WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY „Salus aegroti suprema lex”
im. Ludwika Perzyny w Kaliszu
Wojewódzki Szpital Zespolony im. Ludwika Perzyny w Kaliszu
Dyrektor Radosław Kołaciński
Kalisz, dn.22.10.2019r.
NO/075/ 537 /2019
Członkowie Zarządu
Szymon Osowski i Katarzyna Batko
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznych przesłany
pocztą elektroniczną: e-mail z dnia 15.10.2019r., Dyrekcja Wojewódzkiego Szpitala
Zespolonego im. Ludwika Perzyny w Kaliszu przesyła w załączeniu wskazane
informacje publiczne.
Sporządziła:
Mariola Czubocha
Dział Organizacyjny
tel. 62 7651379
WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY
tel. centr. +48 62 765 12 51 Im. Ludwika Perzyny w Kaliszu NIP 618-20 25 893
tel. sekr. +48 62 765 13 56 ul. Poznańska 79, 62-800 Kalisz REGON 300224440.
fax. +48 62 767 72 45 www. szpital.kalisz.pl KRS 0000251863
WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY
im. Ludwiką Perzyny w Kaliszu
ul. Poznańska 79, 62-800 Kalisz
Dział Higieny i Epidemiologii
Tel. 62 765 14 46, 765 1216
sprawa-16558Qfęedrowanie.siecobywatelska.pl
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.
Szpital zatrudnia dwóch dietetyków. Zakres obowiązków:
1. Prowadzi bieżący nadzór i bezpośrednią kontrolę jakości świadczonej usługi w zakresie
całodziennego żywienia pacjentów i dystrybucji posiłków do łóżka pacjenta w Szpitalu,
a w szczególności:
- ocenia i dopuszcza jadłospisy i diety dekadowe pod względem ich kaloryczności i wartości
odżywczych oraz doboru odpowiednich produktów do rodzaju diety,
- nadzoruje i kontroluje posiłki w zakresie ich kaloryczności i wartości odżywczej,
- czuwa nad jakością posiłków, wyrywkowo ocenia jakość wyrobu gotowego poprzez pobranie
próbki posiłku u wykonawcy usługi żywienia,
- monitoruje i kontroluje prawidłowość przebiegu procesu produkcyjnego na każdym etapie
iprzechowywania produktów żywnościowych (ocena organoleptyczna składników potrwa,
porcjowanie posiłków, waga porcji, czystość naczyń, temperatura posiłków),
- kontroluje zaplecze kuchenne pod kątem przygotowania i bieżącego utrzymania oraz stanu
higienicznego pomieszczeń, wyposażenia, naczyń stołowych i kuchennych, wózków, opakowań
transportowych i osób,
- kontroluje produkty i surowce stosowane przez wykonawcę usługi żywienia do sporządzania
posiłków,
- kontroluje prawidłowość przebiegu procesu wydawania posiłków, oceniając estetykę, higienę
naczyń i sztućców jednorazowych, wózków oraz osób rozdających posiłki, zgodność dostawy
z jadłospisem i wskazaną dietą, gramaturę posiłków i ich ilość, organoleptycznie gotowe
potrawy oraz temperaturę posiłków obiadowych i dań gorących podawanych do łóżka pacjenta,
sposób oznakowania diety,
- reklamuje dostawy po stwierdzeniu nieprawidłowości w realizowanym zamówieniu: rodzaju
diet, zgodności z jadłospisem, nieodpowiedniej jakości posiłków,
- kontroluje prawidłowość odbioru naczyń, sztućców wraz z resztkami żywności po skończonej
konsumpcji,
- sprawdza stosowanie zasad GMP/GHP i systemu HACCP, utrzymujących standardy higieniczne
oraz zapewniające bezpieczeństwo produkowanych posiłków,
- kontroluje utrzymanie w czystości wind wyłącznie przeznaczonych do wożenia posiłków wraz
z przynależnymi pomieszczeniami,
- dokumentuje na każdym etapie czynności monitorowania i kontroli, sporządża protokoły
i wnioski pokontrolne oraz formułuje i zgłasza propozycje poprawy jakości procesu produkcji
i dystrybucji posiłków.
2. Sporządza po każdym zakończonym miesiącu dokumenty potwierdzające należyte
wykonanie usługi żywienia, a w szczególności:
- faktycznej ilości wydanych posiłków,
- analizy ankiet oceny jakości sporządzonych na oddziałach szpitala,
- przyjęcia uwag od chorych dotyczących żywienia.
3.Wykonuje zlecone konsultacje dla pacjentów w oddziałach Szpitala oraz udziela porad
dietetycznych chorym i ich opiekunom, których sporządza wpisy w indywidualnej dokumentacji
medycznej pacjenta.
4. Prowadzi i dokumentuje analizę pisemnych i ustnych skarg pacjentów, dotyczących żywienia
w Szpitalu.
5. Sporządza, uczestniczy we wdrażaniu i dokonuje systematycznej weryfikacji standardów
i procedur, dotyczących stosowanej terapii żywieniowej w szpitalu, a w szczególności
stosowanych diet, kontroli bezpieczeństwa i higieny przygotowywania, dystrybucji i podawania
posiłków, nadzoru nad jakością dostarczanych usług żywienia, warunków przechowywania
żywności pacjentów.
6. Uczestniczy w przygotowywaniu i udzielaniu pacjentowi zaleceń i informacji na temat
prawidłowego odżywiania w okresie poszpitalnym.
7. Na bieżąco informuje przełożonych o aktualnej sytuacji i ewentualnych zagrożeniach,
związanych z organizowaniem żywienia zbiorowego w Szpitalu.
8. Wykonuje czynności bezpośrednio wiążące się z umową o pracę i kompetencjami
zawodowymi, w razie gdy zostały zlecone przez przełożonego.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
W 2018 roku przypadało 19 841 pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki 4
sposób informuje się o tym pacjentów?
Istnieje taka możliwość. Pacjenci informację uzyskują od pielęgniarek lub z tablicy informacyjnej na
oddziale.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
szpitala?
Wysokość dziennej stawki żywieniowej wynosi 18,80 brutto.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?
Tak, Szpital korzysta z usług firmy cateringowej. Umowa została zawarta po zakończeniu
postępowania o zamówienie publiczne. W postępowaniu określono szczegółowe zapisy dotyczące
raportu zużycia produktów w przeliczeniu na jedna osobę.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Szpital ma możliwość kontroli produktów przeznaczonych do produkcji posiłków dla pacjenta.
Wartości kaloryczne poszczególnych posiłków podawane są w codziennych jadłospisach. Dietetyk
szpitalny analizuje dopuszczenie dekadowych jadłospisów pod kątem m.in. wartości odżywczej i
kalorycznej. Po zakończonym miesiącu firma cateringowa przekazuje do szpitala raport: zużycia
produktów na jedną osobę co pozwala na monitorowanie jakości żywienia.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Posiłki kontrolowane są codziennie (za wyjątkiem weekendów) przez dietetyków szpitalnych.
Kontroli podlegają temperatura posiłków, zapach, wygląd, estetyka podania, dobór kolorystyczny
potraw, zgodność z jadłospisem (pod kątem realizowania dopuszczonej kaloryczności i wartości
odżywczych) oraz wyrywkowo smak.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada ża te kontrołe i jak często one się odbywają?
Jest to bieżąca kontrola w miejscu pobytu pacjenta.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Tak.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Tak, w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg i wniosków. Dział Organizacyjny koordynuje
wszelkie postępowania skargowe. W Szpitalu jest Rzecznik Praw Pacjenta.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitała w 2017 i 2018 roku.
W 2017 r. - 0, w 2018r. - 1 skarga.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu?
Brak informacji.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł
ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
W Szpitalu dostępnych jest 17 diet (plus modyfikacje zlecone przez lekarzy).
Są to następujące rodzaje diet:
- podstawowa,
- bogatoresztkowa,
- łatwo strawna,
- łatwo strawna bez mleka,
- łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu,
- łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
(żołądkowa, wątrobowa, ubogopurynowa),
- o zmienionej konsystencji (dieta papkowata, dieta płynna, dieta płynna wzmocniona, dieta do
żywienia przez zgłębnik lub przetokę (sondowa),
- kleikowa,
- ubogoenergetyczna,
- niskocholesterolowa,
- bogatobiałkowa / wysokokaloryczna,
- z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa niskokaloryczna lub
cukrzycowa insulinowa),
- niskobiałkowa,
- bezglutenowa,
- ubogoresztkowa,
- dla dzieci od ido 3 roku życia,
- modyfikowana (wg zaleceń lekarza).
Opracowania powyższych diet dokonano na podstawie następujących źródeł:
- „Praktyczny podręcznik dietetyki” pod redakcją prof. dr hab. n. med. M. Jarosza, wyd.
Instytutu Żywności i Żywienia, 2010,
- „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” pod redakcją prof. dr hab. n. med.
M. Jarosza, wyd. Instytutu Żywności i Żywienia, 2011,
- „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, H. Ciborowska, A. Rudnicka,
Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007,
- „Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób zakaźnych”, redakcja
naukowa M.Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008,
- „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach” pod redakcją prof. dr hab. med. J.
Dzieniszewski, dr med. L. Szponar, prof. dr hab. med. B. Szczygieł, prof. dr hab. med. J.
„Socha, Instytut Żywności i Żywienia, 2001,
= www.ncez.pl,
s, www .pediatria.com.pl; www.1000dni.pl.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
bezmiecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Szpitalsjest w stanie zapewnić pacjentowi każdą dietę.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Tak.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Tak.
(„KIEROWNIK
Dziakd Hi, ieny, i Fpidemiologii
Lu Aó>
Ę A Guluch
specjalistohiei y i epiddmiologii