załącznik nr 3 do SIWZ
………………………………………………….
…………………………………………….
miejscowość, data
podpis i pieczątka Wykonawcy
Wykaz diet zgodny z obowiązującą nomenklaturą w
Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej MSWiA we Wrocławiu
I GRUPA
Dieta podstawowa („0”).
Dieta łatwostrawna („1”).
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu – to dieta niskotłuszczowa („4”).
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – to dieta cukrzycowa („5”).
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego – to dieta oszczędzająca („7”).
II GRUPA
Diety indywidualne / specjalne – wg indywidualnych zleceń lekarskich jak:
Dieta płynna wysoko odżywcza.
Dieta papkowata.
Dieta bogato białkowa.
Dieta bezresztkowa.
Dieta ziemniaczana.
Dieta bezglutenowa.
Dieta w anoreksji i inne.
Opracowano na podstawie: Praca Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻŻ).
Helena Szczygłowa – System dietetyczny dla zakładów służby zdrowia.
załącznik nr 3 do SIWZ
………………………………………………….
…………………………………………….
miejscowość, data
podpis i pieczątka Wykonawcy
„0” Dieta podstawowa – 3 podstawowe posiłki
Żywienie podstawowe zwane dietą podstawową zaleca się chorym przebywającym na leczeniu w
szpitalach, którzy nie wymagają rygorystycznego żywienia dietetycznego. Powinno ono spełniać
wymagania racjonalnego żywienia ludzi zdrowych, tzn. ma zabezpieczyć zapotrzebowanie pacjenta na
energię oraz na wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania
organizmu, utrzymania należnej masy ciała i zachowania zdrowia. W żywieniu podstawowym
dozwolone są wszystkie produkty i potrawy oraz wszystkie techniki sporządzania posiłków.
Założenie dla diety podstawowej:
Kcal
2200 - 2300
Białko ogółem w g
80 - 85 (Białko zwierzęce 40g)
Tłuszcze w g
70 - 77
Węglowodany w g
280 - 310
„1” Dieta łatwo strawna – 3 podstawowe posiłki
Dieta łatwo strawna najczęściej znajduje zastosowanie w schorzeniach układu trawiennego, w
zaburzeniach krążenia płucnego (zawał), w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, w
chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką oraz w żywieniu osób w wieku podeszłym. Celem
diety jest dostarczenie choremu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczenie
produktów i potraw ciężkostrawnych. Wartość zużycia produktów na przygotowanie posiłków
(osobodzień) dla diety łatwo strawnej należy obliczyć zachowując wymagane normy.
Założenie dla diety ławo strawnej:
Kcal
2200 - 2250
Białko ogółem w g
75 - 80
Tłuszcze w g
70 - 75
Węglowodany w g
300 - 310
„4” Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu – to dieta niskotłuszczowa - 3
podstawowe posiłki
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu ma zastosowanie w ostrym i przewlekłym zapaleniu
wątroby, trzustki, przewlekłym zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych, kamicy żółciowej oraz we
wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Dieta ta nie zawiera produktów trudno strawnych i
wzdymających. Ograniczenie tłuszczu jest konieczne ze względu na upośledzenie jego trawienia i
wchłaniania. Stosuje się tłuszcze tylko pochodzenia roślinnego. Ilość błonnika jest ograniczona, takie
produkty jak warzywa i owoce podawane są prawie wyłącznie w postaci gotowanej. Biorąc pod uwagę
zastosowanie omawianej diety w różnych przypadkach chorobowych, zachodzi konieczność jej
modyfikacji.
Założenie diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu – dieta niskotłuszczowa
Kcal
2100 - 2200
załącznik nr 3 do SIWZ
………………………………………………….
…………………………………………….
miejscowość, data
podpis i pieczątka Wykonawcy
Białko ogółem w g
80 - 90 (Białko zwierzęce 50g)
Tłuszcz w g
40 - 45
Węglowodany w g
340 - 370
„5” Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – to dieta cukrzycowa –
5 posiłków
Dieta ma zastosowanie w cukrzycy przy upośledzonej tolerancji glukozy. Celem diety jest obniżenie
stężenia glukozy we krwi i poprawa metabolizmu. Zadaniem diety jest uzyskanie jak najbardziej
prawidłowego poziomu cukru we krwi przy możliwie najmniejszych wahaniach w ciągu doby,
zapobieganie powstawaniu kwasicy i śpiączki oraz zapewnienie pożądanego stanu zdrowia. Dieta
polega na znacznym ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów, a więc cukrów, w związku z
tym także słodyczy i przetworów zawierających znaczny dodatek cukru. Ogranicza się również tłuszcze
(ze względu na profilaktykę powikłań naczyniowych), natomiast zwiększa się nieco ilość białka w
porównaniu do żywienia człowieka zdrowego.
Ze względu na występowanie u chorych dużych różnic w zdolności metabolizowania węglowodanów
dieta powinna być ustalana indywidualnie dla każdego pacjenta. Potrzeba indywidualizowania żywienia
wynika ponadto z różnic w zapotrzebowaniu chorego zależnie od wieku, płci, aktywności fizycznej, ze
stanu zaawansowania choroby i jej przebiegu, sposobu leczenia, jak również z istnienia schorzeń
towarzyszących, najczęściej otyłości i miażdżycy. W diecie tej należy uwzględnić zamienniki pod
względem zawartości węglowodanów.
Założenie dla diety cukrzycowej
Kcal
1600 - 2000
Białko w g
80 - 90
Tłuszcz w g
40 - 60
Węglowodany w g
240 - 280
UWAGA:
Dieta cukrzycowa może być 6, 7 lub 8- posiłkowa.
„7” Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego – to dieta oszczędzająca – 5 posiłków
-
dieta oszczędzająca ma zastosowanie w chorobie wrzodowej, żołądka i dwunastnicy,
-
w przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka,
-
w refluksie żołądkowo – przełykowym (przez zwiększone wydzielanie kwasu solnego więcej się go
dostaje do przełyku, nasilając objawy refluksu),
-
w dyspepsjach czynnościowych żołądka ( dolegliwości nie mające podłoża zmian organicznych).
Zadaniem diety jest:
-
dostarczenie pacjentowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych,
-
ograniczenie produktów i potraw pobudzających wydzielanie kwasu solnego,
załącznik nr 3 do SIWZ
………………………………………………….
…………………………………………….
miejscowość, data
podpis i pieczątka Wykonawcy
-
neutralizowanie soku żołądkowego,
-
niedrażnienie chemiczne, mechaniczne, termiczne błony śluzowej żołądka.
Jest to dieta oszczędzająca w której ograniczamy mocne rosoły, buliony, esencjonalne wywary
warzywne, grzybowe, galarety, wody gazowane, kwaśne napoje, nie rozcieńczone soki z owoców i
warzyw, kawę prawdziwą, mocną herbatę, produkty marynowane, wędzone, potrawy pikantne, słone,
smażone, pieczone, ostre przyprawy. Ograniczeniu podlega również błonnik pokarmowy, należy więc z
diety wyłączyć pieczywo razowe, grube kasze oraz surowe warzywa i owoce, które często dają objawy
dyspeptyczne: gniecenie, wzdęcia, w sposób mechaniczny podrażniają błonę śluzową żołądka. Posiłki
należy spożywać regularnie o jednakowych porach dnia w niewielkich objętościach - 5 razy dziennie.
Dieta powinna być dostosowana indywidualnie dla każdego chorego. Należy uwzględniać obserwacje
pacjenta i wyłączyć te pokarmy, które wywołują i nasilają dolegliwości.
Założenie dla diety oszczędzającej
Kcal
2100 - 2400
Białko ogółem w g
80 - 85
Tłuszcz w g
70 – 80
Węglowodany w g
300 – 320
Błonnik pokarmowy w g
20 – 25
Schemat diet w szpitalu SP MSWiA we Wrocławiu
Nr
diety
Nazwa diety
Udział
diet
Ilość posiłków
Wymagania Zamawiającego
„0”
Dieta podstawowa
10625 Składa się z 3
posiłków:
śniadanie,
obiad, kolacja
Zawiera:
wszystkie składniki pokarmowe
„1”
Dieta lekkostrawna
200
Składa się z 3
posiłków:
śniadanie,
obiad, kolacja
Zawiera:
białe pieczywo, chude mięso i wędliny,
sery, warzywa rozdrobnione, pogotowane
(buraki, marchew) z wykluczeniem:
warzyw ciężkostrawnych (kapusty
kwaszonej, ogórków konserwowych),
wzdymających (fasola, groch).
„4”
Dieta łatwostrawna z
ograniczeniem
tłuszczu
12250 Składa się z 3
posiłków:
śniadanie,
obiad, kolacja
Zawiera:
chude mleko, wędliny
gotowane warzywa
pieczywo pszenne
banany, jabłka bez skórek
rozcieńczone soki owocowe oliwa z oliwek
„5”
Dieta cukrzycowa z
ograniczeniem
węglowodanów
łatwoprzyswajalnych
9125
Składa się z 5
posiłków:
śniadanie, drugie
śniadanie, obiad,
podwieczorek
kolacja
Zawiera:
chude mięso i wędliny, drób, sery, mleko,
warzywa, owoce.
Nie dopuszcza się sosów, zabielanych zup,
mielonek, smażonego mięsa, pasztetów
„7”
Dieta
500
Składa się z 5
Jest to dieta oszczędzająca w której
załącznik nr 3 do SIWZ
………………………………………………….
…………………………………………….
miejscowość, data
podpis i pieczątka Wykonawcy
oszczędzająca
posiłków:
śniadanie, drugie
śniadanie, obiad,
podwieczorek,
kolacja
ograniczamy mocne rosoły, buliony,
esencjonalne wywary warzywne,
grzybowe, galarety, wody gazowane,
kwaśne napoje, nie rozcieńczone soki z
owoców i warzyw, kawę prawdziwą, mocną
herbatę, produkty marynowane, wędzone,
potrawy pikantne, słone, smażone,
pieczone, ostre przyprawy. Ograniczeniu
podlega również błonnik pokarmowy,
należy więc z diety wyłączyć pieczywo
razowe, grube kasze oraz surowe warzywa
i owoce.
Diety o zmienionej konsystencji
Dieta papkowata
250
Składa się z 3
posiłków:
śniadanie, obiad,
kolacja
Zawiera:
składniki diety zalecanej np.:
łatwostrawnej w formie zmiksowanej
Dieta pólpłynna
2500
Składa się z 3
posiłków:
śniadanie, obiad,
kolacja
Zawiera:
składniki diety zalecanej np.:
łatwostrawnej bogatobiałkowej w formie d
zmiksowanej - pólpłynnej.
Diety indywidualne
Dieta
łatwostrawna
bogatobiałkowa
1000
Składa się z 5
posiłków:
śniadanie, drugie
śniadanie, obiad,
podwieczorek,
kolacja
Zawiera:
mleko i przetwory mleczne, białko jaj,
chude mięsa i wędliny, cielęcina, drób,
ryby, ryż, płatki owsiane, kasze, pokarmy
gotowane, na parze
Zawartość białka w diecie: 100-150 g/dobę
Dieta bezsolna
10
Składa się z 3
posiłków:
śniadanie, obiad,
kolacja
Z diety eliminuje się sól zastępując np.:
ziołami.
Nie podajemy warzyw i owoców
zawierających sód np.: pomidor, seler.
Dieta bezmleczna
10
Składa się z 3
posiłków:
śniadanie, obiad,
kolacja
Z diety eliminuje się: mleko, twarogi, sery,
jogurty, śmietanę, masło.
Dieta bezglutenowa
10
Składa się z 3
posiłków:
śniadanie, obiad,
kolacja
Nie zawiera glutenu pochodzącego z ziaren
pszenicy, owsa, żyta, jęczmienia. Dieta
powinna być dobrze zbilansowana,
urozmaicona, uwzględniająca produkty
spożywcze pochodzące z różnych grup
żywności.
Dieta
bogatoresztkowa
10
Składa się z 3
posiłków:
śniadanie, obiad,
kolacja
Zawiera:
duże ilości błonnika, chleb żytni razowy
kasza gryczana, pęczak, ryż brązowy
warzywa, owoce 5xdz.300-500g
Dieta ziemniaczana
10
Składa się z 3
posiłków:
śniadanie, obiad,
kolacja
Urozmaicone potrawy, w których
podstawowym składnikiem pokarmowym
jest ziemniak.
Udział diet jest ilością szacunkową i może ulec zmianie.