Dieta podstawowa
09.09.2019r
śniadanie: kasza kukurydziana na mleku,miód,twaróg,zielony ogórek z sałatą lodową,pieczywo mieszane,masło,kawa zbożowa
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory
obiad: zupa ryżowa,rolada drobiowa sos koperkowy,buraczki zasmażane,ziemniaki,kompot owocowy
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,jaja,seler
kolacja:polędwica sopocka,pomidor,pieczywo mieszane ,masło,herbata,
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,śladowe gorczycy i selera
energia:2237,41 kcal,tłuszcz 55,31g,kwasy tłuszczowe nasycone 27,03g,węglowodany379,39g,cukier62,17g,białko89,97 w tym rośl.36,78g i zw.49,18g ,sól 6,5g
Skład jadłospisu
Śniadanie
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu (10g)
- Ser typu "Feta" (10g)
- Ser twarogowy półtłusty (30g)
- Koper ogrodowy (2g)
- Chleb zwykły (100g)
- Sałata (10g)
- kasza kukurydziana (30g)
- Ogórek (40g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Masło ekstra (10g)
- Szczypiorek (3g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (3g)
- Cukier (15g)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu (300g)
- Kawa zbożowa (10g)
-sól (2g)
Obiad
- Śmietana, 18% tłuszczu (5g)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry (100g)
- Pietruszka, liście (3g)
- Marchew (30g)
- Por (5g)
- Jaja kurze całe (10g)
- Bułka tarta (10g)
- Ryż biały (30g)
- Burak (200g)
- Masło ekstra (10g)
- Cukier (10g)
- Śmietanka kremowa, 30% tłuszczu (5g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (3g)
- Mąka pszenna, typ 500 (10g)
- Ziemniaki, średnio (300g)
- Pietruszka, korzeń (10g)
- Mieszanka owocowa, mrożona (30g)
- Seler korzeniowy (10g)
- Koper ogrodowy (5g)
- Kości, wywar (20g)
-sól(1g)
Kolacja
- Polędwica sopocka (40g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Cukier (15g)
- Masło ekstra (10g)
- Pomidor (100g)
- Chleb zwykły (100g)
- Herbata, napar bez cukru (10g)
10.09.2019r
śniadanie:płatki jęczmienne ,jajko w majonezie,papryka,pieczywo mieszane, masło,kawa zbożowa
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,jaja
obiad:kapuśniak z kiszonej kapusty,makaron z twarogiem,surówka z marchwi i jabłka,kompot owocowy
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,seler
kolacja:pasta z makreli wędzonej, kiszony ogórek, masło , pieczywo mieszane,herbata
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,ryby,jaja
energia:2456,31 kcal,tłuszcz 77,43g,kwasy tłuszczowe nasycone 34,14g,węglowodany377,47g,cukier55,09g,białko 89,67 w tym rośl.39,03g i zw.50,63g,sól 9,3g
Skład jadłospisu
Śniadanie
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu (300g)
- Płatki jęczmienne (30g)
- Papryka czerwona (30g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Masło ekstra (10g)
- Cukier (15g)
- Jaja kurze całe (75g)
- Chleb zwykły (100g)
- Majonez domowy z olejem rzepakowym (5g)
- Kawa zbożowa (10g)
Obiad
- Ser typu "Feta" (20g)
- Kości, wywar (20g)
- Ser twarogowy półtłusty (100g)
- Kapusta kwaszona (100g)
- Marchew (30g)
- Sałatka z czerwonej kapusty, konserwowa (10g)
- Mieszanka owocowa, mrożona (30g)
- Por (5g)
- Mąka pszenna, typ 500 (3g)
- Masło ekstra (10g)
- Cukier (15g)
- Makaron bezjajeczny (100g)
- Sól biała (0,5g)
- Pietruszka, korzeń (10g)
- Ziemniaki, średnio (150g)
- Cebula (10g)
- Wieprzowina, boczek bez kości (20g)
Kolacja
- Makrela, wędzona (30g)
- Pietruszka, liście (3g)
- Sól biała (0,2g)
- Cukier (15g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (2g)
- Majonez domowy z olejem rzepakowym (3g)
- Szczypiorek (2g)
- Masło ekstra (10g)
- Ogórek kwaszony (100g)
- Szczypiorek (3g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Chleb zwykły (100g)
- Herbata, napar bez cukru (10g)
11.09.2019r
śniadanie:kasza jaglana na mleku,.ser żółty, masło,pieczywo mieszane,buraczki z papryką,kawa zbożowa
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,
obiad:pomidorowa z ryżem, udko kurczaka pieczone, ziemniaki,brokuł z bułką i masłem,kisiel do picia
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,seler
kolacja: pasztet drobiowy,surówka z kiszonej kapusty, masło, pieczywo mieszane
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,jaja,śladowe selera i gorczycy,soi
energia:2628,4 kcal,tłuszcz 95,96g,kwasy tłuszczowe nasycone 39,58g,węglowodany358,43g,cukier 53,22g,białko 117,78 w tym rośl.42,43g i zw.75,34g,sól 7,75g
Skład jadłospisu
Śniadanie
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu (300g)
- Ser, Edamski tłusty (40g)
- Papryka czerwona (20g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Kasza jaglana (30g)
- Masło ekstra (10g)
- Burak (150g)
- Chleb zwykły (100g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (3g)
- Cukier (15g)
- Cebula (2g)
- Sól biała (0,1g)
- Kawa zbożowa (10g)
Obiad
- Śmietanka kremowa, 30% tłuszczu (5g)
- Kości, wywar (20g)
- Śmietana, 18% tłuszczu (5g)
- Koper ogrodowy (3g)
- Kurczak, tuszka (250g)
- Koncentrat pomidorowy, 30% (30g)
- Pietruszka, liście (3g)
- Pietruszka, korzeń (10g)
- Masło ekstra (5g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (5g)
- Ziemniaki, średnio (250g)
- Sól biała (1g)
- Bułka tarta (5g)
- Ryż biały (30g)
- Cukier (10g)
- Mąka pszenna, typ 500 (5g)
- Por (5g)
- Kisiel w proszku (5g)
- Seler korzeniowy (10g)
- Marchew (30g)
- Brokuły, mrożone (200g)
Kolacja
- Pasztet pieczony (50g)
- Chleb zwykły (100g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Cukier (5g)
- Kapusta kwaszona (120g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (3g)
- Cebula (3g)
- Masło ekstra (10g)
- Herbata, napar bez cukru (10g)
12.09.2019r
śniadanie:zacierka na mleku,twaróg z pomidorem i szczypiorkiem, masło,pieczywo mieszane,kawa zbożowa
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,
obiad:żurek z kiełbasą, gołąbek z mięsem i ryżem, sos pomidorowy ,ziemniaki,marchewka z groszkiem,kompot owocowy
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,seler,jaja
kolacja:wędlina drobiowa,pieczywo mieszane,masło,sałatka z papryki i kiszonego z olejem, herbata
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,śladowe selera i gorczycy
energia:2188,41 kcal,tłuszcz 67,3g,kwasy tłuszczowe nasycone 30,2g,węglowodany352,0g,cukier56,78g,białko 80,27 w tym rośl.37,08g i zw.43,2g,sól 6,8g
Skład jadłospisu
Śniadanie
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu (10g)
- Ser twarogowy półtłusty (30g)
- Pomidor (100g)
- Szczypiorek (3g)
- Ser typu "Feta" (10g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Masło ekstra (10g)
- Chleb zwykły (100g)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu (300g)
- Cukier (15g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (3g)
- Kawa zbożowa (10g)
Obiad
- Śmietanka kremowa, 30% tłuszczu (5g)
- Śmietana, 18% tłuszczu (5g)
- Kiełbasa zwyczajna (20g)
- Kości, wywar (20g)
- Koncentrat pomidorowy, 30% (10g)
- Pietruszka, liście (3g)
- Marchew (30g)
- Por (5g)
- Ziemniaki, średnio (250g)
- Mieszanka owocowa, mrożona (20g)
- Jaja kurze całe (10g)
- Koper ogrodowy (5g)
- Seler korzeniowy (10g)
- Masło ekstra (5g)
- Ryż biały (20g)
- Cukier (15g)
- Mąka pszenna, typ 1850 (10g)
- Sól biała (1g)
- Marchew z groszkiem, mrożona (150g)
- Mieszanka owocowa, mrożona (20g)
- Pietruszka, korzeń (10g)
- Kapusta biała (200g)
- Wieprzowina, łopatka (80g)
Kolacja
- Szynka z indyka (40g)
- Herbata, napar bez cukru (10g)
- Sól biała (0,1g)
- Cukier (15g)
- Ogórek kwaszony (20g)
- Pietruszka, liście (2g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (3g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Chleb zwykły (100g)
- Papryka czerwona (50g)
- Masło ekstra (10g)
13.09.2019r
śniadanie:płatki owsiane na mleku,dżem,ser topiony,sałata lodowa z zielonym ogórkiem,masło pieczywo mieszane, kawa zbożowa
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,
obiad: barszcz ukraiński ,ryba panierowana,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty,kompot owocowy
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,seler,jaja,ryba
kolacja:sałatka jarzynowa,pieczywo mieszane,masło,herbata
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,seler,śladowe gorczycy,jaja
energia:2214,71 kcal,tłuszcz 69,27g,kwasy tłuszczowe nasycone 23,65g,węglowodany348,2g,cukier53,43g,białko 82,47w tym rośl.37,08g i zw.45,3g,sól 8,5g
Skład jadłospisu
Śniadanie
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu (300g)
- Sałata (5g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Chleb zwykły (100g)
- Szczypiorek (2g)
- Ser topiony, edamski (17,5g)
- Płatki owsiane (30g)
- Cukier (15g)
- Masło ekstra (10g)
- Dżem brzoskwiniowy, niskosłodzony (25g)
- Sól biała (0,1g)
- Kawa zbożowa (10g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (3g)
Obiad
- Kości, wywar (20g)
- Dorsz, świeży, filety bez skóry (120g)
- Kapusta kwaszona (150g)
- Cebula (10g)
- Por (5g)
- Ziemniaki, średnio (250g)
- Bułka tarta (10g)
- Seler korzeniowy (10g)
- Pietruszka, korzeń (10g)
- Marchew (30g)
- Mieszanka owocowa, mrożona (20g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (15g)
- Jabłko (10g)
- Jaja kurze całe (10g)
- Mąka pszenna, typ 500 (10g)
- Cukier (10g)
- Pietruszka, liście (2g)
- Sól biała (1g)
- Koper ogrodowy (3g)
- Burak (100g)
Kolacja
- Polędwica z piersi kurczaka (40g)
- Kukurydza, konserwowa (10g)
- Jaja kurze całe (25g)
- Herbata, napar bez cukru (10g)
- Majonez domowy z olejem rzepakowym (10g)
- Sól biała (0,4g)
- Ziemniaki, średnio (20g)
- Ciasto kruche podstawowe (15g)
- Groszek zielony, konserwowy, bez zalewy (10g)
- Masło ekstra (10g)
- Chleb zwykły (100g)
- Por (2g)
- Seler korzeniowy (10g)
- Jabłko (3g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Marchew (30g)
- Pietruszka, korzeń (10g)
- Ogórek kwaszony (20g)
14.09.2019 r
śniadanie:makaron na mleku,jajecznica ze szczypiorkiem,pomidor,masło,pieczywo mieszane,kawa zbożowa
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,jaja
obiad:zupa zacierkowa,zraz z pieczarką,sos, kasza gryczana,buraczki zasmażane,kompot owocowy
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,jaja,seler
kolacja:szynka wędzona, sałatka z kiszonego ogórka, masło , pieczywo mieszane, herbata
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,śladowe gorczycy i selera
energia:2597,37 kcal,tłuszcz 89,54g,kwasy tłuszczowe nasycone 36,62g,węglowodany382,57g,cukier55,76g,białko 96,89g w tym rośl.47,32g i zw.49,57g,sól 8,8g
Skład jadłospisu
Śniadanie
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu (300g)
- Pomidor (80g)
- Makaron bezjajeczny (30g)
- Jaja kurze całe (100g)
- Masło ekstra (15g)
- Chleb zwykły (100g)
- Cukier (15g)
- Sól biała (0,2g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Kawa zbożowa (10g)
- Szczypiorek (3g)
Obiad
- Śmietana, 18% tłuszczu (5g)
- Wieprzowina, szynka surowa (100g)
- Marchew (30g)
- Koper ogrodowy (3g)
- Mieszanka owocowa, mrożona (20g)
- Pietruszka, korzeń (10g)
- Kości, wywar (20g)
- Masło ekstra (5g)
- Kasza gryczana (100g)
- Pieczarka uprawna, świeża (50g)
- Pietruszka, liście (3g)
- Makaron zacierka(30g)
- Jaja kurze całe (10g)
- Cukier (5g)
- Sól biała (1g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (5g)
- Mąka pszenna, typ 500 (5g)
- Bułka tarta (10g)
- Burak (200g)
- Cebula (5g)
Kolacja
- Szynka wiejska (40g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (3g)
- Masło ekstra (10g)
- Ogórek kwaszony (120g)
- Chleb zwykły (100g)
- Cukier (15g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Szczypiorek (3g)
- Herbata, napar bez cukru (10g)
15.09.2019r
śniadanie:płatki ryżowe na mleku,miód,twaróg,ogórek zielony,masło, pieczywo mieszane,kawa zbożowa
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,
obiad:zupa brokułowa z makaronem,schab duszony,sos ,ziemniaki,surówka z białej z majonezem,kompot owocowy
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,seler,jaja,gorczyca
kolacja:galaretka drobiowa,surówka z pora i marchewki,masło , pieczywo mieszane, herbata
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,seler
energia:2640,17kcal,tłuszcz 69,43g,kwasy tłuszczowe nasycone 28,52g,węglowodany422,52g,cukier54,28g,białko 118,43g w tym rośl.44,12g i zw.72,26g,sól 7,0g
Skład jadłospisu
Śniadanie
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu (10g)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu (300g)
- Ogórek (30g)
- Chleb zwykły (150g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Masło ekstra (10g)
- Cukier (15g)
- płatki ryżowe (30g)
- Ser twarogowy półtłusty (30g)
- Kawa zbożowa (10g)
- Szczypiorek (3g)
- Ser typu "Feta" (10g)
Obiad
- Śmietanka kremowa, 30% tłuszczu (5g)
- Wieprzowina, schab surowy z kością (180g)
- Śmietana, 18% tłuszczu (5g)
- Marchew (50g)
- Pietruszka, korzeń (10g)
- Ziemniaki, średnio (250g)
- Pietruszka, liście (3g)
- Mąka pszenna, typ 500 (5g)
- Makaron bezjajeczny (30g)
- Cukier (10g)
- Majonez domowy z olejem rzepakowym (5g)
- Kapusta biała (150g)
- Mieszanka owocowa, mrożona (20g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (3g)
- Cebula (5g)
- Seler korzeniowy (10g)
- Sól biała (1g)
- Por (5g)
- Koper ogrodowy (3g)
- Jabłko (5g)
- Brokuły, mrożone (100g)
Kolacja
- Kura, tuszka (50g)
- Marchew (20g)
- Marchew (100g)
- Żelatyna (10g)
- Sól biała (0,5g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Jabłko (10g)
- Chleb zwykły (150g)
- Seler korzeniowy (5g)
- Cukier (15g)
- Pietruszka, liście (2g)
- Pietruszka, korzeń (5g)
- Śmietana, 18% tłuszczu (5g)
- Por (20g)
- Masło ekstra (10g)
- Herbata, napar bez cukru (10g)
16.09.2019r
śniadanie:płatki jęczmienne na mleku,parówka,ketchup, masło, pieczywo mieszane kawa zbożowa
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,śladowe selera i gorczycy,soi
obiad:zupa szczawiowa z jajkiem, ryż z jabłkiem ,cynamonem, rodzynkami i śmietaną,kisiel do picia
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,seler,jajka
kolacja:sałatka ziemniaczana z szynką,pieczywo mieszane,masło,herbata
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,jaja,śladowe gorczycy i selera,soi
energia:2510,25 kcal,tłuszcz 88,28g,kwasy tłuszczowe nasycone 36,19g,węglowodany387,39g,cukier54,86g,białko 69,46g w tym rośl.35,4g i zw.34,06g,sól 7,9g
Skład jadłospisu
Śniadanie
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu (300g)
- Parówki popularne (80g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Masło ekstra (10g)
- Cukier (15g)
- Kawa zbożowa (10g)
- Chleb zwykły (100g)
- Sos keczup (20g)
-płatki jęczmienne (30g)
Obiad
- Śmietanka kremowa, 30% tłuszczu (5g)
- Śmietana, 18% tłuszczu (20g)
- Marchew (30g)
- Seler korzeniowy (10g)
- Szczaw (50g)
- Ziemniaki, średnio (100g)
- Masło ekstra (5g)
- Pietruszka, korzeń (10g)
- Kisiel w proszku (5g)
- Ryż biały (100g)
- Jaja kurze całe (50g)
- Mąka pszenna, typ 500 (5g)
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu (10g)
- Cukier (10g)
- Por (5g)
- Kości, wywar (20g)
-rodzynki(10g)
Kolacja
- Szynka wiejska (30g)
- Herbata, napar bez cukru (10g)
- Groszek zielony, mrożony (20g)
- Pietruszka, liście (3g)
- Majonez domowy z olejem rzepakowym (10g)
- Cukier (15g)
- Jaja kurze całe (25g)
- Chleb zwykły (100g)
- Masło ekstra (10g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Ziemniaki, średnio (50g)
- Szczypiorek (3g)
- Kukurydza, konserwowa (20g)
17.09.2019r
śniadanie:kasza manna na mleku,ser żółty, miód,pomidor,masło ,pieczywo mieszane,kawa zbożowa
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,
obiad:rosół z makaronem , filet drobiowy pieczony, mizeria ze śmietaną,ziemniaki,kompot z jabłek
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,seler
kolacja:pieczeń rzymska ,masło, pieczywo mieszane, buraczki z jabłkiem,herbata
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,śladowe gorczycy i selera,soi,jaja
energia:2340,83kcal,tłuszcz 66,32g,kwasy tłuszczowe nasycone 25,28g,węglowodany368,97g,cukier58,2g,białko 95,1g w tym rośl.36,45g i zw.58,69g,sól 5,5g
Skład jadłospisu
Śniadanie
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu (300g)
- Ser, Edamski tłusty (30g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Masło ekstra (10g)
- Cukier (15g)
- Miód pszczeli (20g)
- Kawa zbożowa (10g)
- Kasza manna (30g)
- Chleb zwykły (100g)
Obiad
- Śmietana, 18% tłuszczu (10g)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry (120g)
- Kura, tuszka (50g)
- Marchew (30g)
- Pietruszka, korzeń (10g)
- Pietruszka, liście (3g)
- Ogórek (120g)
- Makaron bezjajeczny (30g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (10g)
- Szczypiorek (3g)
- Cukier (5g)
- Seler korzeniowy (10g)
- Por (10g)
- Jabłko (30g)
- Ziemniaki, średnio (250g)
- Koper ogrodowy (3g)
Kolacja
- Pieczeń rzymska (40g)
- Herbata, napar bez cukru (10g)
- Chleb zwykły (100g)
- Cukier (15g)
- Jabłko (30g)
- Burak (200g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (5g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Masło ekstra (10g)
- Pomidor (80g)
18.09.2019r
śniadanie:płatki kukurydziane na mleku,naleśniki z dżemem,kakao
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,jaja
obiad:zupa grochowa, wątróbka drobiowa z cebulką,ziemniaki,surówka z czerwonej kapusty kompot owocowy
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,seler,
kolacja;szynka wędzona, masło,pieczywo mieszane, sałata lodowa z papryką,herbata
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,śladowe gorczycy i selera,soi,jaja
energia:2651,66kcal,tłuszcz 71,2g,kwasy tłuszczowe nasycone 29,55g,węglowodany407,24g,cukier 66,65g,białko 109,33g w tym rośl.48,52g i zw.60,81g,sól 7,5g
Skład jadłospisu
Śniadanie
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu (350g)
- Dżem truskawkowy, niskosłodzony (40g)
- Chleb zwykły (100g)
- Mąka pszenna, typ 500 (30g)
- Jaja kurze całe (10g)
- Masło ekstra (10g)
- Cukier (15g)
- Płatki kukurydziane (30g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu (50g)
- Kawa zbożowa (10g)
- Sól biała (0,2g)
- Kakao 16%, proszek (5g)
Obiad
- Kości, wywar (20g)
- Wieprzowina, boczek bez kości (20g)
- Wątróbka kurczaka (200g)
- Por (10g)
- Pietruszka, korzeń (10g)
- Marchew (30g)
- Cebula (10g)
- Kapusta czerwona (180g)
- Smalec (5g)
- Cukier (10g)
- Jabłko (20g)
- Sól biała (1g)
- Ziemniaki, średnio (250g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (5g)
- Mieszanka owocowa, mrożona (20g)
- Seler korzeniowy (10g)
- Mąka pszenna, typ 500 (10g)
- Koper ogrodowy (3g)
- Groch, nasiona suche (50g)
Kolacja
- Szynka kanapkowa (40g)
- Pomidor (80g)
- Masło ekstra (10g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (2g)
- Sałata (10g)
- Herbata, napar bez cukru (10g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Chleb zwykły (100g)
- Cukier (15g)
19.09.2019 r
śniadanie:ryż na mleku, pasta warzywna z fetą,pieczywo mieszane, masło kawa zbożowa
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,
obiad: krupnik z pęczaku ,ryba w sosie greckim, ziemniaki, kompot owocowy
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,seler,
kolacja:pasta jajeczna z serem żółtym i szynką ,masło,pieczywo mieszane, brokuł z masłem i bułką,herbata
alergeny:gluten,mleko i jego przetwory,śladowe gorczycy i selera
energia:2298,98kcal,tłuszcz 77,65g,kwasy tłuszczowe nasycone 30,94g,węglowodany 346,26g,cukier 43,05g,białko 84,15g w tym rośl.35,57g i zw.48,59g,sól 7,0g
Skład jadłospisu
Śniadanie
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu (300g)
- Koper ogrodowy (2g)
- Pietruszka, liście (2g)
- Marchew (20g)
- Szczypiorek (2g)
- Ryż biały (30g)
- Chleb zwykły (100g)
- Papryka czerwona (10g)
- Masło ekstra (10g)
- Kawa zbożowa (10g)
- Ser typu "Feta" (20g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Masło ekstra (5g)
- Cukier (15g)
- Cukinia (20g)
Obiad
- Dorsz, świeży, filety bez skóry (120g)
- Kości, wywar (20g)
- Marchew (30g)
- Por (20g)
- Seler korzeniowy (30g)
- Ziemniaki, średnio (200g)
- Kasza jęczmienna, pęczak (30g)
- Marchew (50g)
- Mąka pszenna, typ 500 (15g)
- Olej rzepakowy uniwersalny (15g)
- Pietruszka, korzeń (30g)
- Sól biała (1g)
- Mieszanka owocowa, mrożona (20g)
- Ciasto kruche podstawowe (10g)
- Koncentrat pomidorowy, 30% (20g)
- Pietruszka, liście (2g)
- Koper ogrodowy (2g)
- Cebula (10g)
Kolacja
- Ser, Edamski tłusty (30g)
- Chleb zwykły (100g)
- Sos żurawinowy ( lub z czerwonych porzeczek) i jabłek (0,2g)
- Majonez domowy z olejem rzepakowym (10g)
- Herbata, napar bez cukru (10g)
- Cukier (15g)
- Masło ekstra (10g)
- Chleb żytni razowy (50g)
- Jaja kurze całe (25g)
- Szynka wiejska (20g)
- Brokuły, mrożone (50g)
-masło(2g)
-bułka tarta(10g)