Żywienie w szpitalach przez KatarzynaBatkoToluc
Województwo | Liczba spraw | Liczba spraw w kwarantannie |
---|---|---|
Dolnośląskie | 86 | 0 |
Kujawsko-Pomorskie | 52 | 0 |
Lubelskie | 59 | 0 |
Lubuskie | 31 | 0 |
Łódzkie | 72 | 0 |
Małopolskie | 71 | 0 |
Mazowieckie | 150 | 0 |
Opolskie | 29 | 0 |
Podkarpackie | 47 | 0 |
Podlaskie | 40 | 0 |
Pomorskie | 54 | 0 |
Śląskie | 161 | 0 |
Świętokrzyskie | 27 | 0 |
Warmińsko-Mazurskie | 41 | 0 |
Wielkopolskie | 90 | 0 |
Zachodniopomorskie | 50 | 0 |
Listy
Dotyczy: Wniosek o informację publiczną przez "UZDROWISKO BUSKO-ZDRÓJ" SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #105
Szanowni Państwo,
W związku z otrzymaną prośbą o udzielenie informacji publicznej
przekazałam naszemu Szpitalowi Górka prośbę o podanie danych - mam
nadzieję w najbliższych dniach udzielić Państwu odpowiedzi.
Z poważaniem
Joanna Krzak
"Uzdrowisko Busko-Zdrój" S.A.
ul. Rzewuskiego 1, 28-100 Busko-Zdrój
NIP: 655-000-02-38, REGON 000288165
KRS: 0000055824
Sąd Rejonowy w Kielcach, X Wydział Gospodarczy KRS
Kapitał zakładowy (w całości opłacony) 24.500.000,00 zł
tel. 41 3703202, 734192744
dot. wniosku o udostaępnienie inf. publicznej przez SZPITAL W KNUROWIE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #219
Dzień dobry,
W załączeniu pismo.
Z poważaniem,
Justyna Kucharska
Inspektor ds. administracji
tel. 32 331 93 34
Szpital w Knurowie Sp. z o.o.
ul. Niepodległości 8
NIP: 969-155-41-18
_____
Wiadomość ta jest przeznaczona jedynie dla osoby lub podmiotu będącego jej
adresatem i może zawierać poufne lub zastrzeżone informacje.
Zakazane jest przeglądanie, przesyłanie, rozpowszechnianie lub inne
wykorzystywanie tych informacji, jak również podejmowanie działań na ich
podstawie,przez osoby lub podmioty inne niż zamierzony adresat. Jeśli
otrzymali Państwo tę wiadomość przez pomyłkę, prosimy o poinformowanie
nadawcy i trwałe usunięcie jej z komputera.Obowiązek informacyjny dotyczący
ochrony danych osobowych (RODO) znajduje się na stronie
<http://www.szpitalknurow.pl/> www.szpitalknurow.pl.
_____
SP ZOZ w Łęcznej przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W ŁĘCZNEJ w sprawie Żywienie w szpitalach #895
Dzień dobry.
Przesyłam odpowiedź na tematy dotyczące żywienia i dietetyka w SP ZOZ w
Łęcznej.
Joanna Piątek
Pielęgniarka Zarządzająca
SP ZOZ w Łęcznej
Tel. 665270496
RE: Wniosek o informację publiczną przez ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W ŁĘCZYCY w sprawie Żywienie w szpitalach #1049
Zespół Opieki Zdrowotnej w Łęczycy w załączeniu przesyła odpowiedź na Państwa wniosek z dnia 26.11.2019r.
1
From: sprawa-17454@fedrowanie.siecobywatelska.pl [mailto:sprawa-17454@fedrowanie.siecobywatelska.pl]
Sent: Tuesday, November 26, 2019 7:33 PM
To: zozleczyca@zozleczyca.pl
Subject: Wniosek o informację publiczną
Szanowni Państwo,
17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:46:03.535287+00:00 z > adresu zozleczyca@zozleczyca.pl: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i > Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > > reprezentacji <http://siecobywatelska.emaillabs.info.pl/open/?ot=MTU3NDc5MzE3NTE2LjIwNDQ3LjE2MjUyMDA5NjU0ODMwNjAzMTYxQGZlZHJvd2FuaWUuc2llY29ieXdhdGVsc2thLnBsfFR1ZSwgMjYgTm92IDIwMTkgMTg6MzI6NTUgLTAwMDB8em96bGVjenljYUB6b3psZWN6eWNhLnBsfDEuc2llY29ieXdhdGVsc2thLnNtdHB8cmVkZ3JpZDF8MA%3D%3D>
Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez PRZEDSIĘBIORSTWO WIELOBRANŻOWE "JUMO" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #819
*Szanowni Państwo,*
w odpowiedzi na Państwa mail z 26 listopada 2019 r. uprzejmie informuję,
że szpital Mazovia jest niepublicznym zakładem opieki zdrowotnej,
prowadzi hospitalizację w ramach hospitalizacji planowej wyłącznie w
zakresie zabiegowym, liczy 20 łóżek. Pacjencji zdiagnozowani i
przygotowani ambulatoryjnie przyjmowani są wieczorem w przeddzień lub w
dniu operacji, w 95% przypadków wypisywani w dniu zabiegu lub w dniu
następnym, w pozostałych pobyt trwa przeważnie do 5 dni. Z uwagi na
specyfikę hospitalizacji i przebiegu leczenia stacjonarnego szpital nie
zatrudnia dietetyka, w zasadzie dieta jest ograniczona do standardowej
diety lekkostrawnej spełniającej uwarunkowania okresu pooperacyjnego.
Posiłki zamawiane są codziennie zgodnie z potrzebami ilościowymi i
jakościowymi w firmie zewnętrznej posiadającej wszelkie uprawnienia i
spełniającej wymagania sanitarno-epidemiologiczne, z możliwością wyboru
diety wegańskiej, wegeteriańskiej, bezmlecznej i bezglutenowej,
transportowane w warunkach zapewniających higienę i zachowanie właściwej
temperatury. Jakość posiłków jest doraźnie kontrolowana przez zespół
pielęgniarski bezpośrednio po dostawie.
Skargi mogą być zgłaszane do koordynatora hospitalizacji, w 2018 roku
nie było zastrzeżeń.
Dzienna stawka żywieniowa to 15 - 20 PLN.
Z uwagi na krótki okres hospitalizacji pacjentom nie podaje się
suplementów pokarmowych.
W 2018 roku lekarze nie przechodzili szkolenia z zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu.
*Z poważaniem*
Janusz Judycki
pełnomocnik zarządu d/s lecznictwa
NZOZ Szpital Mazovia
W dniu 27.11.2019 o 12:26, Recepcja pisze:
--
Wiadomość ta oraz wszelkie załączone do niej pliki są tajemnicą nadawcy i mogą być prawnie chronione.
Jeżeli nie jest Pan/Pani zamierzonym adresatem niniejszej wiadomości, nie może Pan/Pani jej ujawniać,
kopiować, dystrybuować ani tez w żaden inny sposób udostępniać lub wykorzystywać.
O błędnym zaadresowaniu wiadomości prosimy niezwłocznie poinformować nadawcę i usunąć wiadomość.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
This e-mail and any attached files are confidential and may be legally privileged.
If you are not the intended recipient, any disclosure, reproduction, copying, distribution, or other dissemination or use
of this communication is strictly prohibited.
If you have received this transmission in error please notify the sender immediately and then delete this e-mail.
*Szanowni Państwo,*
w odpowiedzi na Państwa mail z 26 listopada 2019 r. uprzejmie informuję,
że szpital Mazovia jest niepublicznym zakładem opieki zdrowotnej,
prowadzi hospitalizację w ramach hospitalizacji planowej wyłącznie w
zakresie zabiegowym, liczy 20 łóżek. Pacjencji zdiagnozowani i
przygotowani ambulatoryjnie przyjmowani są wieczorem w przeddzień lub w
dniu operacji, w 95% przypadków wypisywani w dniu zabiegu lub w dniu
następnym, w pozostałych pobyt trwa przeważnie do 5 dni. Z uwagi na
specyfikę hospitalizacji i przebiegu leczenia stacjonarnego szpital nie
zatrudnia dietetyka, w zasadzie dieta jest ograniczona do standardowej
diety lekkostrawnej spełniającej uwarunkowania okresu pooperacyjnego.
Posiłki zamawiane są codziennie zgodnie z potrzebami ilościowymi i
jakościowymi w firmie zewnętrznej posiadającej wszelkie uprawnienia i
spełniającej wymagania sanitarno-epidemiologiczne, z możliwością wyboru
diety wegańskiej, wegeteriańskiej, bezmlecznej i bezglutenowej,
transportowane w warunkach zapewniających higienę i zachowanie właściwej
temperatury. Jakość posiłków jest doraźnie kontrolowana przez zespół
pielęgniarski bezpośrednio po dostawie.
Skargi mogą być zgłaszane do koordynatora hospitalizacji, w 2018 roku
nie było zastrzeżeń.
Dzienna stawka żywieniowa to 15 - 20 PLN.
Z uwagi na krótki okres hospitalizacji pacjentom nie podaje się
suplementów pokarmowych.
W 2018 roku lekarze nie przechodzili szkolenia z zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu.*Z poważaniem*
Janusz Judycki
pełnomocnik zarządu d/s lecznictwa
NZOZ Szpital MazoviaW dniu 27.11.2019 o 12:26, Recepcja pisze:
>
> .
>
>
>
> --- Treść przekazanej wiadomości ---
> Temat: Wniosek o informację publiczną
> Data: Tue, 26 Nov 2019 19:18:29 -0000
> Nadawca: sprawa-17224@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> Odpowiedź-Do: sprawa-17224@fedrowanie.siecobywatelska.pl
> Adresat: info@szpitalmazovia.pl
>
>
>
> Szanowni Państwo,
>
> 17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o
> następującej treści:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy
> Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:39:47.677205+00:00 z >
> adresu info@szpitalmazovia.pl: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i >
> Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji >
> publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o >
> > udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy > w
> szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie
> zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli
> tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2.
> Ilu pacjentów przypada na jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy
> w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym >
> pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki
> żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital
> korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to
> czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania
> posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość
> produktów > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość
> odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
> konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
> udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków
> podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i
> jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy
> > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) >
> odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w
> umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia
> dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg
> dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono
> osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego
> żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i >
> 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek
> szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w
> szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych
> przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza
> lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła
> internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie
> jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
> > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
> > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital >
> zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital >
> zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót >
> do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe >
> ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w
> formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i >
> Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > >
> reprezentacji--
Wiadomość ta oraz wszelkie załączone do niej pliki są tajemnicą nadawcy i mogą być prawnie chronione.
Jeżeli nie jest Pan/Pani zamierzonym adresatem niniejszej wiadomości, nie może Pan/Pani jej ujawniać,
kopiować, dystrybuować ani tez w żaden inny sposób udostępniać lub wykorzystywać.O błędnym zaadresowaniu wiadomości prosimy niezwłocznie poinformować nadawcę i usunąć wiadomość.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
This e-mail and any attached files are confidential and may be legally privileged.
If you are not the intended recipient, any disclosure, reproduction, copying, distribution, or other dissemination or use
of this communication is strictly prohibited.
If you have received this transmission in error please notify the sender immediately and then delete this e-mail.
Odp. o zatrudnieniu dietetyka przez RZESZOWSKIE CENTRUM MEDYCZNE JAKUBIEC-BLAJER EWA, PRYWATNY GABINET OKULISTYCZNY w sprawie Żywienie w szpitalach #834
Dzień dobry . W dniu 06.12.2019 została wysłana do państwa odpowiedz odnośnie zatrudnienia dietetyka.
Rzeszowskie Centrum Medyczne
Ewa Jakubiec-Blajer
Wysłane z iPhone'a
informacja publiczna Nowe Miasto n.P przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W NOWYM MIEŚCIE NAD PILICĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #903
Nowe Miasto nad Pilicą, dnia 27 listopada 2019 r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
W odpowiedzi na wniosek o udzielenie informacji publiczne z dnia 27
listopada 2019 r. informuję:
Ad1: W szpitalu zatrudniony jest dietetyk. W załączeniu zakres obowiązków.
Ad2: średnio 64 dziennie.
Ad3: Nie istnieje taka możliwość.
Ad4: 20 zł
Ad5: Nie korzysta.
Ad6: Korzystamy z książek wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia
-Postawy naukowe żywienia w szpitalach
-Żywienie zbiorowe
-Tabele wartości odżywczej -Wydawnictwo Lekarskie PZWL
-Wartość odżywcza wybranych produktów i typowych potraw
-Tabele składu i wartości odżywczej żywności.
Ad7: tak codziennie kontroluje dietetyk.
Ad8: tak codziennie kontrolują oddziałowe
Ad 9: nie mamy firmy zewnętrznej
Ad10: nie ma
Ad11: Jest tylko Rejestr Skarg do którego można wpisać każdą skargę.
Ad12: nie
Ad13: są trzy podstawowe diety: bezcukrowa, lekkostrawna, podstawowa.
Sporadycznie jest bezsolna i wysokobiałkowa.
Ad14: Jesteśmy w stanie. Nie było takiego przypadku.
Ad15: Nie było takiego przypadku.
Ad16: Nie. Pacjent sam przynosi swoje leki, suplementy.
Z poważaniem
Barbara Gąsiorowska.
Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWE CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ W BRANIEWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #792
Przesłano listę płac.
Jak zawsze Dziękuję bardzo za pomoc.
________________________________
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17197@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
1Przesłano listę płac.
Jak zawsze Dziękuję bardzo za pomoc.
________________________________
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17197@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
Re: Wniosek o informację publiczną przez MYSŁOWICKIE CENTRUM ZDROWIA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #711
Szanowni Państwo,
W odpowiedzi na Państwa wniosek, przesyłam w załączeniu odpowiedź.
Z poważaniem
Diana Ozga
Mysłowickie Centrum Zdrowia Sp. z o.o.
W dniu 2019-10-17 o 10:34, sprawa-17116@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
--
"Treść niniejszej wiadomości, wraz z załącznikami, jest własnością Mysłowickiego Centrum Zdrowia sp. z o.o. z siedzibą w Mysłowicach, zawiera informacje przeznaczone wyłącznie dla jej
adresata oraz może zawierać informacje poufne i/lub prawnie chronione. Jeśli nie są Państwo jej właściwym adresatem (lub otrzymali Państwo tę wiadomość
na skutek pomyłki), prosimy o niezwłoczne powiadomienie o tym fakcie nadawcy oraz trwałe jej usunięcie. Każde nieautoryzowane kopiowanie, ujawnianie lub
rozpowszechnianie załączonej informacji jest zabronione."
"This e-mail and all its appendices are a property of Mysłowickie Centrum Zdrowia sp. z o.o. with its registered seat in Mysłowice. Its content is intended exclusively for the attention
of its recipient and may comprise confidential and/or privileged information. If you are not the intended recipient (or have received this e-mail by mistake)
please notify the sender immediately and destroy this e-mail. Any unauthorized copying, disclosure or distribution of the material in this e-mail is strictly forbidden."
1Szanowni Państwo,
W odpowiedzi na Państwa wniosek, przesyłam w załączeniu odpowiedź.
Z poważaniem
Diana Ozga
Mysłowickie Centrum Zdrowia Sp. z o.o.W dniu 2019-10-17 o 10:34, sprawa-17116@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: sprawa-17116@fedrowanie.siecobywatelska.pl
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
--
"Treść niniejszej wiadomości, wraz z załącznikami, jest własnością Mysłowickiego Centrum Zdrowia sp. z o.o. z siedzibą w Mysłowicach, zawiera informacje przeznaczone wyłącznie dla jej
adresata oraz może zawierać informacje poufne i/lub prawnie chronione. Jeśli nie są Państwo jej właściwym adresatem (lub otrzymali Państwo tę wiadomość
na skutek pomyłki), prosimy o niezwłoczne powiadomienie o tym fakcie nadawcy oraz trwałe jej usunięcie. Każde nieautoryzowane kopiowanie, ujawnianie lub
rozpowszechnianie załączonej informacji jest zabronione.""This e-mail and all its appendices are a property of Mysłowickie Centrum Zdrowia sp. z o.o. with its registered seat in Mysłowice. Its content is intended exclusively for the attention
of its recipient and may comprise confidential and/or privileged information. If you are not the intended recipient (or have received this e-mail by mistake)
please notify the sender immediately and destroy this e-mail. Any unauthorized copying, disclosure or distribution of the material in this e-mail is strictly forbidden."
Odp: Wniosek o informację publiczną przez ZGROMADZENIE SIÓSTR ŚW.ELŻBIETY PROWINCJA WROCŁAWSKA w sprawie Żywienie w szpitalach #1009
Zgromadzenie Sióstr św. Elżbiety informuję że nie posiada szpitala, więc tym samym nie może udzielić odpowiedzi na Państwa zapytania. Z wyrazami szacunku s.M. Józefina - Renata Janik
Dnia 26 listopada 2019 19:48 sprawa-17414@fedrowanie.siecob napisał(a):
Szanowni Państwo,
17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
-- Sieć Obywatelska Watchdog Polska ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa tel: 22 844 73 55 www.siecobywatelska.pl www.watchdogportal.pl www.funduszesoleckie.pl www.informacjapubliczna.org NIP 526282872
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa tel: 22 844 73 55 www.siecobywatelska.pl www.watchdogportal.pl www.funduszesoleckie.pl www.informacjapubliczna.org NIP 526282872
> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:45:25.349853+00:00 z
> adresu ekonomkacsse@wp.pl: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i
> Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji
> publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o
> > udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy
> w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu
> jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego >
> zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość
> uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
> sposób informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość
> całościowej dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1
> pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług >
> zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
> umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
> składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy
> szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą > i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
> barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7.
> Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych
> pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często
> one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy
> pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
> odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9.
> Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje
> procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia >
> bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w
> sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba
> skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
> zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018
> r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad
> prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o >
> podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
> wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne
> regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie
> zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. >
> bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
> posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital
> zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital
> zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót
> do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe
> ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji
> w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i
> Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami >
> reprezentacji
Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ NR 1 W BEŁŻYCACH w sprawie Żywienie w szpitalach #877
Szanowni Państwo,
w załączeniu odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej.
Pozdrawiamy,
W dniu 2019-11-26 o 20:07, sprawa-17282@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
--
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Nr 1 w Bełżycach
Sekretariat
tel 81-516-29-26
fax 81-516-29-24
1Szanowni Państwo,
w załączeniu odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej.
Pozdrawiamy,
W dniu 2019-11-26 o 20:07, sprawa-17282@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:
>
> Szanowni Państwo,
>
> 17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o
> następującej treści:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy
> Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:41:19.745679+00:00 z >
> adresu sekretariat.zoz1@powiat.lublin.pl: > Na podstawie art. 61 >
> ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > >
> informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog >
> Polska wnosi o > udostępnienie następujących informacji > publicznych:
> 1. Czy w szpitalu > zatrudniono > dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez > > szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o > udostępnienie > zakresu
> jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów > przypada na jednego >
> zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w > szpitalu istnieje możliwość
> uzyskania > indywidualnej porady > dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
> sposób informuje się o tym > > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość
> całościowej dziennej stawki > żywieniowej > przypadającej na 1
> pacjenta szpitala? 5. Czy > szpital korzysta z usług > zewnętrznej
> firmy cateringowej? Jeżeli > tak, to czy w podpisanej umowie określono
> > minimalną kwotę/procent > przeznaczone na zakup składników użytych
> do > przygotowania > posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację
> regulującą > > jakość produktów używanych do przygotowania posiłków –
> chodzi o > wartość odżywczą > i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną
> ilości > konserwantów, barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
> > udostępnienie. 7. Czy w szpitalu > kontroluje się jakość > posiłków
> podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te > kontrole i
> jak często one się odbywają? 8. Czy w szpitalu > kontroluje > się, czy
> pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? > Kto (stanowisko)
> odpowiada > za te kontrole i jak często one się > odbywają? 9. Czy w
> umowie z zewnętrzną > firmą cateringową > określono wymóg zatrudnienia
> dietetyka? 10. Czy w > szpitalu > istnieje procedura zgłaszania skarg
> dotyczących niewłaściwego > żywienia > bądź zatrucia? Czy wyznaczono
> osobę odpowiedzialną za > kontakt w sprawie > zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o > podanie liczba skarg dotyczących > niewłaściwego
> żywienia /zatrucia > w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i >
> 2018 roku. 12. > Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek
> szkolenie z > > zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w
> szpitalu? 13. > Prosimy o > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych
> przez > szpital wraz ze wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza >
> lekarza/wiedza dietetyka/publikacje > naukowe/źródła >
> internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli > > szpital nie
> jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez > lekarza (np.
> > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób > zapewnia wówczas
> posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie > pacjenta szpital zapewnia
> dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. > Czy szpital zapewnia chorym
> doustne > suplementy pokarmowe > wspomagające powrót do zdrowia (np.
> wspomagające gojenie > ran, > dostarczające dodatkowe ilości białka)?
> Wnosimy o udostępnienie > > wskazanych informacji w formie
> elektronicznej na adres: {{EMAIL}} > Szymon > Osowski i Katarzyna
> Batko-Tołuć - członkowie zarządu, > zgodnie z zasadami > reprezentacji--
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Nr 1 w BełżycachSekretariat
tel 81-516-29-26
fax 81-516-29-24
Re: Wniosek o informację publiczną przez "ŁUBINOWA 3" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #41
Szanowni Państwo,
W nawiązaniu do Państwa wiadomości w załączeniu przesyłamy odpowiedzi na pytania wskazane w wiadomości poniżej.
Z poważaniem,
Hanna Tchórz
Dział Administracyjny
Szpital Położniczo-Ginekologiczny
ul. Łubinowa 3
40-647 Katowice
tel. (32) 202-55-21 wew. 313
Dział Administracyjny
Szpital Położniczo-Ginekologiczny
ul. Łubinowa 3
40-647 Katowice
tel. (32) 202-55-21 wew. 313
2Szanowni Państwo,
W nawiązaniu do Państwa wiadomości w załączeniu przesyłamy odpowiedzi na pytania wskazane w wiadomości poniżej.
Z poważaniem,
Hanna Tchórz
Dział AdministracyjnySzpital Położniczo-Ginekologiczny
ul. Łubinowa 3
40-647 Katowice
tel. (32) 202-55-21 wew. 313> Dnia 26 listopada 2019 o 14:38 sprawa-16446@fedrowanie.siecobywatelska.pl napisał(a):
>
>
> Szanowni Państwo,
>
> 15 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-15 20:15:47.621148+00:00 z > adresu szpital@narodziny.com.pl: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i > Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > > reprezentacji
>
>Dział Administracyjny
Szpital Położniczo-Ginekologiczny
ul. Łubinowa 3
40-647 Katowice
tel. (32) 202-55-21 wew. 313
FW: Wniosek o informację publiczną przez POLMEDIC SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #791
Dzień Dobry,
W odpowiedzi na wniosek z dnia 17 października 2019 r dot. zatrudnienia w szpitalu dietetyka, uprzejmie informujemy Polmedic Sp. z o.o. z siedzibą w Radomiu przy ul. Granicznej 24, posiada w swojej strukturze Przedsiębiorstwo udzielające świadczeń szpitalnych, jednak są to świadczenia wykonywane wyłącznie w trybie jednego dnia, co oznacza, ze Pacjent u nas leczony może przebywać w oddziale max. do 24 godzin.
W związku z powyższym nie posiadamy obowiązku wyżywienia Pacjenta, a co za tym idzie nie przygotowujemy posiłków w placówce i nie zatrudniamy dietetyka na potrzeby szpitala i opracowywania diet dla leczonych u nas Pacjentów.
W razie dodatkowych pytań pozostajemy do dyspozycji.
Pozdrawiam,
Beata Barszcz
Dyrektor ds. Administracyjnych-Prokurent
Centrum Medyczne PZU Zdrowie Polmedic
ul. Graniczna 24
26-600 Radom
t: 48 383 08 37
k: 691 101 455
radom.pzuzdrowie.pl
"POLMEDIC" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIV Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
KRS 0000012907, NIP 948-22-22-116, REGON 672726914
Wysokość kapitału zakładowego: 80234 PLN
Ta wiadomość wraz z załącznikami jest przeznaczona dla określonego adresata. Może ona
zawierać poufne informacje, które są chronione prawem. Jeśli Pan/Pani nie jest odbiorcą tej
wiadomości, proszę zawiadomić e-mailowo o tym nadawcę. Następnie proszę skasować
otrzymaną wiadomość. Kopiowanie lub ujawnianie treści wiadomości jest zabronione – może
być uznane za naruszenie prawa. Wszelkie opinie i poglądy, które znajdują się w tej wiadomości,
mogą nie być zgodne ze stanowiskiem PZU. Nadawca nie odpowiada za błędy lub luki w tej
wiadomości, które mogą powstać w wyniku jej przesyłania.
2
From: sprawa-17196@fedrowanie.siecobywatelska.pl <mailto:sprawa-17196@fedrowanie.siecobywatelska.pl> <sprawa-17196@fedrowanie.siecobywatelska.pl <mailto:sprawa-17196@fedrowanie.siecobywatelska.pl> >
Sent: Tuesday, November 26, 2019 8:23 PM
To: beata.barszcz@polmedic.com.pl <mailto:beata.barszcz@polmedic.com.pl>
Subject: Wniosek o informację publiczną
Szanowni Państwo,
17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl <http://www.siecobywatelska.pl>
www.watchdogportal.pl <http://www.watchdogportal.pl>
www.funduszesoleckie.pl <http://www.funduszesoleckie.pl>
www.informacjapubliczna.org <http://www.informacjapubliczna.org>
NIP 526282872--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl <http://www.siecobywatelska.pl>
www.watchdogportal.pl <http://www.watchdogportal.pl>
www.funduszesoleckie.pl <http://www.funduszesoleckie.pl>
www.informacjapubliczna.org <http://www.informacjapubliczna.org>
NIP 526282872> W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:36:36.478829+00:00 z > adresu beata.barszcz@polmedic.com.pl <mailto:beata.barszcz@polmedic.com.pl> : > Na podstawie art. 61 ust. 1 > i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > > reprezentacji
SPZOZ Głubczyce przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W GŁUBCZYCACH w sprawie Żywienie w szpitalach #929
Witam, W odpowiedzi na przesłane przez Państwa pismo, udostępniam następujące informacje: 1. W szpitalu jest zatrudniony dietetyk. 2. Na zatrudnionego dietetyka przypada 203 pacjentów. 3. Pacjenci są informowani przez personel pracujący na oddziałach (lekarze, pielęgniarki) o możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetycznej. Dietetyk uczestniczy również w codziennych obchodach lekarskich. 4. Koszt całodziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta wynosi 11,50 zł brutto. 5. Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W podpisanej umowie określono minimalną kwotę przeznaczoną na zakup składników użytych do przygotowania posiłków. 6. Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowywania posiłków. 7. Dietetyk codziennie kontroluje jakość dostarczanych posiłków (z wyłączeniem weekendów). 8. Codziennie opiekunowie medyczni/ pielęgniarki kontrolują ilość spożywanych pokarmów przez pacjentów. 9. Tak, określono wymóg zatrudnienia dietetyka. 10. W szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia (ankiety przeprowadzane wśród pacjentów, protokół dotyczący dostarczanych wadliwych produktów). Osoby odpowiedzialne za te skargi to pielęgniarka epidemiologiczna oraz dietetyk. 11. Ilość skarg: 9. 12. Lekarze w 2018 r. przechodzili szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych. 13. Ilość diet stosowanych w szpitalu wynosi: 6 i jest to: dieta podstawowa, lekkostrawna, wątrobowo- wrzodowa, cukrzycowa oraz dieta małego dziecka. Źródła opracowania pochodzą z wiedzy lekarzy, dietetyka, literatury oraz artykułów medycznych. 14. Do tej pory nie zdarzyło się nie zapewnić odpowiedniej diety dla pacjentów przebywających w szpitalu. 15. Szpital zapewnia dietę wegetariańską oraz wegańską. 16. Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia. Z wyrazami szacunku Justyna Tantała Dietetyk kliniczny SPZOZ Głubczyce
Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWE CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ W BRANIEWIE w sprawie Żywienie w szpitalach #792
pcm@szpital-braniewo.home.pl
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-17197@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
odpowiedź przez KCM CLINIC SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #658
Witam Państwa! W związku z faktem, że pismo dotarło do nie w dniu 27.11 przesyłam odpowiedź dopiero dziś. Proszę zwrócić uwagę, ze jesteśmy szpitalem prywatnym i działamy głównie w formie jednodniowej opieki. Pozdrawiam. Anna Stawińska
Anna Stawińska
Pielęgniarka Naczelna
Specjalista ds. Jakości
KCM Clinic S.A.
ul. Bankowa 5-7, 58-500 Jelenia Góra
M: +48 533-365-010
E: anna.stawinska@kcmclinic.pl
www.kcmclinic.pl
http://www.kcmclinic.pl
NIP 611 272 20 32; REGON 021685332
KRS nr 0000396826 Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu, IX wydział KRS
Wysokość Kapitału 15 000 000,00 zł; wpłacony w całości
Nr rachunku bankowego PKO BP 42 1020 2124 0000 8602 0138 1144 JFIF ` ` C
#%$""!&+7/&)4)!"0A149;>>>%.DIC<H7=>; C
;("(;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; - "