Instytucja: 

Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Lesku

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

4

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Otwarte

 Status ostatniego wniosku: 

Otwarte

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Wniosek o informację publiczną - ponaglenie przez AgnieszkaZdanowicz

    Szanowni Państwo,

    17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

    --
    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

  • Przeczytano: Wniosek o informację publiczną przez Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Lesku

    Twoja wiadomość

    Do: {{ email }}
    Temat: Wniosek o informację publiczną
    Wysłano: 2019-11-26 19:58

    odczytano w dniu 2019-11-27 07:44.

  • Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji. przez Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Lesku

    Szanowni Państwo,

    W załączniku przesyłam odpowiedzi na poniższe pytania.

    --
    Z poważaniem
    mgr Ewelina Niedzielska
    Sekretariat SP ZOZ Lesko
    ul. Kazimierza Wielkiego 4
    38-600 Lesko
    www.spzozlesko.pl
    tel: 13 46 96 991
    fax: 13 46 08 073
    _____

    From: {{ email }}
    [mailto:{{ email }}]
    Sent: Tuesday, November 26, 2019 7:59 PM
    To: {{ email }}
    Subject: Wniosek o informację publiczną

    Szanowni Państwo,

    17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej
    treści:

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
    dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog
    Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
    zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
    wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
    na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
    to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
    zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
    przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków
    oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
    wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
    (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
    dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
    kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
    ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
    przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia
    wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
    powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
    ilości białka)?

    Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do
    niezwłocznego jej udzielenia.

    --
    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

    --

    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

    > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:43:08.627918+00:00 z > adresu
    {{ email }}: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i > Konstytucji RP i art.
    10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć
    Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących
    informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono
    dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital,
    a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie >
    zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > >
    zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania >
    indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się
    o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki
    żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital
    korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w
    podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na
    zakup > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital
    posiada dokumentację regulującą > jakość produktów > używanych do
    przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków
    oraz dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak,
    wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość
    posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole
    i jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy >
    pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za
    te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną >
    firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w >
    szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
    żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w
    > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba > skarg
    dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do
    szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili
    jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w
    szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez
    szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje
    szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety
    wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
    sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta
    szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital >
    zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do
    zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości
    białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w formie
    elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna
    Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > > reprezentacji
    <http://siecobywatelska.emaillabs.info.pl/open/?ot=MTU3NDc5NDczMjQ0LjIwNDU4L
    jMzMjcyOTQ1NDQwOTI2ODYyMzVAZmVkcm93YW5pZS5zaWVjb2J5d2F0ZWxza2EucGx8VHVlLCAyN
    iBOb3YgMjAxOSAxODo1ODo1MiAtMDAwMHxzcHpvekBzcHpvemxlc2tvLnBsfDEuc2llY29ieXdhd
    GVsc2thLnNtdHB8cmVkZ3JpZDF8MA%3D%3D>

    Załączniki

    • 20191203113649719.pdf