Dzień dobry,

Poniżej odpowiedzi na Państwa wniosek. Szpital ma dwie lokalizacje tj. w Kościerzynie oraz Dzierżążnie.

1. W szpitalu jest zatrudniony dietetyk (umowa o pracę) – zakres obowiązków w załączeniu

2. W obu szpitalach jest 450-500 pacjentów żywionych – dietetyk jeden. (Kościerzyna 250 + Dzierżążno 200).

3. Pacjent ma możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Konsultację zleca lekarz lub pielęgniarka oddziałowa – najczęściej jest to ustalane w czasie obchodu. Nie ma ogólnodostępnej informacji na oddziałach, ponieważ nie byłabym w stanie przyjąć wszystkich pacjentów.

4. Stawka diety 3 posiłkowej wynosi:

- w Kościerzynie 20,83 brutto;

- w Dzierżążnie 17,48 brutto;

5. Szpital korzysta z usług firmy cateringowej. W umowie nie określono minimalnej kwoty przeznaczonej na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.

6. W umowie sprecyzowano: zawartość mięsa w wędlinach – nie mniej niż 60% mięsa, masło – zawartość tłuszczu mlecznego 82% - innych parametrów nie określono.

7. Jakość posiłków kontroluje dietetyk. Kontrole odbywają się 2-5 razy w tygodniu.

8. Brak danych na ten temat.

9. W umowie z firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka z minimum 2- letnim doświadczeniem.

10. Nie mamy procedury zgłaszania skarg dotyczących żywienia.

11. Brak danych - uwagi dotyczące żywienia zapisywane są w protokołach pokontrolnych.

12. Nie było szkolenia.

13. Nomenklatura (rodzaje) diet dostępnych w szpitalu w załączeniu. Ponadto, w umowie zapisano:

Podstawę do sporządzania jadłospisów dla hospitalizowanych pacjentów stanowią:

- normy dotyczące żywienia pacjentów z uwzględnieniem wskazań żywieniowych dla poszczególnych jednostek chorobowych opracowane w oparciu o „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach” oraz „Normy żywienia dla populacji polskiej” – nowelizacja z 2017 roku, wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia

- zalecenia i wymagania Instytut Żywności i Żywienia zawarte w „Zasadach prawidłowego żywienia chorych w szpitalach”

- indywidualne diety wg wskazań lekarskich,

- uzasadnione zalecenia Zamawiającego

14. Firma jest zobowiązana dostarczyć każda dietę jakiej potrzebuje pacjent.

15. Tak.

16. Ze względu na koszty nie korzystamy z tego za często (częściej rodziny przynoszą pacjentom).

Z poważaniem

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Agnieszka Bielawa
Pełnomocnik ds. Zarządu i Marketingu

Szpital Specjalistyczny w Kościerzynie Sp. z o.o.

Tel. 58/686-01-44

Załączniki

  • WRD000.jpg
  • image001_dkVHb60.jpg
  • image002.jpg
  • OPZ.4.--NOMENKLATURA-DIET-KOŚCIERZYNA.doc
  • SSekretaria19102309380.pdf