Ad.1
W szpitalu jest zatrudnionych 2 dietetyków.
Ad.2
100 pacjentów przypada na 1 dietetyka.
Ad.3
Dietetycy udzielają indywidualnych porad. Pacjent informowany jest o tym podczas wywiadu przy przyjęciu do szpitala.
Ad.4
Dzienna stawka żywieniowa wynosi 10 zł na 1 pacjenta szpitala.
Ad.5
Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej, posiada własną kuchnię.
Ad.6
Szpital nie posiada dokumentacji regulującej jakość produktów.
Ad. 7
W szpitalu dietetyczka codziennie kontroluje jakość posiłków podawanych pacjentom.
Ad.8
Dietetyczka codziennie kontroluje czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu.
Ad.9
Ad.10
W szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia. Osobą odpowiedzialną za kontakt w sprawie skarg jest dietetyczka.
Ad.11
W 2017 i 2018 nie zgłoszono skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/ zatrucia.
Ad.12
W 2018 roku lekarze nie przechodzili żadnego szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych.
Ad.13
W szpitalu stosowane są 4 podstawowe diety: cukrzycowa, wrzodowa, wątrobowa i lekkostrawna. Źródłem ich opracowania były publikacje naukowe.
Ad.14
W przypadku nie zapewnienia pacjentowi wskazanej diety przez lekarza produkty potrzebne zakupuje się w sklepie.
Ad.15
Szpital na życzenie pacjenta zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską.
Ad.16
Tak, szpital zapewnia doustne suplementy pokarmowe np. Cubitan firmy Nutricia.
Do obowiązków dietetyczki w szczególności należy:
uzgadnianie rodzaju diety z ordynatorami oddziałów,
udział w wizytach ordynatorów różnych oddziałów,
planowanie jadłospisów w zakresie różnych diet szpitala na okres 10 dni i opracowywanie odpowiednich danych dla kalkulatora żywnościowego,
na podstawie danych nadesłanych codziennie przez pielęgniarki oddziałowe – sporządzać raport diet i przekazywać go kalkulatorowi żywnościowemu,
dopilnowanie aby potrawy były sporządzane wg zasad dietetyki i pouczanie podległego personelu o sposobie sporządzania nowo wprowadzanych potraw,
dopilnowanie dokładności sporządzania zamówień zgodnie z liczbą chorych i rodzajem diet,
czuwanie nad jakością produktów żywnościowych dostarczanych przez zaopatrzenie szpitala oraz nad prawidłowym ich przechowywaniem,
czuwanie nad sporządzaniem diet specjalnych i sporządzanie diet wymagających dokładności wagowej, kalorycznej i jakościowej,
kontrola gotowych potraw w kuchni przed wydaniem na oddziały,
kontrola wydawania potraw chorym kolejno na różne oddziały,
opracowywanie wniosków dotyczących rozbudowy, modernizacji, adaptacji i remontów okresowych, bieżących – pomieszczeń dziełu żywienia i nadzór nad ich wykonaniem z punktu widzenia potrzeb działu żywienia (kuchni),
czuwać nad uzupełnianiem i systematyczną konserwacją wyposażenia stanu sanitarnego kuchenek oddziałowych,
czuwać nad uzupełnianiem i systematyczną konsekwencją wyposażenia i urządzeń technicznych działu żywienia i opracowywanie odpowiednich wniosków,
kontrolowanie stanu sanitarnego pomieszczeń działu żywienia (kuchni i podległego personelu) a to :
pobieranie i zabezpieczanie prób żywieniowych,
prowadzenie ewidencji kart zdrowia pracowników działu żywienia (kuchnia i biuro),
okresowe przeglądy higieny osobistej i szatni pracowników kuchni,
opracowywanie szczegółowo zakresu, a także dyżurów świątecznych i popołudniowych,
doszkalanie w razie konieczności personelu średniego i niższego działu żywienia w zakresie sanitarno – higienicznym, a w miarę potrzeby w zakresie fachowym,
obliczanie kalkulacji żywnościowej,
sporządzanie dietetyczne wniosków w zakresie wykorzystania budżetowej stawki żywieniowej,
prowadzenie ewidencji planowanych i wykonywanych posiłków,
sprawowanie opieki nad stołówką pracowniczą (estetyka wydawanych posiłków i wnętrza stołówki),
zestawienie miesięczne ilości żywieniowych pacjentów na podstawie relewów z izby przyjęć,
dietetyczka ściśle współpracuje z magazynierem magazynu żywnościowego,
dietetyczka obowiązana jest pełnić zastępstwo za magazyniera magazynu żywnościowego w czasie jego nieobecności spowodowanej chorobą, urlopem wypoczynkowym lub inną przyczyną,
dietetyczka współpracuje z naczelną pielęgniarką, pielęgniarkami oddziałowymi przy ustalaniu systemu obsługi chorych w zakresie żywienia na oddziałach,
dietetyczka obowiązana jest ponadto wykonywać inne czynności nie ujęte w niniejszym zakresie, a wiążące się z jej pracą - zlecone każdorazowo przez bezpośredniego przełożonego.