Tarnobrzeg, 9.12.2019 r.
Pani Katarzyna Bartko — Tołuć
Pan Szymon Ostrowski
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na Państwa wniosek o udostępnienie informacji publicznej, Wojewódzki Szpital
im. Zofii z Zamoyskich Tarnowskiej w Tarnobrzegu uprzejmie informuje, iż:
Ad l
Tak, szpital zatrudnia dietetyków. W załączeniu zakres obowiązków (Załącznik nr 1).
Ad2
Na jednego dietetyka przypada ok.100 pacjentów.
Ad3
Tak, istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Pacjent przy przyjęciu do szpitala
jest informowany o takiej możliwości.
Ad 4
Wysokość całościowej, dziennej stawki żywieniowej przypadającej na jednego pacjenta wynosi:
20,19 zł.
Ad 5
Nie, szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
Ad6
Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków.
Ad7 ,
W szpitalu jest kontrolowana jakość posiłków podawanych pacjentom.
Za kontrole odpowiada oddziałowa danego oddziału i dietetycy.
Ad8
W szpitalu kontroluje się spożywanie pokarmów przez pacjentów.
Za kontrole odpowiadają pielęgniarki i dietetycy.
Ad9
Nie dotyczy..
Ad 10
Tak, w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia.
Osobą odpowiedzialną jest pielęgniarka do spraw zakażeń wewnątrzszpitalnych.
Ad 11
W 2017 i 2018 roku nie zarejestrowano żadnej skargi dotyczącej niewłaściwego żywienia czy zatrucia.
Ad 12
Tak, odbywały się szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu.
Ad 13
W szpitalu jest 23 rodzaje diet. Rodzaje diet w załączeniu (Załącznik nr 2).
Ad 14
Szpital zapewnia pacjentom również diety eliminacyjne.
Ad 15
Tak, na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegańską lub wegetariańską.
Ad 16
Tak, szpital zapewnia pacjentom doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia.
Otrzymują:
1. Adresat
2. Ala
do ema. Mbr. 01.494008
Zgodnie ze statutem W.Sz. im. Zofii z Zamoyskich Tarnowskiej w Tarnobrzegu
zatwierdzonym przez Sejmik Województwa Podkarpackiego ustalam Pani z dniem
01.04.2006 r. następujący zakres czynności:
I. ZADANIA I OBOWIĄZKI O CHARAKTERZE OGÓLNYM :
1. Dążenie do uzyskiwania w pracy jak najlepszych wyników i przejawianie w tym
kierunku odpowiedniej inicjatywy,
2. Pogłębianie wiedzy i podnoszenie kwalifikacji zawodowych.
3. Terminowe i staranne wykonywanie powierzonych zadań, zgodnie z poleceniami
przełożonego oraz obowiązującymi przepisami.
4. Przestrzeganie ustalonego w zakładzie porządku i dyscypliny pracy oraz tajemnicy
słuzbowej.
, 5. Znajomość struktury organizacyjnej w zakresie niezbędnym na danym stanowisku
pracy.
6. Przestrzeganie zasad współżycia społecznego.
7. Przejawianie troski o mienie zakładu pracy i korzystanie z tego mienia zgodnie
z jego przeznaczeniem, w przypadku powstania szkody w powierzonym mieniu
przeciwpożarowych,
-9. Dbałość o estetykę miejsca pracy, noszenie w godzinach pracy ubioru służbowego.
II. SZCZEGÓŁOWY ZAKRES OBOWIĄZKÓW SŁUŻBOWYCH:
Dietetyczka podlega bezpośrednio ordynatorowi oddziału.
Do obowiązków dietetyczki należy :
1.Odpowiedzialność za właściwy dobór, Przygotowanie i zaopatrzenie chorych
w pożywienie wg zleceń lekarzy.
Uzgadnianie rodzaju diet z pielęgniarką oddziałową danego oddziału.
2.
3.Sporządzanie raportu diet obowiązujących w oddziale dla Kuchni Głównej.
5.Czuwanie nad sporządzaniem diet specjalnych.
6.Czuwanie i nadzorowanie nad utrzymaniem odpowiedniego stanu sanitarnego
kuchenek oddziałowych Przy współpracy z pielęgniarkami oddziałowymi.
7.Doszkalanie w zakresie sanitarno - higienicznym, a w miarę potrzeby - w zakresie
fachowym.
ż%=
8.Dietetyczka ściśle współpracuje z Kierownikiem Działu Żywienia,
i innymi pracownikami Działu Żywienia.
9.Dietetyczka współpracuje z pielęgniarką oddziałową przy ustalaniu systemu obsługi
chorych w zakresie żywienia na oddziale .
10.Edukacja w zakresie żywienia dietetycznego pacjentów leżących na oddziale
oraz pacjentów skierowanych z Poradni Gastroenterologicznej. ?
, Ml.Dietetyczka jest obowiązana wykonywać czynności nie przewidziane w niniejszym
regulaminie ,a wiążące się z zakresem jej działalności, jeżeli są przekazane przez
Dyrektora Szpitala lub Ordynatora Oddziału .
III. ZAKRES KOMPETENCJI:
1. Składanie wniosków do przełożonego w sprawie usprawnienia pracy na swoim
stanowisku pracy.
2. Informowanie przełożonego o niedociągnięciach i brakach w pracy.
3. Zgłaszanie o awariach i nieprawidłowościach na stanowisku pracy.
ach caa.ltńn d d0
A ĘŹ |.
Nim, w. 3414.1918
W. Sz. IIl.3-013/PZ/1/18 Tarnobrzeg, dnia 11.01.2018r.
WOJEWÓDZKI SZPITAL
im. Zofiś z Zamoyskich łarnowskiej w Tarnobrzegu
Stanowisko ds. Zarządzania Jakością
39-490 Tarnobrz. ina 1 woj. podkarpackie
łal. 15812324: sx 15 012 32 63
NIP B67.18.81.486 Regon 000312573
Wg rozdzielnika
Dyrekcja Wojewódzkiego Szpitala w Tarnobrzegu przesyła wykaz diet stosowanych
w naszym Szpitalu.
Wykaz diet stanowi:
"1. Dieta lekkostrawna - Załącznik Nr 1
'2, Dieta lekkostrawna matek karmiących - Załącznik Nr 2
'3. Dieta lekkostrawna bez mleka - Załącznik Nr 3
'4. Dieta wrzodowa - Załącznik Nr 4
5. Dieta wrzodowa bez mleka - Załącznik Nr 5
"6. Dieta wątrobowa - Załącznik Nr 6
7. Dieta wątrobowa bez mleka - Załącznik Nr 7
*8. Dieta trzustkowa - Załącznik Nr 8
9. Dieta trzustkowa bez mleka - Załącznik Nr 9
*10. Dieta bezresztkowa - Załącznik Nr 10
"11. Dieta niskocholesterolowa - Załącznik Nr 11
12. Dieta z ograniczeniem białka i soli - Załącznik Nr 12
"13. Dieta hezglutenowa - Załącznik Nr 13
14. Dieta wysokobiałkowa - Załącznik Nr 14
15. Dieta bogatoresztkowa - Załącznik Nr 15
*16. Dieta przy dnie moczanowej - Załącznik Nr 16
«17. Dieta w chorobach nerek i dróg moczowych - Załącznik Nr 17
-18. Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
i chorobie Leśniowskiego — Crohna - Załącznik Nr 18
19. Dieta płynna i papkowata ( diety o zmienionej konsystencji) - Załącznik Nr 19
20. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych weglowodanów
( dieta cukrzycowa) - Załącznik Nr 20
*21. Dieta przy otyłości - Załącznik Nr 21
22. Dieta w schorzeniach nowotworowych - Załącznik Nr 22
23. Dieta normalna
Jednocześnie informujemy, że obok wyżej wymienionych diet podstawowych istnieje
możliwość opracowania indywidualnych diet na zlecenie lekarza przez dyplomowane dietetyczki
zatrudnione w naszym Szpitalu. Modyfikacja diety ma na uwadze przede wszystkim stan
chorobowy pacjenta, alergie na pokarmy i inne upodobania. Zlecenie takie przyjmuje dietetyczka
współpracująca z oddziałem, która opracowuje zalecaną dietę.
Przypominam, że pacjenci wypisywani ze szpitala powinni otrzymywać zalecenia dotyczące
prawidłowego odżywiania w okresie poszpitalnym oraz zalecanym rodzaju diety. Fakt ten należy
odnotować w „Karcie informacyjnej z leczenia szpitalnego” oraz w ocenie końcowej w „Karcie
ZMmę