Janusz Król
Prezes Zarządu
Śląskie Centrum Reumatologii,
Rehabilitacji i Zapobiegania
Niepełnosprawności
im. gen. Jerzego Ziętka
w Ustroniu Sp. z 0.0.
ul. Szpitalna 11
43-450 Ustroń
tel. +48 33 854 26 40
Obsługa Pacjenta
+48 33 856 80 87
lub 33 854 29 42 wew. 333
Regon 243693791
NIP 5482667715
Nr KRS 0000527630
K.R. 000000013969
Kapitał zakładowy: 30 480 000,00 zł
www.reumatologiczny.pl
ISO 9001:2015
(RIPZIX53 |-1014
Ustroń, 30 października 2019r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ODPOWIEDŹ
na wniosek o udostępnienie informacji publicznej
Śląskiego Centrum Reumatologii, Rehabilitacji i Zapobiegania
Niepełnosprawności im. gen. J. Ziętka w Ustroniu Sp. z 0.0., w odpowiedzi na
wniosek o udostępnienie informacji publicznej złożony przez Sieć
Obywatelska Watchdog Polska w dniu 16 października 2019 r. — na podstawie
art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji
publicznej udzielając odpowiedzi na zadane w treści wniosku pytania,
przekazuje się następujące informacje:
Pyt. 1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez Szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Odp. W Centrum Reumatologii Sp. z o.o. zatrudniono dietetyka. W załączeniu
przedkładamy zakres obowiązków dietetyka.
Pyt. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka ?
Odp. Jest tylko jeden zatrudniony dietetyk, więc na jednego dietetyka
przypadają wszyscy pacjenci tj. ok. 180 pacjentów.
Pyt. 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odp. Tak, w Centrum Reumatologii Sp. z o.o. istnieje możliwość uzyskania
indywidualnej porady dietetyka, decyduje o tym lekarz po badaniu w dniu
przyjęcia lub w trakcie pobytu pacjenta na oddziale. Na zlecenie lekarza
prowadzącego dietetyk z pacjentem przeprowadza wywiad żywieniowy i na
podstawie tego wywiadu udziela porady żywieniowej. Pacjent dodatkowo
otrzymuje informacje dietetyczną w formie opracowanego wypisu dotyczącego
zaleceń żywieniowych. Karty informacyjne o żywieniu w okresie poszpitalnym
są dostępne dla wszystkich pacjentów na każdym oddziale naszego szpitala.
Pyt. 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na I pacjenta szpitala?
Odp. Wynosi 7 złotych na jednego pacjenta.
Janusz Król
Prezes Zarządu
Śląskie Centrum Reumatologii,
Rehabilitacji i Zapobiegania
Niepetnosprawności
im. gen. Jerzego Ziętka
w Ustroniu Sp. z 0.0.
ul. Szpitalna 11
43-450 Ustroń
tel. +48 33 854 26 40
Obsługa Pacjenta
+48 33 856 80 87
lub 33 854 29 42 wew. 333
Regon 243693791
NIP 5482667715
Nr KRS 0000527630
K.R. 000000013969
Kapitał zakładowy: 30 480 000,00 zł
www.reumatologiczny.pl
ISO 9001:2015
Pyt. 5. Czy Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
Odp. Nie.
Pytó. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków, chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilość konserwantów i barwników,
dodatków?
Odp. Wymagania jakościowe oraz aktualne wymagania obowiązującego prawa
żywnościowego używanych surowców i produktów do przygotowania
posiłków określone są w umowach do przetargów, specyfikacjach wyrobu
gotowego, kartach produktu.
Specyfikacje te zawierają :
. opis wyrobu,
. zastosowanie wyrobu,
. skład surowcowy,
. wymagania organoleptyczne, fizykochemiczne, mikrobiologiczne,
. warunki przechowywania,
. przeznaczenie konsumenckie .
Przy dostawie towaru dokonana jest pierwsza ocena produktu. W szpitalu
prowadzony jest rejestr dostaw do magazynu spożywczego. Jeżeli chodzi o
wartość odżywczą i kaloryczną posiłków Centrum Reumatologii Sp. z 0.0.
posiada program komputerowy przeznaczony do planowania, analizy i
obliczeń wartości energetycznej posiłku oraz wartości odżywczej ( białka,
tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych).
Przykładowy jadłospis w załączniku
Pyt. 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Odp. Tak, zwracamy uwagę na właściwy dobór produktów z uwzględnieniem
ich sezonowości, zwracamy uwagę na regularność ( przerwy nie dłuższy niż 6
godzin) oraz skład posiłków, a także sposób przygotowania potraw. Podczas
układania jadłospisów dekadowych uwzględniamy:
. zalecaną ilość warzyw i owoców w ciągu dnia,
. 2 razy w dekadzie w jadłospisie planujemy warzywa strączkowe,
. planujemy zamiennie za ziemniaki: kasze, makarony, ryż (jako dodatek
do zup i II dań),
. 2 razy w dekadzie planujemy rybę lub potrawy z dodatkiem ryb ( pasty
do śniadania lub kolacji)
. uwzględniamy mleko i produkty mleczne w posiłkach ( 3 razy w tyg
kawa zbożowa) pasty twarogowe do śniadania i kolacji
Janusz Król
Prezes Zarządu
Śląskie Centrum Reumatologii,
Rehabilitacji i Zapobiegania
Niepełnosprawności
im. gen. Jerzego Ziętka
w Ustroniu Sp. z 0.0.
ul. Szpitalna 11
43-450 Ustroń
tel. +48 33 854 26 40
Obsługa Pacjenta
+48 33 856 80 87
lub 33 854 29 42 wew. 333
Regon 243693791
NIP 5482667715
Nr KRS 0000527630
K.R. 000000013969
Kapitał zakładowy: 30 480 000,00 zł
www.reumatologiczny.pl
ISO 9001:2015
. do smażenia i przygotowania potraw używamy oleje roślinne,
. ograniczenie soli ( zamiennie zioła, przyprawy bez glutaminianu sodu)
. ograniczenie smażenia potraw ( 3 razy w dekadzie).
Przed wydaniem każda potrawa jest poddana ocenie organoleptycznej.
Za jakość wydawanych posiłków odpowiedzialny jest kierownik żywienia,
dietetyk, szef kuchni, kucharze.
Pyt.8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto ( stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często się one
odbywają.
Odp. Posiłki w Centrum Reumatologii Sp. z o.o. są podawane i spożywane na
jadalniach dla pacjentów. Pacjenci są obsługiwani przez personel kuchenki,
natomiast pacjenci z oddziału chirurgicznego i pacjenci leżący posiłki mają
dostarczone na salę. Posiłki są przygotowywane przez personel kuchenki
porcjowo ( śniadania, kolacje). Obiady są serwowane przez pracowników
kuchni porcjowo i podawane przez personel kuchenki pacjentom na
poszczególne zlecone diety.
Pyt. 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
Odp. Nie dotyczy
Pyt.l0.Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną
za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odp. Nie ma procedury zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia. Skargi zazwyczaj przyjmuje kierownik oddziału, następnie
oddziałowa przekazuje zastrzeżenia do Działu Żywienia.
Pyt.ll. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odp. Nie odnotowano w szpitalu skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /
zatrucia w 2017/2018 roku.
Byt.12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Odp. 12 — Lekarze nie mieli w 2018r. żadnego szkolenia w tym zakresie
Pyt. 13. Prosimy o podanie liczby i rodzaju diet stosowanych przez szpital ze
wskazaniem źródeł ich opracowania.
Janusz Król
Prezes Zarządu
Śląskie Centrum Reumatologii,
Rehabilitacji i Zapobiegania
Niepełnosprawności
im. gen. Jerzego Ziętka
w Ustroniu Sp. z o.o.
ul. Szpitalna 11
43-450 Ustroń
tel. +48 33 854 26 40
Obsługa Pacjenta
+48 33 856 80 87
lub 33 854 29 42 wew. 333
Regon 243693791
NIP 5482667715
Nr KRS 0000527630
K.R. 000000013969
Kapitał zakładowy: 30 480 000,00 zł
www.reumatologiczny.pl
ISO 9001:2015
Odp. W szpitalu ma zastosowanie 6 diet:
. podstawowa
. łatwo strawna ( lekkostrawna)
. wrzodowa
. niskopurynowa
. ubogoenergetyczna ( niskokaloryczna)
. cukrzycowa
Diety opracowane są na podstawie aktualnych norm żywieniowych zalecanych
przez Instytut Żywności i Żywienia, publikacje naukowe, oraz na podstawie
wiedzy dietetyka.
Pyt. 14 Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza ( np., bezglutenowej, bezmlecznej), to w jaki sposób zapewnia
wówczas posiłki?
Odp. W szpitalu przygotowujemy i zapewniamy diety indywidualne dla
pacjentów na podstawie zlecenia lekarza prowadzącego, w tym dietę:
. bezglutenowa,
. bezmleczna,
. w nietolerancjach pokarmowych
. inne
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską ?
Odp. Przygotowujemy dietę wegetariańską lub wegańską tylko na zlecenie
lekarza prowadzącego.
1ÓR Czy chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia ( np. wspomagające gojenie ran,
dostarczając dodatkowe ilości białka).
szpital zapewnia
Odp. Dla pacjentów wymagających zwiększonej ilości białka w diecie
codziennie zapewniamy dodatek białkowy ( np. jajko, twaróg, kefir, jogurt).
Dodatek białkowy wydawany jest na podstawie zlecenia lekarza
prowadzącego.
Z poważaniem
Centrum Reumaftótogii 86. z 0.0.
P arz.
Janusz Król