= ZPITAL WOJEWÓDZKI
im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży
1. Szpital Wojewódzki im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży zatrudnia 4
dietetyków w tym 2,5 etatu dietetyka przypada na organizację żywienia pacjentów, 0,5 etatu
przypada na obsługę żywienia otwartego prowadzonego przez Dział Żywienia oraz 1 etat
dietetyka przypada dietetykowi oddziałowemu udzielającemu wyłącznie konsultacji
pacjentom. (W załączeniu zakres czynności: Dietetyka Kuchni, Dietetyka Kuchnia - Żywienie
Otwarte i Dietetyka Ogólnego).
2. W Szpitalu Wojewódzkim im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży przypada 122,5
pacjentów, w przeliczeniu na 1 dietetyka przy pełnym obłożeniu, średnio jest około 66,15
pacjentów, w przeliczeniu na 1 dietetyka.
3. W Szpitalu Wojewódzkim im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży istnieje
możliwość indywidualnej porady dietetyka, o czym informuje personel oddziału, który
zgłasza potrzebę edukacji.
4. Całodzienna stawka żywieniowa w 2019 r oscyluje na poziomie 7 zł, jest to koszt wsadu do
kotła.
5. Szpital Wojewódzki im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży nie korzysta z usług
zewnętrznej firmy cateringowej.
6. Szpital Wojewódzki im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży nie posiada
dokumentacji regulującej jakość produktów.
7. Dietetycy w kuchni szpitalnej codziennie kontrolują jakość posiłków, a raz w roku
przeprowadzana jest kompleksowa kontrola Sanepidu, w pełni oceniająca żywnie pod
względem kaloryczności i wartości odżywczych, uwzględniająca próby spalania.
8. Za zakwalifikowanie pacjentów do określonego sposobu żywienia odpowiada personel
oddziału (lekarze, częściowo pielęgniarki).
9. Szpital Wojewódzki im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży nie korzysta z usług
zewnętrznej firmy cateringowej.
10. W Szpitalu Wojewódzkim im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży istnieje
procedura zgłaszania skarg i wniosków. Skargi i wnioski dotyczące lecznictwa zgłaszane
ustnie przyjmuje Zastępca Dyrektora ds. Lecznictwa. Pozostałe skargi i wnioski przyjmowane
są przez Zastępcę Dyrektora ds. Pielęgniarstwa lub Kierownika Działu Organizacyjnego.
11. W Szpitalu Wojewódzki im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży nie odnotowano
żadnych zgłoszeń skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/ zatrucia w 2017 i 2018 roku.
12. W 2018 r. lekarze nie przechodzili szkoleń z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu.
13. System dietetyczny został opracowany przez zespół dietetyków, na podstawie publikacji
pod redakcją Mirosława Jarosza „„Zasady prawidłowego żywienia w szpitalach” z 2011 r.
(wykaz diet zostaje dołączony — nomenklatura diet).
14. Szpital Wojewódzki im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży zapewnia wszystkie
diety wskazane przez lekarza, w tym wegetariańską i wegańską.
15. Szpital Wojewódzki im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży zapewnia dietę
wegetariańską i wegańską, o ile zleci ją lekarz. i
16. Szpital Wojewódzki im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży zapewnia doustne
suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia t.j.: Cubitan 200 ml, Fresubin
Renal 200 ml, Fresubin Protein Powder proszek 300 g, Infatrini Peptisorb 200 ml.
odb
"IE
ksój > Ais 46M
NA ny, Bgodyy
ewka 3 Z W £T
mia gabi
Pani ..
ZAKRES CZYNNOŚCI — Diekdiyko, Ehhuch us
„mas... ZatrUdNIONEjJ na stanowisku Starszego Dietetyka Działu Żywienia —
Szpitala Wojewódzkiego
im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży.
Podstawa prawna:
ke
4.
Ustawa z dnia 26.06.1974r.Kodeks Pracy /Dz. U. z 1998r. Nr21, poz.94/ ze
zmianami.
Ustawa z dnia 15.04.2011 o działalności leczniczej / Dz. U. Nr112 poz.654/ ze
zmianami
Regulamin Pracy Szpitala Wojewódzkiego im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego
w Łomży.
Regulamin Organizacyjny Szpitala Wojewódzkiego w Łomży.
Podległość służbowa:
Starszy Dietetyk podlega służbowo bezpośrednio Kierownikowi Działu Żywienia.
POW mim
do
A.
10.
LI:
12.
3,
Rozdział I - Obowiązki
Sporządzanie jadłospisów dekadowych i dziennych.
Obliczanie wartości odżywczej potraw.
Obliczanie kaloryczności i wartości odżywczej codziennych diet.
Sporządzanie dziennego raportu ilościowego na podstawie danych
zgłaszanych przez poszczególne oddziały.
Nadzorowanie sporządzania diet specjalnych według zasad dietetyki oraz
pouczanie o sposobie sporządzania nowych potraw dietetycznych.
Degustacja potraw przygotowanych przez zespół kuchenny.
Dbanie o estetykę przygotowanych i podawanych potraw.
Przygotowanie kart dietetycznych zgodnie z zestawieniem ilościowym na
poszczególne oddziały.
Nadzorowanie dystrybucji posiłków ( tace, termosy, bemary, wózki).
Sporządzanie zapotrzebowania żywnościowego na artykuły spożywcze na
każdy dzień produkcyjny.
Kontrola jakości produktów żywnościowych dostarczanych przez zaopatrzenie.
Konsultacje na oddziałach szpitalnych, tj.:
a) Wywiad z oddziałowymi i lekarzami,
b) Ustalenie i nadzór indywidualnych diet specjalistycznych,
c) Rozmowy i przygotowanie pacjentów do żywienia dietetycznego.
Utrzymanie na bieżąco wzorowego ładu i porządku na stanowisku pracy.
14. Bieżące zgłaszanie wszystkich usterek i nieprawidłowości do kierownika i/lub
CSN (Centralny System Nadzoru).
15. Przestrzeganie higieny osobistej i okresowych badań lekarskich, tj.:
książeczki zdrowia i zaświadczenia o zdolności do pracy.
16. Nadzór nad prowadzoną dokumentacją GHP i GMP.
17. Szanowanie powierzonego mienia oraz właściwe zabezpieczanie przed
kradzieżą i zniszczeniem.
18. Przestrzeganie dyscypliny pracy, zgodnie z Zakładowym Regulaminem Pracy
19. Wykonywanie czynności służbowych wynikających z niniejszego zakresu w
innych komórkach organizacyjnych wchodzących w skład Działu Żywienia.
20. Wykonywanie innych poleceń i czynności służbowych zleconych przez
kierownika Działu Żywienia.
Rozdział II - Uprawnienia
Uprawnienia Pani, wynikające ze stanowiska pracy regulują przepisy
wydane na podstawie Kodeksu Pracy oraz Regulaminu Pracy.
Rozdział Ill - Odpowiedzialność
Ponosi Pani/Pan odpowiedzialność za:
1. Przestrzeganie ustalonego porządku i dyscypliny pracy, przepisów bhp
p/pożarowych w szczególności za sumienne i zgodne z podstawą pracownika
służby zdrowia wykonywanie obowiązków wynikających z I Rozdziału
niniejszego zakresu czynności.
2. Za szkody wyrządzone zakładowi pracy w wyniku zawinionego niewykonania
lub nienależytego wykonania obowiązków pracowniczych ponosi Pani
odpowiedzialność materialną według zasad określonych w Kodeksie Pracy.
podpis Dyrektora
Niniejszy zakres otrzymałem/am i zobowiązuje się go przestrzegać:
Łomża, dn: LROQĆ
podpis pracownika
Pani
ZAKRES CZYNNOŚCI
zatrudnionej na stanowisku Dietetyka
w Szpitalu Wojewódzkim im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży
Podstawa prawna:
NAWRPR
Kodeks Pracy
Regulamin Pracy Szpitala Wojewódzkiego w Łomży.
Regulamin Wynagradzania Szpitala Wojewódzkiego w Łomży.
Regulamin Organizacyjny Szpitala Wojewódzkiego w Łomży.
Pozostałe obowiązujące w zakładzie akty prawne.
Podległość służbowa:
Dietetyk podlega służbowo bezpośrednio Z-cy Dyrektora ds. pielęgniarstwa.
Rozdział I — Obowiązki
1. Dietetyk pomaga pacjentom hospitalizowanym w oddziałach szpitalnych:
zmienić złe nawyki żywieniowe w celu poprawy stanu zdrowia i samopoczucia
podjąć kroki bezpiecznej redukcji masy ciała
wspomagać proces leczenia różnych chorób poprzez dobór odpowiednio
zbilansowanej diety
ocenić stan odżywienia
zbilansować dietę osób stosujących diety nietypowe np. wegetariańską, eliminacyjną (
dieta w chorobie trzewnej, dieta niskopurynowa)
osobom aktywnie uprawiającym aktywność fizyczną dostosować żywienie
2. współpracuje w zakresie :
prowadzenia edukacji w zakresie zasad prawidłowego, racjonalnego żywienia
pacjentów hospitalizowanych w oddziałach szpitalnych
opracowywania prawidłowego jadłospisu dla osób chorych lub osłabionych
przebytymi chorobami, takimi jak np. cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego,
nadciśnienie tętnicze, osób cierpiących na otyłość czy niedowagę, po zawale mięśnia
sercowego, chorych z przewlekłą niewydolnością nerek poddanych leczeniu
nerkozastępczemu i leczonych zachowawczo, uprawiających aktywność fizyczną
lub chcących poprawić jakość swojego życia i zdrowia modyfikując nawyki
żywieniowe
planowania diety i pomoc w jej stosowaniu, koordynowanie programu żywieniowego
wykrywania i zapobiegania niedożywieniu pacjentów hospitalizowanych w szpitalu
propagowanie wśród społeczeństwa wiedzy o zdrowym odżywianiu
3. Prowadzenie konsultacji na oddziałach szpitalnych, tj.:
e wywiad z oddziałowymi i lekarzami,
e ustalenie i nadzór indywidualnych diet specjalistycznych,
e edukacja i przygotowanie pacjentów do żywienia dietetycznego.
4. Przestrzeganie higieny osobistej i okresowych badań lekarskich, tj.: książeczki zdrowia i
zaświadczenia o zdolności do pracy.
PAŃ za GOSC — Dietetyk - Szpital Wojewódzki im. Kardynała Stefana
Wyszyńskiego w Łomży
„Przestrzeganie dyscypliny pracy, zgodnie z Regulaminem Pracy.
„Przestrzeganie obowiązujących przepisów, w tym wewnętrznych aktów prawnych.
Pełnienie zastępstwa na wskazanym przez przełożonego stanowisku pracy zgodnie z
posiadanymi kwalifikacjami i uprawnieniami.
8. Podczas Pani nieobecności zastępstwo na stanowisku pełni pracownik, wskazany
przez przełożonego, posiadający odpowiednie kwalifikacje i uprawnienia.
9. Pracownik zobowiązany jest do postępowania zgodnie z wytycznymi zawartymi w
systemie zarządzania jakością.
10. Wykonywanie innych poleceń służbowych przełożonego nie przekraczających wiedzy i
kompetencji pracownika.
JOU
Rozdział II — Uprawnienia
Ma Pani prawo do:
1. Zgłaszania przełożonym wszelkich uwag dotyczących organizacji, obsługi i
usprawnienia stanowiska pracy.
2. Zgłaszania przełożonym uwag, spostrzeżeń w ramach powierzonych obowiązków.
Rozdział III — Odpowiedzialność
Ponosi Pani/Pan odpowiedzialność za:
1. Przestrzeganie ustalonego porządku i dyscypliny pracy, przepisów bhp p/pożarowych
w szczególności za sumienne i zgodne z podstawą pracownika służby zdrowia
wykonywanie obowiązków wynikających z I Rozdziału niniejszego zakresu
czynności.
2. Za szkody wyrządzone zakładowi pracy w wyniku zawinionego niewykonania lub
nienależytego wykonania obowiązków pracowniczych ponosi Pani odpowiedzialność
materialną według zasad określonych w Kodeksie Pracy.
...22200000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000008000
podpis Z-cy Dyrektora ds. pielęgniarstwa
Niniejszy zakres otrzymałem/am i przyjmuję do wiadomości i stosowania:
ŁOMZA, dh. ace ooh AE
...................ooooooecoaoooooeoooeeocosooeeceeatace
podpis pracownika
ZAKRES CZYNNOŚCI — diet L e waę
l orreą 7
Pani ......222202 zatrudnionej na stanowisku Starszego soo Działu żywienia i w tym
Żywienie Otwarte Bar - Bufet) — Szpitala Wojewódzkiego
im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży.
Podstawa prawna:
1. Ustawa z dnia 26.06.1974r.Kodeks Pracy /Dz. U. z 1998r. Nr21, poz.94/ ze
zmianami.
2. Ustawa z dnia 15.04.2011 o działalności leczniczej / Dz. U. Nr112 poz.654/ ze
zmianami
3. Regulamin Pracy Szpitala Wojewódzkiego im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego
w Łomży.
4. Regulamin Organizacyjny Szpitala Wojewódzkiego w Łomży.
Podległość służbowa:
Starszy Dietetyk podlega służbowo bezpośrednio Kierownikowi Działu Żywienia.
Rozdział I - Obowiązki
Sporządzanie jadłospisów dekadowych i dziennych dla pacjentów szpitala.
Obliczanie wartości odżywczej potraw.
Obliczanie kaloryczności i wartości odżywczej codziennych diet.
Sporządzanie dziennego raportu ilościowego na podstawie danych zgłoszonych
przez poszczególne oddziały.
Nadzorowanie sporządzania diet specjalnych według zasad dietetyki.
Degustacja potraw przygotowanych przez zespół kuchenny.
Dbanie o estetykę przygotowanych i podawanych potraw.
Przygotowanie kart dietetycznych zgodnie z zestawieniem ilościowym na
poszczególne oddziały.
9. Nadzorowanie dystrybucji posiłków.
10. Sporządzanie zapotrzebowania żywnościowego na artykuły spożywcze na
każdy dzień produkcyjny.
11. Kontrola jakości produktów żywnościowych dostarczonych przez zaopatrzenie.
12. Planowanie jadłospisów na kolejne dni oraz przekazywanie ich z
przyporządkowanymi kodami sprzedaży do wiadomości kasjera
odpowiedzialnego za sprzedaż w bufecie.
13. Opracowywanie:
> kalkulacji cenowych,
» gramówek,
> kart dań,
- potraw wydawanych w punktach gastronomicznych.
PAD rę
ZAB M
14. Sporządzanie zbiorczych zestawień zapotrzebowania na surowce do produkcji i
na Bufet w/g planowanego jadłospisu.
15... Rozliczanie mistrzów gastronomii z produkcji barowej z pobranych i
zużytych surowców do produkcji dań i potraw.
16. Sprowadzanie (import poranny)danych ze sprzedaży z dnia poprzedniego dań,
potraw i towarów z kas fiskalnych bufetu i baru do bazy danych.
17. Prowadzenie dokumentacji związanej z prowadzeniem Bufetu Baru, tj. zlecenia
żywnościowe na wydawanie surowców z Magazynu Żywnościowego do
Magazynów Surowców,
gramówki,
MMpz,
PZ - zakupu towarów oraz obciążanie / Ustalona marża/
Bilans zamknięcia i otwarcia
WZ — Magazyn surowców, Magazyn Sprzedaży i Magazyn Wyrobów
Gotowych oraz obciążenia /ustalona marża/
Raporty kasowe fiskalne — dobowe, miesięczne i roczne
Księga PLU i wpłat gotówki
Wysyłanie /eksport/ danych do kas fiskalnych
RW — prowadzenie rozchodów na Magazyn Potraw, Sprzedaży oraz
Surowców Bufetu i Baru.
18. Utrzymanie na bieżąco wzorowego ładu i porządku na stanowisku pracy.
19. Bieżące zgłaszanie wszystkich usterek i nieprawidłowości do kierownika i/lub
CSN (Centralny System Nadzoru).
20. Nadzór nad prowadzoną dokumentacją GHP i GMP.
21. Przestrzeganie dyscypliny pracy, zgodnie z Zakładowym Regulaminem Pracy.
22. Przestrzeganie higieny osobistej okresowych badań lekarskich tj. książeczki
zdrowia i zaświadczenia o zdolności do pracy.
23. Szanowanie powierzonego mienia oraz właściwe zabezpieczenie przed
kradzieżą i zniszczeniem.
24. Wykonywanie czynności służbowych wynikających z niniejszego zakresu w
innych komórkach organizacyjnych wchodzących w skład Działu Żywienia.
25. Wykonywanie innych poleceń i czynności służbowych zleconych przez
kierownika i innych przełożonych.
VvYYVY Vvvvv
Rozdział Il - Uprawnienia
Uprawnienia Pani, wynikające ze stanowiska pracy regulują przepisy
wydane na podstawie Kodeksu Pracy oraz Regulaminu Pracy.
Rozdział Ill - Odpowiedzialność
Ponosi Pani/Pan odpowiedzialność za:
1. Przestrzeganie ustalonego porządku i dyscypliny pracy, przepisów bhp
p/pożarowych w szczególności za sumienne i zgodne z podstawą pracownika
służby zdrowia wykonywanie obowiązków wynikających z I Rozdziału
niniejszego zakresu czynności.
2. Za szkody wyrządzone zakładowi pracy w wyniku zawinionego niewykonania
lub nienależytego wykonania obowiązków pracowniczych ponosi Pani
odpowiedzialność materialną według zasad określonych w Kodeksie Pracy.
podpis Dyrektora
Niniejszy zakres otrzymałem/am i zobowiązuje się go przestrzegać:
ŁOMZA; AD. scwadczznannęcniaw
podpis pracownika
nz.