Samodzielny Szpital Miejski im.PCK zgrP"al M
PCA Dyrektor: lek. Krzysztof A. Teodoruk ZS *
"ac" 15-003 Białystok, ul. H. Sienkiewicza 79
RE tel./fax (085) 664 85 19
ZARAZA NIP 966-15-02-648 REGON 050692045
http://www.szpitalpck.bialystok.pl
e-mail: szpitalpckQbialystok.home.pl
gam Odz,
Na podstawie art.61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. I ustawy o dostępie do informacji publicznej,
stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
publicznych:
1. Czy wsszpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a
nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. — w
szpitalu nie zatrudniono dietetyka.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? — nie dotyczy.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
sposób informuje się o tym pacjentów? — w razie potrzeby jest możliwość konsultacji dietetyka z
pacjentem, dietetyk przychodzi z firmy cateringowej po telefonicznym wezwaniu, pacjent jest
informowany przez lekarza podczas wizyty .
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? —
dzienna stawka żywieniowa 19,99 zł. brutto.
5. Czyszpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie
określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania
posiłków? - szpital korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej, w umowie brak w/w zapisu.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków
— chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilość konserwantów,
barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. — tak posiadamy , przesyłamy w
załączeniu,
1. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za
te kontrole i jak często one się odbywają? — w szpitalu nie ma osoby odpowiedzialnej za jakość
posiłków, 1x w roku kontroluje przedstawiciel PPSSE (sanepid).
8. Czy wszpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? — w szpitalu nie ma takiego stanowiska,
pielęgniarki podczas dyżuru zwracają uwagę na to czy pacjent zjada posiłki i w jakich ilościach oraz
czy te posiłki smakują, jeżeli pacjent ma uwagi dotyczące jakości posiłku to są one konsultowane
telefonicznie z dietetykiem.
. Czy w umowie z zewnętrzną firma cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? — Nie
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia?
Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? — szpital nie
posiada takiej procedury i nie ma wyznaczonej osoby w sprawie zgłaszania skarg.
11. Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/zatrucia w szpitalu zgłoszonych
do szpitala w 2017 i 2018 roku. — brak zgłoszeń.
12. Czy w 2018r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu? — nie .
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich
opracowania (wiedza lekarz/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/ wewnętrzne
regulacje szpitala).- diety stosowane w naszym szpitalu oparte na wiedzy lekarza i dietetyka:
cukrzycowa, wątrobowa, wątrobowa ścisła, mocznicowa, wrzodowa, miksowana do sondy,
papkowata(przetarta), trzustkowa, niskocholesterolowa, niskokaloryczna, niskobiałkowa,
wysokobiałkowa, niskoresztkowa, lekkostrawna, bezglutenowa, kleikowa.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy
bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? — nie mieliśmy takiej sytuacji,
wszystkie diety są zapewnione pacjentowi.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? — tak zapewnia.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np.
wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? — nie zapewnia.
ena
produkty śą skład produktów
orpusy
liść [laurowy
woda, sól, wzmacniacz smaku: glutaminian
magi monosodowy, barwnik karmel amoniakalny, kwas
cytrynowy, aromaty
marchew
mąka pszenna
z
w
=
w
pietruszka korzeń pietruszka korzeń
seler
an
Q]
ziemniaczana
śmietanka, skrobia modyfikowana, substancje
zageszczajace,pektyna, guma guar, mączka
chleba świetojańskiego, kultury mleczarskie
[zy
z.
o
ze
w
z
w
Sól, warzywa suszone (15,5%): marchew,
pasternak, ziemniak, cebula, natka pietruszki,
warzywko seler, por, kapusta, korzeń pietruszki, pomidor,
czosnek, papryka słodka, wzmacnicz smaku
glutaminian monosodowy, cukier, skrobia, pieprz
czarny ( 0,2%), barwnik: ryboflawina
ziele angielskie
N
a
o
w
s
(LQ
o
a
Z
0
mąka pszenna
e
a
=
4
ę
na
N
Z
[
EJ
o
N
0
=
pietruszka korzeń
ziemniaczana
lekkostrawna
Sól, warzywa suszone (15,5%): marchew,
pasternak, ziemniak, cebula, natka pietruszki,
seler, por, kapusta, korzeń pietruszki, pomidor,
czosnek, papryka słodka, wzmacnicz smaku
glutaminian monosodowy, cukier, skrobia, pieprz
czarny ( 0,2%), barwnik: ryboflawina
ziele angielskie
ziemniaki
N, 5 3
G 5
w
ad. =
(e 8
0
nm
=
©
m
O
i
|
skład produktów
AE”.
oleje i tłuszcze roślinne ( palmowy, rzepakowy,
częściowo utwardzony palmowy, kokosowy), woda,
mleko odtłuszczone (10%), emulgatory (mono i
diglicerydy kwasów tiuszczowych estryfikowane
kwasem cytrynowym, mono i diglicerydy kwasów
tłuszczowych, lecytyny), sól (0,3%), substancja
konserwujaca - kwas sorbowy, regulator
kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, barwnik
annatol, witaminy A i D
mąka ziemniaczana
margaryna
sos bezglutenowy
mąka ziemniaczana
sól, warzywa suszone (15,5%): marchew,
pasternak, ziemniak, cebula, natka pietruszki,
seler, por, kapusta, korzeń pietruszki, pomidor,
czosnek, papryka słodka, wzmacnicz smaku
glutaminian monosodowy, cukier, skrobia, pieprz
czarny ( 0,2%), barwnik: ryboflawina
bazylia |]
koncentrat pomidorowy
łopatka blk Jiopatka b/k
lej ||| olej rzepakowy
[marchew |]
sos bolognese mąka mąka pszenna
mąka ziemniaczana
papryka
pietruszka
|
|
|
|
|
produkty ow | skład produktów
|bułkka pszenna __ _ _ | |mąka pszenna, tluszcz, drożdże, sól
łopatka wp łopatka wp
nana nade w — O_O]
pietruszka korzeń
p hh
letznyby aa |]
i] nazwa dania
rolada gotowana
w galarecie
o
mer
iść laurowy
sól, warzywa suszone (15,5%): marchew,
pasternak, ziemniak, cebula, natka pietruszki,
seler, por, kapusta, korzeń pietruszki, pomidor,
czosnek, papryka słodka, wzmacnicz smaku
glutaminian monosodowy, cukier, skrobia, pieprz
czarny ( 0,2%), barwnik: ryboflawina
ziele angielskie ziele angielskie
elatyna klan >>”
cukier waniliowy cukier waniliowy
ryba w galarecie
N-
oleje i tłuszcze roślinne ( palmowy, rzepakowy,
częściowo utwardzony palmowy, kokosowy), woda,
mleko odtłuszczone (10%), emulgatory (mono i
diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane
kwasem cytrynowym, mono i diglicerydy kwasów
tłuszczowych, lecytyny), sól (0,3%), substancja
konserwujaca - kwas sorbowy, regulator
kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, barwnik
annatol, witaminy A i D
mąka ziemniaczana skrobia ziemniaczana
ryż z jabłkami
margaryna
produkty
= wit:
LA R, skład produktów
CE AAAA OI
[marchew
oleje i tłuszcze roślinne ( palmowy, rzepakowy,
częściowo utwardzony palmowy, kokosowy), woda,
mleko odtłuszczone (10%), emulgatory (mono i
diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane
kwasem cytrynowym, mono i diglicerydy kwasów
tłuszczowych, lecytyny), sól (0,3%), substancja
konserwujaca - kwas sorbowy, regulator
kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, barwnik
annatol, witaminy A i D
marchew
gotowana margaryna
maka _ | |mąka pszenna ———————]
kepark —— —_ lisek]
mleko, mleko w proszku odtłuszczone, białka
mleka, żywe kultury bakterii
ogórek świeży
jogurt naturalny
mizeria ogórek świeży
l
śmietanka, skrobia modyfikowana, substancje
zageszczajace,pektyna, guma guar, mączka
chleba świetojańskiego, kultury mleczarskie
śmietana
[
sałata z olejem
olej rzepakowy
sałata zielona
kwasek cytrynowy
sałata zielona
|
sałata ze
śmietaną
śmietanka, skrobia modyfikowana, substancje
zageszczajace,pektyna, guma guar, mączka
chleba świetojańskiego, kultury mleczarskie
DESSONN|
produkty:
oleje i tłuszcze roślinne ( palmowy, rzepakowy,
częściowo utwardzony palmowy, kokosowy), woda,
mleko odtłuszczone (10%), emulgatory (mono i
diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane
kwasem cytrynowym, mono i diglicerydy kwasów
tłuszczowych, lecytyny), sól (0,3%), substancja
konserwujaca - kwas sorbowy, regulator
kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, barwnik
annatol, witaminy A i D
mąka pszenna
regulator kwasowości I stabilizator, dfosforan
disodowy E 450i, srodek spulchniający i regulator
kwasowości wodorowęglan sodu E500ii, mąka
pszenna
margaryna mleczna
babka piaskowa
bia kukurydzana,
L skrobia ziemnaczna, cukier, skro
budyń w proszku kakao aromaty
Budyńi niaczny ME JM
drożdże piekarskie drożdże piekarskie
[ER mae Ia m
oleje i tłuszcze roślinne ( palmowy, rzepakowy,
częściowo utwardzony palmowy, kokosowy), woda,
mleko odtłuszczone (10%), emulgatory (mono i
diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane
kwasem cytrynowym, mono i diglicerydy kwasów
tłuszczowych, lecytyny), sól (0,3%), substancja
konserwujaca - kwas sorbowy, regulator
kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, barwnik
annatol, witaminy A i D
cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości -
kwasek ctrrynowy, barwnik kurkumina
ciasto drożdżowe
margaryna mleczna
mąka pszenna
galkaretka
owocowa
galaretka
owocowa hypo
cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości -
kwasek ctrrynowy, barwnik kurkumina
oleje i tłuszcze roślinne ( palmowy, rzepakowy,
częściowo utwardzony palmowy, kokosowy), woda,
mleko odtłuszczone (10%), emulgatory (mono i
diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane
kwasem cytrynowym, mono i diglicerydy kwasów
tłuszczowych, lecytyny), sól (0,3%), substancja
konserwujaca - kwas sorbowy, regulator
kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, barwnik
annatol, witaminy A i D
mąka pszenna mąka pszenna
oaz Só per — zm a
śmietana
kapusta biała kapusta biała
kapusta kwaszona kapusta kwaszona
mieso drobiowe odkostnione mechanicznie (52%),
mięso wieprzowe (8%), woda, tkanka łączna
wieprzowa, skrobia ziemnaczana, białko Sojowe
(soja), regulator kwasowości ( E-450), sól,
stabilizator (E 450,E 451,E331) przyprawy, cukry,
wzmacniacz smaku (E 621, E 635) aromaty (seler,
jaja, gluten) substancja żelująca (E 407),
substancja zageszczająca (E415,E1420), laktoza
(mleko),przeciwutleniacz (E300, E316) tłuszcz
palmowy częściowo utwardzony (soja), ekstrakt
drożdżowy, konserwant E250
koncentrat pomidoro: koncentrat pomidorowy
mąka pszenna
pieprz czarny
wieprzowina gulaszowa
margaryna
ziemniaczana
zageszczajace,pektyna, guma guar, mączka
chleba świetojańskiego, kultury mleczarskie
kiełbasa toruńska
A
Kasza manna
"1 Mleko 2% Mleko |
| Masło śmietankowe Tłuszcz mleczny J
Jaja jaja |
Twaróg półtłusty Mleko, śmietanka
Mleko mleko
| Herbatniki Petit Mąka Pszenna, cukier, olej palmowy, Syrop
| Beurre 50 g cukru introwanego, subst, Spulchniające:
i węglan amonu i węglan sodu, mleko w
| proszku odtłuszczone, sól, emulgator
|
: lecytyny, regulator kwasowości- kwas
i - cytrynowy, jaja w proszku, aromat
i Dren obiad Ziemniaki ziemniaki
O |
I Śmietana 18% Śmietanka, skrobia modyfikowana, subst. 1
" zagęszczające, pektyna, guma guar, mączka
| chleba świętojańskiego, kultury mleczarskie
i Marchew marchew
i Porcje rosołowe Porcje rosotowe
4 . zi
i Łopatka b/kości Łopatka b/kości
j Kasza manna Kasza manna
Podw. Dren Mleko 2%
mleko
Biszkopty
Masa jajowa, mąka pszenna, woda, cukier,
emulgatory- mąka ziemniaczana, Syrop cukru
introwanego, subst. spulchniające, Sól, |
sa aromat 8
| Bułka wrocławska Mąka pszenna, woda, drożdże, olej roślinny,
i sól, cukier, mąka żytnia, emulgator E 472e,
środek do przetwarzania mąki, kwas
l
askorbinowy
NJ
; Kolacja Dren Kasza manna
Kasza manna
Marchew
; Marchew
5, | Porcje rosołowe Porcje rosołowe
i Łopatka b/kości Łopatka b/kości
i Bułka wrocławska Mąka pszenna, woda, drożdże, olej roślinny,
ł sól, cukier, mąka żytnia, emulgator E 4726,
środek do przetwarzania mąki, kwas
askorbinowy
I Masło śmietankowe Tłuszcz mleczny
i ziemniaki ziemniaki |
BH HB
2280. „„czaazzazey