pismo_zywienie.tif
|
su Wojewódzki Specjalistyczny Szpital.
im. dr Wł. Biegańskiego () (c) 91-347 Łódź, ul. Kniaziewicza 1/5 „cenna ira) Wa
Informacja: tel. 42 251-60-11, 251 60-50, FAX. 42 251-60-55, Sekretariat Dyrektora: tel. 42 251-61-55, 42 251-60-59, Z-ca Dyrektora ds. Techniczno-Administracyjnych: tel. 42 251-60-60; Z-ca Dyrektora ds. Lecznictwa: tel. 42 251-62-50; Główna Księgowa: tel. 42 251-61-45; NIP 726-22-34-808; Regon 471219736.
Łódź, dnia 21.10.2019 roku
wSSzNo/4040 /2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska Adres e-mail: sprawa-16685Q0fedrowanie.siecobywatelska.pl
Odpowiedź na wniosek o informację publiczną z dnia 15.10.2019 r.
Zgodnie z wnioskiem dnia 15.10.2019 roku przesłanego droga elektroniczna na adres szpitalQQbieganski.com.pl przekazujemy następujące informacje:
1. W Szpitalu zatrudnione są dwie osoby na stanowisku dietetyka (1 i 72 etatu) w zał. zakres ich obowiązków.
2. Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada 321 i 20 pacjentów.
3. W Szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Informują o tym Pielęgniarki Oddziałowe lub Lekarze, ponadto informacje są wywieszane na tablicach ogłoszeń w Oddziałach
4. Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala wynosi 16,59 zł netto.
5. Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej, w podpisanej umowie nie określono minimalnej kwoty/procentową przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
6. Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków, określoną w załączniku do umowy zawartej z Firmą.
7. Wszpitalu Dietetyczka codziennie kontroluje jakość posiłków podawanych pacjentom.
8. Pielęgniarki kontrolują codziennie spożywanie odpowiedniej ilości pokarmu przez pacjentów.
9. W umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka.
|
inf_pub.tif
|
Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. dr Wł. Biegańskiego w Łodzi
INFORMACJA DLA OSÓB SKŁADAJĄCYCH WNIOSEKO UDOSTĘPNIENIE INFORMACJI PUBLICZNEJ
Zgodnie z treścią art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27
kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w
sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej: RODO), niniejszym
informuję, że:
1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. dr Wł. Biegańskiego w Łodzi 91-347, ul. Kniaziewicza 1/5, nr tel.: 42 251 60 11, fax.: 42 251 60 55 (dalej jako „Administrator”).
2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych w osobie Pani Anny Adamiak-Zielińskiej, z którą może się Pani/Pan skontaktować, pisząc na adres: 91-347 Łódź, ul. Kniaziewicza 1/5 z dopiskiem „Inspektor Ochrony Danych” lub poprzez adres email: iodoQ©Qbieganski.com.pl.
3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w celu udzielenia odpowiedzi na złożony wniosek o udostępnienie informacji publicznej, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. C) RODO, w związku z przepisami ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (tj. Dz.U.2019 r., poz. 1429, z późn.zm.).
4. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą.:
e pracownicy i współpracownicy Administratora, uczestniczący w procesie udzielania odpowiedzi na złożony wniosek o udostępnienie informacji publicznej,
e podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie przepisów prawa, wtym m.in. Sąd, Prokuratura,
e podmioty świadczące na rzecz Administratora usługi prawne,
e dostawcy i realizatorzy usług IT w zakresie obsługi systemów informatycznych.
5. Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego, w tym również do organizacji międzynarodowych.
6. Administrator będzie przechowywał Pani/Pana dane osobowe w terminie niezbędnym do udzielenia odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej, a następnie przez okres 5 lat od dnia załatwienia sprawy.
7. Przysługuje Pani/Panu prawo żądania dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, uzupełnienia, a nadto ograniczenia przetwarzania danych w sytuacjach wskazanych w przepisach prawa, w tym RODO. Prawo usunięcia danych może być realizowane wyłącznie po upływie okresów, o których mowa w ust. 6 powyżej, o ile obowiązek przetwarzania przez Administratora danych osobowych przez okres dłuższy nie będzie wynikał z innych przepisów prawa.
8. W przypadku, gdy Administrator przetwarza Pani/Pana dane osobowe wyłącznie na podstawie wyrażonej przez Panią/Pana zgody, ma Pani/Pan prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
9. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (00-193 Warszawa, ul. Stawki 2), gdy uzna Pani/Pan, że Administrator przetwarza Pani/Pana dane w sposób niezgodny z przepisami RODO.
10.Podanie przez Panią/Pana danych osobowych nie jest obowiązkowe, jednakże ich podanie może ułatwić i umożliwić udzielenie odpowiedzi na złożony przez Panią/Pana wniosek o udostępnienie informacji publicznej.
11.Pani/Pana dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanemu przetwarzaniu oraz nie będą profilowane.
Ponadto informujemy, że ze względu na bezpieczeństwo personelu i ochronę mienia, w Szpitalu uruchomiony
jest monitoring wizyjny, któremu podlegają wjazdy i wejścia na teren Szpitala, teren Szpitala, przestrzenie
publiczne wewnątrz budynków, w szczególności ciągi komunikacyjne. Nagrania są przechowywane przez okres nie dłuższy niż 90 dni iudostępniane wyłącznie organom uprawnionym na podstawie przepisów prawnych.
|
zakresy.pdf
|
Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. dr WŁ. Biegańskiego w Łodzi
Zakres zadań, obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności DIETETYCZKA
$1
1. Dietetyczka podlega służbowo pielęgniarce naczelnej szpitala. - 2. W zakresie wykonywania swoich obowiązków współpracuje z pielęgniarkami, lekarzami, personelem pomocniczym oraz personelem zatrudnionym przez firmę żywieniową.
$2
Dietetyczka realizuje żywienie pacjentów według ustalonego planu, stanu pacjenta, ustalonego programu
leczniczo — diagnostycznego, a w szczególności do zadań jej należy:
1. Udział w doborze diety — według ogólnych zaleceń lekarza, dostosowanej do stanu zdrowia pacjenta, jego wieku oraz indywidualnych nawyków lub zasad żywienia.
2. Kontrolowanie diet wymagających dokładności wagowej, kalorycznej i jakościowej.
3. Planowanie jadłospisów w zakresie przyjętych diet na okres 10 dni.
4. Przekazywanie zamówień odnośnie zapotrzebowania ilościowego na posiłki na dzień następny. Ustalanie wszystkich szczegółów z firmą żywieniową.
5. Prowadzenie kontroli sposobu przygotowywania posiłków oraz formy i warunków transportu z kuchni do
szpitala oraz na oddziały i do indywidualnych pacjentów.
Uczestniczenia w dystrybucji posiłków chorym na oddziałach.
Prowadzenie nadzoru nad stanem kuchenek oddziałowych oraz miejsc do przechowywania żywności
chorych (lodówki dla pacjentów, szafki przyłóżkowe)
8. Egzekwowanie utrzymania właściwego stanu sanitarno — epidemiologicznego od osób pracujących w kuchenkach oddziałowych, biorących również udział przy dystrybucji posiłków dla chorych.
9. - Zbieranie uwag na temat sposobu przygotowywania posiłków i diet, jakości, temperatury walorów smakowych i ilościowych — od pielęgniarek oddziałowych oraz pacjentów.
10. Ścisła współpraca z pielęgniarkami oddziałowymi w zakresie żywienia chorych.
11. Prowadzenie obowiązującej dokumentacji.
12. Z upoważnienia Dyrektora szpitala okresowe dokonywanie wizytacji kuchni centralnej, w celu oceny istniejących warunków i sposobu przygotowywania posiłków.
13. Propagowanie zasad racjonalnego odżywiania. Udzielanie informacji chorym oraz rodzinom na temat specyficznych form żywienia oraz zasad stosowania określonych diet.
14. Dietetyczka współpracuje z personelem medycznym szpitala oraz firmą zewnętrzną przygotowującą posiłki dla pacjentów.
15. Dietetyczka jest zobowiązana wykonywać doraźnie lub okresowo czynności związane z charakterem pracy, nie przekraczających jej kompetencji na polecenie swoich przełożonych.
So
$3
Dietetyczka ma prawo:
l. Zgłaszania uwag co do organizacji i wyposażenia stanowisk pracy oraz pracy działów pomocniczych szpitala.
2. Zgłaszania swoich uwag, spostrzeżeń i wniosków dotyczących żywienia oraz dystrybucji posiłków.
3. - Informowania chorych o formie i sposobie żywienia oraz zalecanych zgodnie z decyzją lekarza dietach
Z powyższym zakresem zapoznałam się
.ZGNIARKA iP znggo Szpitala
(naczelna pielęgniarka) (data, czytelny podpis pracownika)
Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. dr Wł. Biegańskiego
w Łodzi
10.
Zakres zadań, obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności DIETETYK
81
Dietetyk podlega służbowo ordynatorowi oddziału W zakresie wykonywania swoich obowiązków współpracuje z pielęgniarkami, lekarzami, personelem pomocniczym oraz personelem zatrudnionym przez firmę żywieniową
82
Udział w doborze diety - według ogólnych zaleceń lekarza, dostosowanej do stanu zdrowia pacjenta, jego wieku oraz indywidualnych nawyków lub zasad żywienia
Kontrolowanie diet wymagających dokładności wagowej, kalorycznej i jakościowej Uczestniczenie w dystrybucji posiłków chorym na oddziałach
Prowadzenie nadzoru nad stanem kuchenek oddziałowych oraz miejsc do przechowywania żywności chorych (lodówki dla pacjentów, szafki przyłóżkowe)
Zbieranie uwag na temat sposobu przygotowywania posiłków i diet, jakości, temperatury, walorów smakowych i ilościowych - od pielęgniarki oddziałowej oraz pacjentów
Ścisła współpraca z pielęgniarką oddziałową w zakresie żywienia chorych
Propagowanie zasad racjonalnego odżywiania. Udzielanie informacji chorym oraz rodzinom na temat specyficznych form żywienia oraz zasad stosowania określonych diet
Edukacja pacjentów w zakresie zasad prawidłowego żywienia
Przygotowywanie zaleceń żywieniowych dla pacjentów
Dietetyk jest zobowiązany wykonywać doraźnie lub okresowo czynności związane z charakterem pracy, nie przekraczających jej kompetencji na polecenie swoich przełożonych
83
Dietetyk ma prawo:
1.
Zgłaszania uwag co do organizacji i wyposażenia stanowisk pracy oraz pracy działów pomocniczych szpitala
Zgłaszania swoich uwag, spostrzeżeń i wniosków dotyczących żywienia oraz dystrybucji posiłków
Informowania chorych o formie i sposobie żywienia oraz zalecanych zgodnie z decyzją lekarza dietach
Z powyższym zakresem zapoznałam się
R OREW: 18 0.-22Ą. Rupran shea...
(ordynator oddziału) (data, czytelny podpis pracownika)
|
jmijalska.vcf
|
|