Żywienie w szpitalach przez KatarzynaBatkoToluc
Województwo | Liczba spraw | Liczba spraw w kwarantannie |
---|---|---|
Dolnośląskie | 86 | 0 |
Kujawsko-Pomorskie | 52 | 0 |
Lubelskie | 59 | 0 |
Lubuskie | 31 | 0 |
Łódzkie | 72 | 0 |
Małopolskie | 71 | 0 |
Mazowieckie | 150 | 0 |
Opolskie | 29 | 0 |
Podkarpackie | 47 | 0 |
Podlaskie | 40 | 0 |
Pomorskie | 54 | 0 |
Śląskie | 161 | 0 |
Świętokrzyskie | 27 | 0 |
Warmińsko-Mazurskie | 41 | 0 |
Wielkopolskie | 90 | 0 |
Zachodniopomorskie | 50 | 0 |
Listy
Nie przeczytano: Wniosek o informację publiczną przez CENTRUM MEDYCZNE REDA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #573
Twoja wiadomość
Do: biuro@cm-reda.pl
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: 2019-10-17 09:22
usunięto w dniu 2020-01-16 20:33.
Nie przeczytano: Wniosek o informację publiczną przez CENTRUM MEDYCZNE REDA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #573
Twoja wiadomość
Do: biuro@cm-reda.pl
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: 2019-11-26 21:12
usunięto w dniu 2020-01-16 20:33.
odpowiedź przez Centrum Psychiatrii w Katowicach im. dr. Krzysztofa Czumy w sprawie Żywienie w szpitalach #587
dzień dobry,
w załączeniu przesyłam odpowiedź.
Justyna Kochon
asystent dyrektora
RE: Wniosek o informację publiczną przez CENTRUM MEDYCZNE BORUTA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #558
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej informujemy, że Centrum Medyczne „Boruta” w Zgierzu Spółka z o.o. nie jest podmiotem obowiązanym do udostępniania informacji zawartych w mailu z dnia 17 października 2019 r.
Stosownie do treści <https://sip.lex.pl/#/document/16913107?unitId=art(4)ust(1)pkt(4)&cm=DOCUMENT> art. 4 ust. 1 pkt 4 i <https://sip.lex.pl/#/document/16913107?unitId=art(4)ust(1)pkt(5)&cm=DOCUMENT> 5 ustawy o udostępnianiu informacji publicznej, do udostępniania informacji publicznej zobowiązane są osoby prawne, w których jednostka samorządu terytorialnego ma pozycję dominującą w rozumieniu przepisów o ochronie konkurencji i konsumentów. Spółka z o. o. Centrum Medyczne „Boruta” nie jest osobą prawną, w której jednostka samorządu terytorialnego ma pozycję dominującą w rozumieniu przepisów o ochronie konkurencji i konsumentów
Centrum Medyczne Boruta Sp. z o.o.
From: sprawa-16963@fedrowanie.siecobywatelska.pl [mailto:sprawa-16963@fedrowanie.siecobywatelska.pl]
Sent: Tuesday, November 26, 2019 7:17 PM
To: sekretariat@cm-boruta.pl
Subject: Wniosek o informację publiczną
Szanowni Państwo,
17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 09:30:03.100575+00:00 z > adresu sekretariat@cm-boruta.pl: > Twoja wiadomość Do: > sekretariat@cm-boruta.pl Temat: Wniosek o > informację > publiczną Wysłano: 17.10.2019 10:22 odczytano w dniu > > 17.10.2019 11:27. <http://siecobywatelska.emaillabs.info.pl/open/?ot=MTU3NDc5MjIwMjA3LjIwNDQ3Ljc1NTU1NTE2OTE0MjY4OTM1ODRAZmVkcm93YW5pZS5zaWVjb2J5d2F0ZWxza2EucGx8VHVlLCAyNiBOb3YgMjAxOSAxODoxNjo0MiAtMDAwMHxzZWtyZXRhcmlhdEBjbS1ib3J1dGEucGx8MS5zaWVjb2J5d2F0ZWxza2Euc210cHxyZWRncmlkMXww>
RE: Wniosek o informację publiczną przez MED - POLONIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #681
Dzień dobry,
Poniżej odpowiedzi na zadane przez państwa pytanie:
Ad. 1 - NIE ( mamy umowę z firma cateringową, która zatrudnia dietetyka), ewentualnie prywatna konsultacja w Przychodni
Ad. 2 - NIE zatrudniamy dietetyka w oddziale
Ad. 3 – NIE, ewentualnie prywatna konsultacja w Przychodni
Ad. 4 - 36,60 netto
Ad. 5 - Szpital korzysta z zewnętrznej firmy Cateringowej. Ustalona ogólną kwotę z podziałem na śniadanie/obiad/kolacje
Ad. 6 – NIE
Ad. 7 – Pielęgniarka oddziałowa oddziału kontroluje na bieżąco jakość oraz temperaturę dostarczanych posiłków oraz zbiera opinię pacjentów
Ad. 8 – NIE
Ad. 9. – Tak
Ad. 10 – W szpitalu obowiązuje ogólna procedura skarg, w tym również dotyczących posiłków. Ewentualne zatrucia pokarmowe należy zgłosić Pielęgniarce Epidemiologicznej, która przeprowadza dochodzenie epidemiologiczne
Ad.11 – Nie złożono skarg dotyczących posiłków i zatruć pokarmowych
Ad.12 – NIE
Ad. 13 – umowa firmą Cateringowa zakłada, iż firma ta dostarczy każdą zamówioną dietę. Poza lekkostrawną i podstawową są to najczęściej bezglutenowa, bezmleczna, beztłuszczowa, cukrzycowa, wątrobowa, wegańska, wegetariańska, żołądkowa. Diety opracowuje dietetyk firmy Cateringowej
Ad. 14 – Szpital jest w stanie zapewnić każdą dietę
Ad. 15 – TAK
Ad. 16 – NIE
Pozdrawiam
Monika Gębicka
Specjalista ds. Administracyjnych
Asystent Działu Personalnego
tel: 513 097 296
Ochrona Danych ⇒ <http://www.medpolonia.pl/rodo> www.medpolonia.pl/rodo
MED POLONIA Sp. z o.o.
Ul. Obornicka 262, 60-693 Poznań, tel. 61 66 43 300
<http://www.medpolonia.pl/> www.medpolonia.pl
NIP 782-23-18-571, REGON 300013275
KRS 0000228112 Sąd Rejonowy w Poznaniu, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego,
Kapitał zakładowy 10 734 750 PLN, Kapitał wpłacony 10 734 750 PLN
Konto: Santander Bank Polska SA nr 95 1090 2590 0000 0001 2363 6912
1
From: sprawa-17086@fedrowanie.siecobywatelska.pl <sprawa-17086@fedrowanie.siecobywatelska.pl>
Sent: Saturday, November 16, 2019 10:31 PM
To: biuro@medpolonia.pl
Subject: Wniosek o informację publiczną
Szanowni Państwo,
zadaniem publicznym, które Państwo realizują, jest ochrona zdrowia. Trzeba zwrócić uwagę, że żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia pacjentów i ich zdrowienie, co wykazano w wielu badaniach i publikacjach naukowych. Dlatego informacje na temat żywienia pacjentów w szpitalach powinny podlegać takiej samej kontroli społecznej, jak wszelkie procedury medyczne.
Z powyższych powodów podtrzymujemy stanowisko, że są Państwo podmiotem zobowiązanym do udzielenia odpowiedzi na pytania zadane w naszym wniosku o informację publiczną i będziemy wdzięczni za przesłanie ich jak najszybciej.
Z poważaniem
Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl <http://www.siecobywatelska.pl>
www.watchdogportal.pl <http://www.watchdogportal.pl>
www.funduszesoleckie.pl <http://www.funduszesoleckie.pl>
www.informacjapubliczna.org <http://www.informacjapubliczna.org>
NIP 526282872Załączniki:
* https://fedrowanie.siecobywatelska.pl/listy/zalacznik/27674/60446
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl <http://www.siecobywatelska.pl>
www.watchdogportal.pl <http://www.watchdogportal.pl>
www.funduszesoleckie.pl <http://www.funduszesoleckie.pl>
www.informacjapubliczna.org <http://www.informacjapubliczna.org>
NIP 526282872> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-11-04 12:51:18.577503+00:00 z > adresu biuro@medpolonia.com.pl <mailto:biuro@medpolonia.com.pl> : > W odpowiedzi na wniosek o > udostepnienie informacji publicznej na podstawie Art. > 61 ust 1 > Konstytucji RP i art. 10 ust.1 ustawy o dostępie do informacji > > publicznej w zakresie przekazania informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > zatrudnionego > dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania indywidualnej porady > dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym pacjentów? 4. Jaka > jest wysokość > całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 > > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej > firmy > cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie > określono minimalną > kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników użytych do przygotowania > posiłków? 6. Czy szpital > posiada dokumentację regulującą jakość produktów > używanych do > przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną > > posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? > Jeśli tak, > wnosimy o jej udostępnienie. 7. Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków > podawanych pacjentom? Kto > (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one > się > odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa > odpowiednią > ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te > kontrole i jak często one się > odbywają? 9. Czy w umowie z > zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia > dietetyka? 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg > > dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono > osobę > odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? > 11. Prosimy o podanie > liczba skarg dotyczących niewłaściwego > żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych > do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili > jakiekolwiek > szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? > > 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez > szpital wraz ze > wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza > lekarza/wiedza dietetyka/publikacje > naukowe/źródła > internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli szpital > > nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza > (np. > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia > wówczas posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę wegetariańską > lub wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe > wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające > dodatkowe > ilości białka)? Przedstawiam co następuje : Krąg > > podmiotów zobowiązanych do udzielenia informacji publicznej > reguluje art. 4 ust. > 1 ustawy, stanowiąc, że są nimi władze > publiczne oraz inne podmioty wykonujące > zadania publiczne, w > szczególności: organy władzy publicznej, organy samorządów > > gospodarczych i zawodowych, podmioty reprezentujące zgodnie z > odrębnymi > przepisami Skarb Państwa, podmioty reprezentujące > państwowe osoby prawne, albo > osoby prawne samorządu > terytorialnego oraz podmioty reprezentujące inne > państwowe > jednostki organizacyjne albo jednostki organizacyjne samorządu > > terytorialnego, podmioty reprezentujące inne osoby lub jednostki > organizacyjne, > które wykonują zadania publiczne lub dysponują > majątkiem publicznym oraz osoby > prawne, w których Skarb Państwa, > jednostki samorządu terytorialnego lub > samorządu gospodarczego > albo zawodowego mają pozycję dominującą w rozumieniu > przepisów o > ochronie konkurencji i konsumentów. Med-Polonia spółka z > > o.o. jest podmiotem prywatnym założonym i działającym na podstawie > przepisów > ustawy Kodeks Spółek Handlowych a jej kapitał zakładowy > nie został zgromadzony z > majątku publicznego; jest podmiotem > leczniczym będącym przedsiębiorcą w > rozumieniu ustawy z dnia 15 > kwietnia 2011 roku - o działalności leczniczej (Dz. > U z 2011 roku > nr 112, poz. 654) a więc nie mieści się w katalogu podmiotów > > określonych w art. 4 ust 1 ustawy. Gdyby przyjąć, że części > > działalności leczniczej realizowanej w ramach kontraktu zawartego > z Narodowym > Funduszem Zdrowia kwalifikuje spółkę jako podmiot > wykonujący zadania publiczne > to wg naszego stanowiska, żądane > informacje nie mają charakteru publicznego. > Informacją publiczną > jest informacja dotycząca wykonywania zadań publicznych a > we > wniosku nie wykazano związku żądanych informacji z wykonywaniem > przez Med- > Polonia zadań publicznych - z realizacją kontraktu z > NFZ. > Pozdrawiam Monika Gębicka Specjalista ds. > administracyjnych Asystent > Działu Personalnego tel: 513 097 > 296 Ochrona Danych ⇒ > <http://www.medpolonia.pl/rodo> > www.medpolonia.pl/rodo <http://www.medpolonia.pl/rodo> MED > POLONIA Sp. z o.o. > Ul. Obornicka 262, 60-693 Poznań, tel. 61 66 43 300 > > <http://www.medpolonia.pl/> www.medpolonia.pl <http://www.medpolonia.pl> NIP 782-23-18-571, > REGON > 300013275 KRS 0000228112 Sąd Rejonowy w Poznaniu, VIII > Wydział Gospodarczy > Krajowego Rejestru Sądowego, Kapitał > zakładowy 10 734 750 PLN, Kapitał wpłacony > 10 734 750 PLN Konto: > Santander Bank Polska SA nr 95 1090 2590 0000 0001 2363 > 6912 <http://siecobywatelska.emaillabs.info.pl/open/?ot=MTU3MzkzOTg3NTMzLjMxNDk1LjE4MzUwMjM3NjQ3MDE2MDA3NTIwQGZlZHJvd2FuaWUuc2llY29ieXdhdGVsc2thLnBsfFNhdCwgMTYgTm92IDIwMTkgMjE6MzE6MTUgLTAwMDB8Yml1cm9AbWVkcG9sb25pYS5wbHwxLnNpZWNvYnl3YXRlbHNrYS5zbXRwfHJlZGdyaWQxf>
odpowiedź na wniosek przez Wielospecjalistyczny Szpital Powiatowy Spółka Akcyjna w sprawie Żywienie w szpitalach #270
Dzień dobry,
W załączeniu przesyłam skan odpowiedzi na wniosek o udzielenie
informacji publicznej dot. żywienia w WSPSA w Tarnowskich Górach.
Z poważaniem,
Agnieszka Pilarek- Słabikowska
--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: Wysyłanie wiadomości e-mail: CCF_000920
Data: Fri, 27 Dec 2019 15:09:33 +0100
Nadawca: Wielospecjalistyczny Szpital Powiatowy S.A. <szpital@wspsa.pl>
Adresat: apilarek@wspsa.pl
Wiadomość jest gotowa do wysłania wraz z następującymi załącznikami
(plikami lub linkami):
CCF_000920
--
Wielospecjalistyczny Szpital Powiatowy S.A. NIP: 6452501353, REGON:
241512940 KRS nr 0000349762, Sąd Rejonowy w Gliwicach, X Wydział
Gospodarczy, kapitał zakładowy w kwocie 18.441.000,00 zł opłacony w
całości ul. Pyskowicka 47-51, 42-612 Tarnowskie Góry Tel. 32/285-40-58
http://www.wspsa.pl/
ODP. NA WNIOSEK O INFORMACJĘ PUBLICZNĄ przez SPECJALISTYCZNY SZPITAL IM. DRA ALFREDA SOKOŁOWSKIEGO w sprawie Żywienie w szpitalach #346
Dzień dobry.
W załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek o informację publiczną.
Z poważaniem
Elżbieta Ceglarska – sekretariat
Re: Wniosek o informację publiczną przez "NZOZ MED-LASER BORZĘCKI SPÓŁKA JAWNA" w sprawie Żywienie w szpitalach #58
W załączeniu dpowiedź dotycząca skierowanej do NZOZ MED laser prośby o udostępnienie informacji publicznych.
1
W dniu 2019-11-26 14:42:10 użytkownik sprawa-16463@fedrowanie.siecobywatelska.pl napisał:
Szanowni Państwo,
15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-15 20:18:36.211539+00:00 z > adresu medlaser@poczta.onet.pl: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i > Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > > reprezentacji
Fwd: FW: Wniosek o informację publiczną przez None w sprawie Żywienie w szpitalach #855
1*From:*sprawa-17260@fedrowanie.siecobywatelska.pl
[mailto:sprawa-17260@fedrowanie.siecobywatelska.pl]
*Sent:* Tuesday, November 26, 2019 8:11 PM
*To:* sekretariat@szamotuly.med.pl
*Subject:* Wniosek o informację publicznąSzanowni Państwo,
poniżej uzupełniona ankieta.
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.–
TAK( załączeniu zakres obowiązków).
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?– 70/dzień
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
pacjentów?TAK, informacji udziela personel oddziału.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?15,90 zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? TAK
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?NIE
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.NIE
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
TAK , Dietetyk, codziennie Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i
jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?TAK, w miarę potrzeby , na bieżąco.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?NIE
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?NIE
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.Nie dotyczy
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/_wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe_/wewnętrzne regulacje
szpitala).Rodzaje diet:
1.Podstawowa
2.Łatwo strawna wysokobiałkowa
3.Łatwo strawna niskobiałkowa
4.Łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu – wątrobowa
5.Nisko węglowodanowa
6.Niskokaloryczna
7.Żołądkowo-wrzodowa
8.Łatwo-strawna oszczędzająca
9.Łatwo-strawna z ograniczeniem sodu
10.O zmiennej konsystencji – papkowata
11.Płynna zmiksowana
12.Łatwo-strawna niskoresztkowa
13.Bogatoresztkowa
14.Bezglutenowa
15.Indywidualnie zlecone przez lekarza
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?ZAPEWNIAMY
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?NIEZ poważaniem
Maja Cyrulik
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej>
dotyczy żywienia w Szpitalu przez "UZDROWISKO BUSKO-ZDRÓJ" SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #105
Szanowni Państwo,
W załączeniu przesyłam odpowiedź na Państwa wniosek.
Odpowiedzi przygotowane zostały w oparciu o dane Specjalistycznego
Szpitala Ortopedyczno-Rehabilitacyjnego "Górka".
Z poważaniem
Joanna Krzak
"Uzdrowisko Busko-Zdrój" S.A.
ul. Rzewuskiego 1, 28-100 Busko-Zdrój
NIP: 655-000-02-38, REGON 000288165
KRS: 0000055824
Sąd Rejonowy w Kielcach, X Wydział Gospodarczy KRS
Kapitał zakładowy (w całości opłacony) 24.500.000,00 zł
tel. 41 3703202, 734192744
Not read: Wniosek o informację publiczną przez Zakład Karny Nr 1 we Wrocławiu w sprawie Żywienie w szpitalach #1026
Twoja wiadomość
Do: Magdalena Wawrzynek
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: czwartek, 17 października 2019 10:46:02 (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb
została usunięta nieprzeczytana: poniedziałek, 23 grudnia 2019 08:29:38 (UTC+01:00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb.
ankieta przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ IM. DR E.JELSKIEGO w sprawie Żywienie w szpitalach #859
-- Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej im.dr E.Jelskiego 19-120 Knyszyn, ul.Grodzieńska 96tel. 85 71 67 026www.spzoz.knyszyn.pl JFIF H H C
C