Instytucja: 

SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ W NISKU

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

2

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Otwarte

 Status ostatniego wniosku: 

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • wniosek o infromcję publiczna przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ W NISKU

    Sieć Obywatelska Watchdog Polska

    Witam

    W odpowiedzi na wniosek z dnia 17.10.2019 informuję;

    od. 1 w szpitalu zatrudnionych jest 3 dietetyków
    od. 2 na jednego dietetyka przypada ok. 50 pacjentów
    od. 3 istnieje możliwość otrzymania indywidualnej porady-informacje otrzymuje pacjent w trakcie dystrybucji posiłków w trakcie której obecny jest dietetyk
    od. 4 wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej ( tzw. wsad do kotła)- 7.50 zł
    od.5 szpital nie korzysta z usług firmy zewnętrznej
    od.6 tak – określana jest w postępowaniach o zamówienie publiczne na zakup produktów dla potrzeb żywienia ( nasza strona internetowa ; www.szpital-nisko.pl)
    od.7 tak- dietetyk w trakcie dystrybucji posiłków – na bieżąco
    od.8 tak- dietetyk w trakcie dystrybucji posiłków
    od.9 nie dotyczy
    od.10 nie
    od.11 nie było
    od.12 nie
    od.13 rodzaje diet stosowanych w naszym szpitalu:
    -podstawowa
    -łatwostrawna
    -łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
    -dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
    -dieta łatwostrawna z ograniczeniem mleka
    -dieta płynna
    - diety indywidualne np; papkowa, miksowana , miękka, bogatoresztkowa, ubogoresztkowa bogatobiałkowa, niskobiałkowa, bezglutenowa
    Diety opracowane są na podstawie Wytycznych Instytutu Żywienia i Żywności
    od.14 szpital zapewnia diety wskazane przez lekarza
    od.15 tak
    od.16 w szczególnych wypadkach ze wskazań medycznych –tak

    Pozdrawiam

    Roman Ryznar
    Z-ca dyr. ds ekon.administracyjnych
    SPZZOZ w Nisku