Specjalistyczny Szpital Wojewódzki
ż w Ciechanowie
B 06-400 Ciechanów, ul. Powstańców Wielkopolskich 2
Centrala : (23) 672 32 71-3, Sekretariat: (23) 672 31 27, Fax: (23) 672 27 64
e-mail: Sekretariat
NIP 566-10-19-200 REGON 000311622
AT-Ż / 18/ 074 / 19 Ciechanów, dnia 28 października 2019 roku
Pan Szymon Osowski
Pani Katarzyna Batko - Tołuć
Członkowie Zarządu
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
Na podstawie ustawy o dostępie do informacji publicznej z dnia 06 września
2001 roku (Dz.U.2019.1429 z późniejszymi zmianami), w związku z otrzymaniem
w dniu 15 października 2019 roku wniosku o udostępnienie informacji publicznej,
Specjalistyczny Szpital Wojewódzki w Ciechanowie, uprzejmie przekazuje
w formie elektronicznej informację wskazane we wniosku.
poważaniem
NYREKTOĆ
Andrzej Kamasa
(DazowSze.
serce Polski
Ciechanów, dnia 28 października 2019 roku
Pan Szymon Osowski
Pani Katarzyna Batko - Tołuć
Członkowie Zarządu
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
Na podstawie ustawy o dostępie do informacji publicznej z dnia 06 września 2001 roku
(Dz.U.2019.1429 z późniejszymi zmianami), w związku z otrzymaniem w dniu
15 października 2019 roku wniosku o udostępnienie informacji publicznej, Specjalistyczny
Szpital Wojewódzki w Ciechanowie, uprzejmie przekazuje w formie elektronicznej
informację wskazane we wniosku.
Z poważaniem
Andrzej Kamasa
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków. TAK 4 osoby Załącznik nr 3 zakres obowiązków
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? Od 80 do 120 pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
sposób informuje się o tym pacjentów? Istnieje możliwość uzyskania indywidułalnej porady
dietetyka. Zalecenia lekarzy.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
20,77 zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie
określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania
posiłków? NIE
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. TAK Załącznik nr 1
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada
za te kontrole i jak często one się odbywają? TAK Dietetyczki podczas nakładania na tace podczas
każdego posiłku z uwzględnieniem każdej diety
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? Pielęgniarki na oddziałach.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? Nie
dotyczy.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Obowiązuje Procedura Rozpatrywania skarg i wniosków w Specjalistycznym Szpitalu Wojewódzkim
w Ciechanowie — Kierownik Działu Żywienia.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. Nie było
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu? Szpital nie organizował takich szkoleń.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich
opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne
regulacje szpitala). 29 diet Załącznik nr 2 oraz załącznik nr 4.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej
czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? Jest możliwość
zmodyfikowania diety do wskazań lekarza.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia
(np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? TAK
SŃĘ Andrzej Kamasa
12.40. 003
MaRTust
EUN
ŁOSIA MAWNN A KL
toja RIESZAWE
NĄaco
SINĄ kmASTH
ZRYATŃ
KELŁKAT RF
D8IMD
RUREKY
xAlLET UUELSNA
zi NW BX
DUKACJI ZCEBUL
AONMNO"
XOLCJĄ
RGG WIĘSTBNC
NKSta
ictbdid DĘBIOCH
MOBI kONS
REL NI i
ści - łnj, BIL
h- 6h 35"
| - AA, KA
WY, 87,
SME DEN
ŁcRi
34 A
UD, GG
MS, 2S
31, o
ANS
s,
KOŃ Bi
AMJ
45%, po
A2B >
33,490
AMA
O
AN
RAS
NET
No, e
Ka
5 63 >
2404 Gw WŁ Ą
PODSLĄ KbWLY
b h K-
M. 2B Gie 3234
SU ASK Sido
PZ Na, ZW UYSN
3,28 2,66 2,49
8, 44 0,43
- h AO
M LAU NSZ, 18
6 s, OSY
AW BG 2%, Po ACE
O * bay
ó WB sh AR | EG
Q,48 — BO
GA. 3380 3,58
SWĄ NX% 55,30
[SS Aa 39 4sST
CZA ARAB ANY
g Ż AR
M,X5 AKU R ja
TAC4 rw! KA
SYSTEM / NOMENKLATURA DIET
01. Dieta podstawowa
02. Dieta łatwostrawna
02a- od 3 do 18 lat
02b- odl roku do 3 lat
02c- od 4 miesiąca do 1 roku
03. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
04. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego
05. Dieta papkowata
05a- bezmleczna
05b- od 1 roku do 18 lat
06. Dieta płynna
06a - płynna rozszerzona
07. Dieta płynna wzmocniona
07a - bezmleczna
08. Dieta ubogoenergetyczna
08a - 1200 kcal
08b - 1500 kcal
09. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwo przyswajalnych
węglowodanów i nasyconych kwasów tłuszczowych
09a - papkowata
09b - bezmleczna
10. Dieta bogatobiałkow
11. Dieta bogatoresztkowa
12. Dieta niskobiałkowa
13. Diety eliminujące składniki nietolerowanie przez organizm
13 a - bezmleczna
13 b - bez jaj
13 c - bezmleczna od 1 roku do 18 lat
13 d - bez soli
14. Na czczo
KIEROWNIKZEEĘ
Działu Żywienia --—: ">
PALE >
inż. RoberyWójdyna
2964 wi wn :
ZAKRES CZYNNOŚCI
EIN | oooboocoo60GO0060000000000050000D0D00000B0000
Starszej dietetyczki
Dział Żywienia jest komórką organizacyjną pionu administracyjno — technicznego
Specjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego i służy merytorycznemu i technicznemu przygotowaniu
decyzji zastępcy Dyrektora ds. Administracyjno — Technicznych.
Starsza dietetyczka w wykonywaniu czynności służbowych podlega Kierownikowi Działu Żywienia.
A. PODSTAWOWE OBOWIĄZKI
Jako pracownik, stosownie do art. 100 $ 1 i $ 2 Kodeksu pracy, ma Pani obowiązek:
1. Wykonywać pracę sumiennie i starannie.
Stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeśli nie są one sprzeczne z
przepisami prawa lub umowa o pracę.
Przestrzegać ustalonego w zakładzie pracy czasu pracy.
Przestrzegać ustalonego regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku.
5. Przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów
przeciwpożarowych.
6. Dbać o dobro zakładu pracy oraz chronić jego mienie oraz zachowywać w tajemnicy informacje,
których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę.
7. Przestrzegać tajemnicy służbowej określonej w odrębnych przepisach.
Przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
9. Znać i przestrzegać obowiązujące przepisy prawne w zakresie niezbędnym do wykonywania
czynności wynikających z zakresu obowiązków.
>
©
B. SZCZEGÓŁOWY ZAKRES CZYNNOSCI, OBOWIĄZKÓW I ODPOWIEDZIALNOŚCI.
Do Pani obowiązków merytorycznych należy przede wszystkim:
1. Układanie jadłospisów okresowych (dekadowych) na dietę podstawową.
2. Układanie i uzgadnianie z Kierownikiem Działu jadłospisów dziennych wraz z gramówką na
wszystkie diety, zgodnie z nomenklaturą diet oraz jadłospisów dla osób korzystających ze
stołówki płatnej.
3. Przekazywaniu jadłospisów dziennych wraz z gramówką brygadzistce w kuchni ogólnej
i omawianie z nią wykonania jadłospisu.
4. Sporządzanie zestawień zbiorczych diet z oddziałów szpitalnych: dziennych i miesięcznych,
uzgadniając stan żywionych pacjentów ze stanem pacjentów w ruchu chorych.
5. Sporządzanie do magazynu „zlecenia wydania z magazynu artykułów żywnościowych”.
6. Składanie zamówienia na potrzebne artykuły spożywcze, zgodnie z zaplanowanym jadłospisem
okresowym.
7. Obliczanie wartości kalorycznej i odżywczej diety podstawowej.
8. Zgłaszanie przełożonemu wniosków dotyczących poprawy wyżywienia pacjentów.
9. Wykonywanie innych czynności nie ujętych w niniejszym zakresie na polecenie przełożonego,
Dyrektora Szpitala lub jego zastępcy.
C. UPRAWNIENIA PRACOWNIKA
1. Podstawowe uprawnienia Pani, jako pracownika S. Sz. W. w Ciechanowie, regulują przepisy
Kodeksu Pracy, Regulamin Pracy i Regulamin Wynagradzania Szpitala. KIEROWNIK
Działu Żywienia
inż. Roberf Wojdyna
2
2. W zakresie wykonywania obowiązków wyżej określonych ma Pani uprawnienia związane z
zapewnieniem właściwych warunków pracy i zaopatrzenia w urządzenia 1 materiały.
3. W celu zapewnienia Pani pogłębienia wiedzy i podnoszenia kwalifikacji zawodowych zapewnia
się:
a/ możliwość udziału w szkoleniach i kursach.
b/ niezbędną lekturę fachową i akty normatywne regulujące sprawy związane z organizacją i
funkcjonowaniem jednostek ochrony zdrowia.
Niniejszy zakres czynności i odpowiedzialności jest integralna częścią umowy o pracę.
(bezpośredni przełożony) ZATWIERDZAM
Powyższy zakres czynności, obowiązków i odpowiedzialności przyjmuje do wiadomości i przestrzegania
oraz potwierdzam jego odbiór:
Ciechanów dnia ogg jm SNU LO Fa as a GREGA 1:
( podpis pracownika)
KIEROWNIK
Działy! Żywienia
inż. Rgberą Wojdyna
ZAKRES CZYNNOŚCI
Starszej dietetyczki
Dział Żywienia jest komórką organizacyjną pionu administracyjno — technicznego
Specjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego i służy merytorycznemu i technicznemu przygotowaniu
decyzji zastępcy Dyrektora ds. Administracyjno — Technicznych.
Starsza dietetyczka w wykonywaniu czynności służbowych podlega Kierownikowi Działu Żywienia.
A. PODSTAWOWE OBOWIĄZKI
Jako pracownik, stosownie do art. 100 $ 1 i $ 2 Kodeksu pracy, ma Pani obowiązek:
E
2:
3
4.
a
Wykonywać pracę sumiennie i starannie.
Stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeśli nie są one sprzeczne z
przepisami prawa lub umowa o pracę..
. Przestrzegać ustalonego w zakładzie pracy czasu pracy.
Przestrzegać ustalonego regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku.
Przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów
przeciwpożarowych.
Dbać o dobro zakładu pracy oraz chronić jego mienie oraz zachowywać w tajemnicy informacje,
których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę.
Przestrzegać tajemnicy służbowej określonej w odrębnych przepisach.
Przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
Znać i przestrzegać obowiązujące przepisy prawne w zakresie niezbędnym do wykonywania
czynności wynikających z zakresu obowiązków.
B. SZCZEGÓŁOWY ZAKRES CZYNNOSCI, OBOWIĄZKÓW I ODPOWIEDZIALNOŚCI.
Do Pani obowiązków merytorycznych należy przede wszystkim:
1.
Ustalanie z pielęgniarkami oddziałowymi stanu pacjentów, rodzaju diet zgodnie z zaleceniami
lekarzy.
Sporządzanie zamówień diet dla pacjentów zgodnie ze stanem faktycznym.
Aktualizowanie stan żywionych pacjentów i rodzaju diet
Przeprowadzanie wywiadów żywieniowych z pacjentami w celu poznania ich nawyków
żywieniowych.
Promowanie wśród pacjentów zasad racjonalnego żywienia.
Uczestniczenie przy planowaniu jadłospisów okresowych.
Nadzór nad wydawaniem posiłków z kuchni ogólnej, sprawdzanie ich zgodności z planowanym
jadłospisem, gramaturą i temperaturą.
. Nadzorowanie dystrybucji posiłków na oddziały.
Transportowanie do oddziałów szpitalnych II śniadań i podwieczorków.
. Zgłaszanie przełożonemu wniosków dotyczących leczenia dietetycznego.
. Wykonywanie innych czynności nie ujętych w niniejszym zakresie na polecenie przełożonego,
Dyrektora Szpitala lub jego zastępcy.
C. UPRAWNIENIA PRACOWNIKA
1.
Podstawowe uprawnienia Pani, jako pracownika S. Sz. W. w Ciechanowie, regulują przepisy
Kodeksu Pracy, Regulamin Pracy i Regulamin Wynagradzania Szpitala.
KIEROWNIK
Działu Żywienia
inż. [Robert Woidvna
2
2. W zakresie wykonywania obowiązków wyżej określonych ma Pani uprawnienia związane z
zapewnieniem właściwych warunków pracy i zaopatrzenia w urządzenia i materiały.
3. W celu zapewnienia Pani pogłębienia wiedzy i podnoszenia kwalifikacji zawodowych zapewnia
się:
a/ możliwość udziału w szkoleniach i kursach.
b/ niezbędną lekturę fachową i akty normatywne regulujące sprawy związane z organizacją i
funkcjonowaniem jednostek ochrony zdrowia.
Niniejszy zakres czynności i odpowiedzialności jest integralna częścią umowy o pracę.
seo ou ajofo e ooo/e elolos ojoojejcio/o oleje oe oroje eko ojej tiofejci POWA OAZA DONA ARA Neto coooiczoojszsz sko onoo ei oj ooo ooo loda asian ze,
(bezpośredni przełożony) ZATWIERDZAM
Powyższy zakres czynności, obowiązków i odpowiedzialności przyjmuje do wiadomości i przestrzegania
oraz potwierdzam jego odbiór:
Ciechanów dmia. woman RSA R RR RAE:
( podpis pracownika)
244 tet wq Tq
SPEGUALISTYCZNY SZPITAL
Sa.nc zzielny Pusii QLEWÓDZKI W CIKGHENGKIE
sżniy Zakład Onięki ćdrówokzej
JACEK ów U ai ELU Crit
l iwa. L Uwe tti KiS: LO 2
ż
SSS AJ)
AZ AU OAI -,
13. DIETY ELIMINUJ ĄCE SKŁADNKI NIETOLEROWANE PRZEZ
ORGANIZM
13 a - bezmleczna
13 b -bez jaj
13 c - bezmleczna od 1 roku do 18 lat
13d - bez soli
OB EZR RADIO 002]
ZASTOSOWANIE DIETY OPIS DIETY
Dieta stosowana jest w Do diet eliminujących składniki nietolerowane
nietolerancji _ laktozy lub | przez niektóre organizmy należą diety
chorób, takich jak celiakia czy stosowane w nietolerancji laktozy lub chorób,
fenyloketonuria. takich jak celiakia czy fenyloketonuria.
Zadaniem tych diet jest usuniecie z racji
pokarmowej substancji szkodliwych, przy
jednoczesnym zapewnieniu organizmowi
wszystkich innych składników odżywczych
niezbędnych do prawidłowego
funkcjonowania.
Opracowane na podstawie:
« „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” — pod redakcją
prof. dr.hab.n.med. Mirosława Jarosza — TŻiŻ Warszawa 2011,
e „Praktyczny podręcznik dietetyki” - pod redakcją prof. dr.hab.n.med.
Mirosława Jarosza — IŻiŻ Warszawa 2010,
« „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach” - pod redakcją prof. dr.hab.n.med.
Jana Dzieniszewskiego — IŻiŻ Warszawa 2001,
kiERQWNIK
Działu/żywienie
inż. rt wojdyna