Re: FW: Wniosek o informację publiczną przez BONAMED SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #533 z BONAMED SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
W związku z otrzymanym meilem przesyłam odpowiedź na zadane pytania.
Barbara Bonna
W dniu 2019-12-04 o 14:26, BONAMED pisze:
>
> *From:*{{ email }}
> [mailto:{{ email }}]
> *Sent:* Tuesday, November 26, 2019 9:20 PM
> *To:* {{ email }}
> *Subject:* Wniosek o informację publiczną
>
> Szanowni Państwo,
>
> 17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o
> następującej treści:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy
> Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl <http://www.siecobywatelska.pl>
> www.watchdogportal.pl <http://www.watchdogportal.pl>
> www.funduszesoleckie.pl <http://www.funduszesoleckie.pl>
> www.informacjapubliczna.org <http://www.informacjapubliczna.org>
> NIP 526282872
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl <http://www.siecobywatelska.pl>
> www.watchdogportal.pl <http://www.watchdogportal.pl>
> www.funduszesoleckie.pl <http://www.funduszesoleckie.pl>
> www.informacjapubliczna.org <http://www.informacjapubliczna.org>
> NIP 526282872
>
> > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:19:54.655669+00:00 z >
> adresu {{ email }} <mailto:{{ email }}>: > Na
> podstawie art. 61 ust. 1 i > Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących informacji
> publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków?
> (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez
> firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu
> > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > >
> zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość >
> uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki >
> sposób informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość >
> całościowej dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1 >
> pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług > > zewnętrznej
> firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej > umowie określono
> > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników użytych
> do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację
> regulującą > jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków –
> chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną
> ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
> udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków
> podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i
> jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy
> > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) >
> odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w
> umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia
> dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg
> dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono
> osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego
> żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i >
> 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek
> szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w
> szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych
> przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza
> lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła
> internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie
> jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
> > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
> > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital >
> zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital >
> zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót >
> do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe >
> ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w
> formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i >
> Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > >
> reprezentacji
>