W dniu 2019-10-16 o 11:26, Krystyna Jurczak pisze:
>
>
>
>
> --- Treść przekazanej wiadomości ---
> Temat: Fwd: Wniosek o informację publiczną
> Data: Wed, 16 Oct 2019 10:43:51 +0200
> Nadawca: Sekretariat <{{ email }}>
> Adresat: {{ email }}
>
>
>
>
>
>
> --- Treść przekazanej wiadomości ---
> Temat: Wniosek o informację publiczną
> Data: Tue, 15 Oct 2019 20:29:00 -0000
> Nadawca: {{ email }}
> Odpowiedź-Do: {{ email }}
> Adresat: {{ email }}
>
>
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
>
*Ad 1* "Uzdrowisko Rabka" S.A. zatrudnia dietetyków
>
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
>
*Ad 2* Na jednego dietetyka przypada około 200 pacjentów
>
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
>
*Ad 3* Dietetyczka przeprowadza prelekcje prelekcje wg harmonogramu w
określonym dniu. Dodatkowo wg zlecenia lekarskiego prowadzi indywidualne
porady z ustalonej diety .
>
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
>
*Ad 4* Wsad do kotła dla pacjenta z dieta podstawową wynosi 8,50 zł ,
natomiast dla pacjenta z dieta cukrzycową 9,50 zł
>
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
>
*Ad 5* Nie
>
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
>
*Ad 6* Nie
>
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
>
*Ad 7* Kontrolę przeprowadza  dietetyczka i szef kuchni bezposrednio po
przyrządzeniu posiłku
>
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
>
*Ad 8* Nie
>
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
>
*Ad 9* Nie dotyczy
>
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
>
*Ad 10* Kierownik obiektu i dietetyczka
>
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
>
*Ad 11* Wpłynęły 2 skargi .
>
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
>
*Ad 12* Nie
>
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
>
*Ad 13* Diety zostają opracowane przez dietetyka  : podstawowa ,
łatwostrawna , wątrobowa, trzustkowa, cukrzycowa, kleikowa,
wegetarianska , bezglutenowa.
>
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
>
*Ad 14* Zapewniamy wszystkie diety zlecone przez lekarza
>
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
>
*Ad 15* Tak
>
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
*Ad 16* Nie

--
Koordynator ds. procedur medycznych
Monika Chlebek
Uzdrowisko Rabka S.A.

> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: {{ email }}
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>