m Wojewódzki Wojewódzki Szpital Okulistyczny
e Szpital os. Na Wzgórzach 17b
: Okulistyczny tel. Centrala (12) 620 82 00
ną W Krakowie
ER fax (12) 620 82 20
Kraków dn. 18.10.2019r.
DE-0162.4/2019 Sieć Obywatelska Watchdog Polska
W odpowiedzi na Państwa wniosek o udostępnienie informacji publicznej, udzielamy odpowiedzi na
Państwa pytania.
1. Czy wszpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie
przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Tak, w szpitalu zatrudniono dietetyka.
Zakres obowiązków:
1) Planowanie jadłospisów dekadowych dla pacjentów w zależności od stanu zdrowia, zasad dietetycznych i
nawyków żywieniowych w oparciu o obowiązującą klasyfikacje diet.
2) Udział w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie i pod nadzorem lekarza.
3) Prowadzenie kontroli posiłków pod względem ilościowym i jakościowym.
4) Dbanie o estetykę podawanych posiłków
5) Nadzór nad stanem sanitarno-epidemiologicznym pomieszczeń kuchenek oddziałowych, lodówek do
przechowywania żywności.
6) Kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji,
transportu i dystrybucji posiłków z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów
kontrolnych.
7) Prowadzenie instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy dystrybucji żywności pod kątem
organizacji stanowiska pracy i zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej
8) Ocena stanu odżywiania , zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów zgłaszanie uwag i
spostrzeżeń pielęgniarce dyżurnej.
9) Udzielanie porad dietetycznych, propagowanie zasad racjonalnego żywienia, prowadzenie edukacji
żywieniowej pacjentów.
10) Pomoc w przygotowywaniu posiłków i karmienie pacjentów niesamodzielnych.
11) Czuwanie nad bezpieczeństwem pacjentów w czasie spożywania posiłków, obserwowanie i
przekazywanie spostrzeżeń pielęgniarce.
12) Opracowywanie wskazówek dietetycznych dla pacjentów wypisanych do domu.
13) Opracowywanie zestawienia zapotrzebowania żywieniowego z odcinków.
14) Stosowanie urządzeń i przyborów niezbędnych podczas wykonywania czynności zawodowych zgodnie z
ich przeznaczeniem, dbanie o należyty stan sprzętów oraz ład i porządek w miejscu pracy.
15) Współpraca z innymi pracownikami Szpitala
16) Współpraca z firmą cateringową w zakresie realizacji żywienia pacjentów Szpitala.
17) Zastępuje i jest zastępowany przez wyznaczonego sanitariusza.
18) Dokumentowanie podejmowanych działań zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Wojewódzki Szpital Okulistyczny tel. +48 12 62 08 200 REGON: 351565061
os. Na Wzgórzach 17b e-mail: sekretariat©wso.krakow.pl NIP: 945-18-45-098
31-723 Kraków http://www.wso.krakow.pl Nr konta: 95 1500 1487 1214 8001 6669 0000
SRR gjewódzki Wojewódzki Szpital Okulistyczny
0 e Szpital os. Na Wzgórzach 17b
; Okulistyczny
tel, Centrala (12) 620 82 00
ną w Krakowie
m DD ||. fax (12) 620 82 20
19) Wykonywanie innych poleceń zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami zalecanych przez Przełożoną
Pielęgniarek.
20) Współpraca w zakresie wdrażania, funkcjonowania i doskonalenia Systemu Zarządzania Jakością zgodnie
z wymogami normy ISO.
2. llu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka.
W zależności od stanu chorych na dany dzień dietetyk dostępny jest dla wszystkich pacjentów przebywających na
danym oddziale szpitalnym. ( w szpitalu jest 38 łóżek)
3. Czy wszpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Jeżeli tak, to w jaki sposób
informuje się o tym pacjentów.
W szpitalu nie są udzielane indywidualne porady dietetyczne.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta.
Całościowa dzienna stawka żywieniowa dla jednego pacjenta wynosi 24,28 zł.
5. Czy szpital korzysta z usług firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono
minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Tak, szpital korzysta z usług firmy cateringowej. W umowie nie określono minimalnej kwoty/ procentu
przeznaczanego na zakup składników użytych do przygotowywania posiłków.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowywania posiłków-
chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilość konserwantów, barwników,
dodatków? Jeżeli tak wnosimy o jej udostępnienie.
Nie, szpital nie posiada dokumentacji regulującej jakość produktów używanych do przygotowywania posiłków.
Wartość kaloryczna posiłków w danym dniu udostępniona jest w jadłospisie dekadowym, który jest przysyłany przez
firmę cateringową.
7. Czy wszpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te
kontrole i jak często one się odbywają.
Tak, w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom, osobą odpowiedzialną za kontrole jest
dietetyk. Kontrole odbywają się w dniu pracy dietetyka.
8. Czy wszpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają.
Tak, w szpitalu kontroluje się czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu (gramaturę posiłków), osobą
odpowiedzialną za kontrole jest dietetyk. Kontrole odbywają się w dniu pracy dietetyka.
9. Czyw umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Nie, taki wymóg nie został określony.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy
wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Pacjenci mogą zgłaszać skargi dotyczące niewłaściwego żywienia bądź zatrucia pielęgniarkom/dietetykowi.
Wojewódzki Szpital Okulistyczny tel. +48 12 62 08 200 REGON: 351565061
os. Na Wzgórzach 17b e-mail: sekretariatQwso.krakow.pl NIP: 945-18-45-098
31-723 Kraków http://www.wso.krakow.pl Nr konta: 95 1500 1487 1214 8001 6669 0000
z "Wojewódzki Wojewódzki Szpital Okulistyczny
- e Szpital os. Na Wzgórzach 17b
| A” O atyczny tel. Centrala (12) 620 82 00
= N NaKOWIE fax (12) 620 82 20
Dietetyk jest odpowiedzialny za zgłaszanie skarg do firmy cateringowej.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/ zatrucia w szpitalu zgłoszonych do
szpitala w 2017 i 2018 roku.
Nie było zgłoszonych skarg
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych
w szpitalu?
Nie, lekarze nie przechodzili szkoleń z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu w 2018 roku.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich
opracowania ( wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/ wewnętrzne
regulacje szpitala)
W szpitalu stosowanych jest 10 diet z czego dieta podstawowa wynosi ok 75%, oraz dodatkowo dietę indywidualną
na zlecenie lekarza.
1) Dieta podstawowa
2) Dieta cukrzycowa
3) Dieta bez soli
4) Dieta wrzodowa
5) Dieta wątrobowa
6) Dieta wysokobiałkowa
7) Dieta niskobiałkowa
8) Dieta płynna
9) Dieta ryżowo-jabłkowa
10) Dieta bezglutenowa
11) Dieta indywidualna lub na zlecenie lekarza
Źródła opracowania: wiedza lekarza i wiedza dietetyka
14. Jeżeli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy
bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Szpital oraz firma cateringowa zapewnia pacjentowi dietę indywidualną zleconą przez lekarza.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Tak, szpital zapewnia taką dietę dla pacjenta.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np.
wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Nie, szpital nie zapewnia takiej suplementacji.
Zastępca Dyrektora
Administracyjno-Ekonomicznych
G. JCZCEC
mgr Ewa Jankowska
Wojewódzki Szpital Okulistyczny tel. +48 12 62 08 200 REGON: 351565061
os. Na Wzgórzach 17b e-mail: sekretariat©wso.krakow.pl NIP: 945-18-45-098
31-723 Kraków http://www.wso.krakow.pl Nr konta: 95 1500 1487 1214 8001 6669 0000