu żywienia i
    umówienia spotkania z dietetyczką lub poprzez lekarza leczącego i umówienia
    spotkania z dietetyczką - na wniosek pacjenta.

    Ad.4.

    Stawka wynosi 10,50 zł netto.

    Ad.5.

    Nie. Nie korzysta

    Ad.6.

    Dane wartości odżywczych i kalorycznych pozyskiwane są z Instytutu Żywności
    i Żywienia, natomiast alergeny sczytywane są z metek produktów.

    Ad.7.

    Kontrola codzienna (poniedziałek-piątek): dietetyk oraz lekarz dyżurny, w
    sobotę i niedzielę lekarz dyżurny. Lekarz dyżurny podpisuje jadłospisy oraz
    sprawdza posiłki poprzez bezpośrednią konsumpcję.

    Ad.8.

    Nie. Taka kontrola nie występuje.

    Ad.9.

    Nie dotyczy.

    Ad.10.

    Nie ma opracowanej procedury w tym zakresie. Informacje lub zastrzeżenia
    przekazywane są przez pacjentów lekarzowi dyżurnemu, lekarzowi leczącemu
    lub kierownikowi działu żywienia, bądź uwagi wpisywane są do ankiety
    jakości. W przypadku zatruć bezpośrednią kontrolę sprawuje pielęgniarka
    epidemiologiczna, a następnie lekarz epidemiolog. Jednoczasowo jest to
    zgłaszane lekarzowi leczącemu i Dyrektorowi ds. lecznictwa.

    Ad.11.

    Takie zdarzenia nie wystąpiły. Sanatorium nie dysponuje takimi danymi.

    Ad.12.

    Nie, w 2018 roku lekarze nie przechodzili takiego szkolenia.

    Ad.13.

    W sanatorium występują następujące diety:

    1. L- podstawowa
    2. L1- lekkostrawna
    3. L2- cukrzycowa
    4. L3 - bezglutenowa
    5. L4 - bezmleczna
    6. L5 - lekkostrawna - kardiologiczna

    Diety opracowuje Dietetyk.

    Ad.14.

    W takim przypadku zapewniamy wyżywienie w ramach stosowanych diet, zawsze
    pod kontrolą lekarza prowadzącego.

    Ad.15.

    Nie zapewnia. Profil Sanatorium tego nie wymaga. Zapewniamy diety
    eliminacyjne wynikające ze wskazań medycznych, a nie z upodobań pacjenta,
    który jadąc do sanatorium musi liczyć się ze skutkami zbiorowego żywienia.

    Ad.16.

    Nie, Sanatorium nie zapewnia takich rozwiązań dla swoich pacjentów.

    W razie dodatkowych pytań proszę o kontakt bezpośredni.

    Z poważaniem,

    Agnieszka Kowalczyk
    Dyrektor

    Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
    Sanatorium Uzdrowiskowe

    Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji

    ul. Bitwy pod Płowcami 63/65, 81-731 Sopot

    tel. + 48 58 345 31 22 | fax +48 58 550 70 06

    sanatorium-helios.com.pl | {{ email }}
    <mailto:{{ email }}>