W odpowiedzi na Wasz e-mail z dnia 17.10.2019r. i z dnia 25.11.2019r. uprzejmie informujemy:

Ad.1. W Szpitalu Powiatowym w Sędziszowie Młp. Zatrudnione są dwie dietetyczki. Obie Panie posiadają umowy o pracę. W załączeniu do odpowiedzi załączamy ich zakresy czynności.

Ad2. Szpital posiada 123 łóżka ( w tym 38 łóżek w Zakładzie Pielęgnacyjno-Opiekuńczym) tak więc na każdą z Pań dietetyczek przypada 61-62 łóżka/pacjentów

Ad 3. Każdy z przebywających i leczących się w Szpitalu pacjentów czy członek najbliższej rodziny pacjenta ma możliwość i uzyskuje indywidualnej porady dietetyka o ile wyrazi zgodę na przekazanie takich informacji. Nadmieniamy, iż takich porad nasze Panie dietetyczki udzielają bardzo duże i w bardzo szerokim zakresie. Pacjent otrzymuje również pisemne wskazówki dietetyczne przy wypisie do domu.

Ad 4. Średnia stawka żywieniowa na jednego pacjenta to około 7zł 50 gr

Ad 5. Szpital nie korzysta i nigdy nie korzystał z zewnętrznej firmy cateringowej.

Ad 6. Szpital prowadzi dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków.

Ad 7. Jakość posiłków podawanych pacjentom kontroluje dietetyczka a na każdym z oddziałów pielęgniarka oddziałowa lub wyznaczona przez nią pielęgniarka. Kontrole takie odbywają się codziennie- przy rozdawaniu pacjentom posiłków obecna jest zawsze pielęgniarka.

Ad 8. Nadzór nad ilością spożywanych posiłków sprawują Panie pielęgniarki. Ze względy na specyfikę szpitala- Oddział chorób wewnętrznych , oddział neurologii i zakład pielęgnacyjno-opiekuńczy ( pacjenci starzy i niesamodzielni) taki nadzór jest niezbędny ponieważ większość pacjentów tych oddziałów wymaga pomocy przy spożywaniu posiłków.

Ad 9. Nie posiadamy umowy z firmą cateringową

Ad 10. W szpitalu nie ma procedury dotyczącej tylko i wyłącznie zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia lecz jest procedura ogólna zgłaszania skarg na podstawie której ewentualne skargi na jakość żywienia można zgłaszać. Procedura została wprowadzona zarządzeniem Dyrektora ZOZ 27.08.2013r. na podstawie której Rejestr skarg i wniosków prowadzi sekretariat Dyrektora. Każdorazowo sekretariat Dyrektora przekazuje do Działu Organizacji, Nadzoru i Rozliczeń kopię skargi lub wniosku wraz z informacją o sposobie załatwienia. Osobami właściwymi do rozpatrywania skarg i wniosków dotyczących działalności ZOZ w Ropczycach są: 1) Dyrektor ZOZ 2) Zastępca Dyrektora ds. Medycznych

Wszelkie zastrzeżenia dotyczące jakości żywienia każdy pacjent ma ponadto możliwość wpisać do ankiety badania satysfakcji pacjenta, które regularnie od kilku lat jest prowadzone w Naszym ZOZ i zawiera pytania dotyczące żywienia. Raz w roku po podsumowaniu ankiet wnioski z nich przekazywane są do Dyrekcji ZOZ jak i do poszczególnych komórek organizacyjnych ZOZ-u w tym do Kuchni Międzyoddziałowej.

Ad 11. W latach 2017-2018 nie odnotowano żadnych skarg dotyczących niewłaściwego żywienia. Nie odnotowano również żadnych zatruć pokarmowych.

Ad 12. W 2018r. nie odbyło się żadne szkolenie dla lekarzy z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu

Ad 13. W Szpitalu stosuje się 11 rodzajów diet opracowanych na podstawie wytycznych z Sanepidu i na podstawie książki „ Dietetyka- żywienie zdrowego i chorego człowieka” autorzy: Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ., Warszawa 2012r. Wydawnictwo Lekarskie Warszawa 2014 a także na podstawie wypracowanych przez dietetyków szpitala składów poszczególnych diet. W załączeniu wykaz diet obowiązujących w Szpitalu.

Ad 14. W Szpitalu nigdy nie doszło do sytuacji niemożności zapewnienia pacjentowi diety wskazanej przez lekarza leczącego

Ad 15. Na życzenie pacjenta szpital zapewnia zarówno dietę wegetariańską jak i wegańską. Nadmieniamy, iż mieliśmy kilka takich przypadków.

Ad 16. Tak zapewniamy dodatkowe składniki wspomagające powrót do zdrowia- jogurty, kefiry, serki , dużą ilość owoców , soków jak i surówek ze świeżych jarzyn

W załączeniu przesyłam również załączniki.

Anna Olechowska

Sekretariat

Zespół Opieki Zdrowotnej
w Ropczycach

39-100 Ropczyce, ul. Ks. Kard. Stefana Wyszyńskiego 54

TEL.: 17/ 2218-312, FAX: 17/ 2218-929

REGON: 690692118, NIP: 818-14-29-388

E-MAIL: {{ email }} <mailto:{{ email }}> , WWW: www.zozropczyce.pl <http://www.zozropczyce.pl/>

Załączniki

  • image001.png
  • 1-zapiekanka-16.11.2019r.odt
  • 13.11.2019_podstawowa.xls
  • 14.11.2019r.xls
  • 15.11.2019_podstawowa.xls
  • 16.11.2019_postawowa.xls
  • 17.11.2019_postawowa.xls
  • 1911.2019.xls
  • Dieta_podstawowa__18.11.2019.xls
  • JAJKO_SADZON-18.11..2019R.odt
  • MAKARON_Z_SEREM_I_JABŁKIEM19.11.2019R.odt
  • Mięso_zapiekane-14.11.2019r.odt
  • ROSÓŁ_Z_ZIEMNIAKAMI-17.11.2019R.odt
  • RYBA_W_JARZYNACH-15.11.2019R.odt
  • WĄTRÓBKA_13.11.2019R.docx
  • klasyfikacja.pdf
  • odpowiedź.pdf
  • zakres_czynnosci_E.P..pdf